Tajomstvá na obale:
Menší obsah tuku a stále je to maslo. Ak hľadáte kvalitu, pri kúpe si treba všímať tieto veci

Jana Klimanová, 22. novembra 2024     3 minúty čítania

Vianočné pečenie je už za dverami a bez masla sa pri ňom len ťažko zaobídeme. Nie je však maslo ako maslo. Jeho kvalita sa odzrkadlí na ceste aj na plnkách. Na čo by ste si mali pri nákupe masla v obchode dať pozor?



Foto: Shutterstock

Masielko nie je maslo

Tradičné maslo musí podľa európskej legislatívy obsahovať minimálne 80 % tuku a maximálne 16 % vody.

Ak na obale vidíte nižší obsah tuku, nejde o pravé maslo, ale o maslovú nátierku či margarín. Tie môžu obsahovať pridané rastlinné tuky a emulgátory, ktoré menia chuť aj textúru výrobku, čo sa samozrejme odzrkadlí aj na chuti a konzistencii pripravených koláčov, zákuskov či pečiva.
Dobrá rada: Poctivé maslo býva označené len ako maslo - nie ako nátierka, masielko, maslenko, maslíčko či nátierka s maslovou chuťou. Maslo s nižším obsahom tuku môže byť takisto označené názvom maslo, ale s dodatkom polotučné alebo so zníženým obsahom tuku.

Menej je viac

Kvalitné maslo nepotrebuje žiadne prídavné látky. Na obale by malo byť uvedené jednoduché zloženie: smotana alebo pasterizovaná smotana. Podiel laktózy, kyseliny mliečnej a soli nemá byť vyšší ako 2 %. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú konzervanty, stabilizátory alebo pridané rastlinné oleje.



Foto: Shutterstock

Farba masla závisí od ročnej doby a krmiva pre dobytok, avšak ak má maslo veľmi žltú farbu, pravdepodobne bolo dofarbené - legislatívou sú povolené karotény. Poctivé maslo by však nemalo byť ani úplne biele. Maslo má mať smotanovú, len jemne nažltlú farbu.

Cena vs. kvalita

Maslo je jednou z potravín, pri ktorej cena často odráža kvalitu. Príliš lacné maslá môžu byť náhradou s nižším obsahom tuku alebo s pridanými látkami.

Cenu masla zníži aj menšia gramáž - 200 g maslo si veľmi ľahko pomýlite s pôvodným, 250 gramovým, na ktoré sme zvyknutí.





ANKETA: Používate do pečenia namiesto masla rôzne margaríny?

21,6%



78,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist