Foto: Shutterstock
1. Priveľa tuku
Ak na začiatku v hrnci restujete cibuľu, cesnak, zeleninu, huby alebo nejaké mäso, neprežeňte to s tukom. Či už používate masť, olej, maslo alebo prepustené maslo ghee, nedajte do hrnca naraz priveľa tuku, aby na záver na polievke neplávali mastné oká, ktoré sú nevzhľadné a ani na chuti veľmi nepridajú.V prípade, že sa vám hotová polievka zdá príliš mastná, môžete tuk z nej odsať papierovým obrúskom alebo prejdite po povrchu kockou ľadu. Aj ten dokáže tuk zachytiť. Ak máte dosť času, môžete polievku aj celkom vychladiť, dať do chladničky a stuhnutý tuk pozbierať.
2. Varenie na silnom ohni
Snažíte sa urýchliť proces varenia tým, že polievku varíte pri plnom výkone sporáka? To môže viesť k tomu, že sa niektoré ingrediencie rozvaria, zatiaľ čo iné zostanú tvrdé.Namiesto toho je vhodné polievku variť na miernom ohni a dať jej dostatok času, aby sa chute pozvoľna rozvinuli. Dlhšie, pomalšie varenie umožní lepšie prepojenie chutí a ingrediencií.
3. Varíte všetko naraz
Správne načasovanie je pri varení polievky kľúčové, týka sa to postupného pridávania rôznych surovín. Zemiak alebo mrkva potrebuje viac času na zmäknutie, zatiaľ čo iné suroviny, ako napríklad špenát alebo bylinky, je potrebné pridávať až na konci, aby sa nezničila ich chuť. Nedostatok pozornosti v tomto smere môže viesť k tomu, že niektoré komponenty polievky budú príliš tvrdé alebo naopak rozvarené.4. Nedostatok korenín
Niektoré polievky môžu byť nevýrazné, ak ich správne neokoreníte. Základné suroviny, ako je cibuľa, cesnak či bylinky, sú síce dôležité, ale netreba zabúdať na ďalšie koreniny, ako je bobkový list, tymian, muškátový oriešok, rasca alebo čierne korenie. Pridanie rôznych korenín do polievky výrazne obohatí jej chuť. Nebojte sa ani štipky čili, kurkumy, údenej mletej papriky...Foto: Shutterstock
5. Voda namiesto vývaru
Kvalitný vývar je základom dobrej polievky. Ak sa spoliehate iba na vodu, polievka bude bez chuti a pôsobiť "plocho". Domáci vývar, či už zeleninový, mäsový alebo kurací, môže dodať jedlu hĺbku a bohatšiu chuť.Ak nemáte čas na prípravu domáceho vývaru, hľadajte kvalitné hotové vývary bez pridaných konzervantov. Ak ste zvyknutí používať bujónové kocky, tekuté či sypké dochucovadlá, vyberajte také, ktorú sú bez glutamanu a ďalších umelých látok na zvýraznenie chuti.
Foto: Shutterstock
6. Chýbajúca kyslá zložka
Polievka môže získať skutočnú chuťovú rovnováhu pridaním kyslých zložiek, ako je citrónová šťava, ocot alebo paradajková šťava či pretlak. Kyslosť pomáha zvýrazniť ostatné chute a dodať polievke sviežosť. Kyslé ingrediencie pridávajte po malých množstvách ku koncu varenia, aby ste sa vyhli tomu, že prekryjú ostatné chute.7. Neopatrné zahusťovanie
Krémové, ale aj iné husté polievky, sú skvelé, ale pridaním príliš veľkého množstva múky či smotany sa môže polievka aj pokaziť. Dbajte na to, aby nebola ťažká a príliš hustá.Preto na zahustenie a dochutenie pridávajte múku, krupicu či smotanu radšej v menších dávkach. Vždy môžete ešte pridať, kým vám bude konzistencia polievky vyhovovať. Časť polievky môžete odobrať a rozmixovať a tak získate skvelé zahustenie aj bez pridania ďalších surovín.
8. Málo ochutnávania
Nie je nič horšie ako varenie bez toho, aby ste ochutnali, ako sa vám dielo darí. Aj polievku treba počas varenia niekoľkokrát ochutnať. Nielen preto, aby ste zistili, či sú už suroviny dostatočne mäkké. Ale aj preto, aby ste mali prehľad, čo polievke ešte chýba – bylinky, koreniny, soľ, prípadne aj štipka cukru, vývar, citrónová šťava...Vyskúšajte skvelé polievky z našej TV Varecha:
Inak dobre rady. Este by som k bodu 3 dodal, ze kosti vzdy davame do studenej vody, a dokonca sa oplati, ak varime napr. gulas, maso vykostit, najprv studenou zaliat kosti, a ked voda zovrie pridat maso. Tak dostaneme aj mocny vyvar, aj chutne, nevycvachtane masko.