Foto: Shutterstock
Masielko nie je maslo
Tradičné maslo musí podľa európskej legislatívy obsahovať minimálne 80 % tuku a maximálne 16 % vody.Ak na obale vidíte nižší obsah tuku, nejde o pravé maslo, ale o maslovú nátierku či margarín. Tie môžu obsahovať pridané rastlinné tuky a emulgátory, ktoré menia chuť aj textúru výrobku, čo sa samozrejme odzrkadlí aj na chuti a konzistencii pripravených koláčov, zákuskov či pečiva.
Dobrá rada: Poctivé maslo býva označené len ako maslo - nie ako nátierka, masielko, maslenko, maslíčko či nátierka s maslovou chuťou. Maslo s nižším obsahom tuku môže byť takisto označené názvom maslo, ale s dodatkom polotučné alebo so zníženým obsahom tuku.
Menej je viac
Kvalitné maslo nepotrebuje žiadne prídavné látky. Na obale by malo byť uvedené jednoduché zloženie: smotana alebo pasterizovaná smotana. Podiel laktózy, kyseliny mliečnej a soli nemá byť vyšší ako 2 %. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú konzervanty, stabilizátory alebo pridané rastlinné oleje.Foto: Shutterstock
Farba masla závisí od ročnej doby a krmiva pre dobytok, avšak ak má maslo veľmi žltú farbu, pravdepodobne bolo dofarbené - legislatívou sú povolené karotény. Poctivé maslo by však nemalo byť ani úplne biele. Maslo má mať smotanovú, len jemne nažltlú farbu.
Cena vs. kvalita
Maslo je jednou z potravín, pri ktorej cena často odráža kvalitu. Príliš lacné maslá môžu byť náhradou s nižším obsahom tuku alebo s pridanými látkami.Cenu masla zníži aj menšia gramáž - 200 g maslo si veľmi ľahko pomýlite s pôvodným, 250 gramovým, na ktoré sme zvyknutí.
Diskusia k článku