Orechové laskonky s kávovým krémom fotorecept
Foto: elinornikol
porcií
príprava
na 130/80 °C
Suroviny
Snehové cesto: | |
6 ks |
|
330 g |
|
100 g |
|
160 g mleté |
|
Krém: | |
250 g |
|
50 ml mletá zrnková |
|
50 ml |
|
200 g |
|
1 PL (20 g) |
|
Postup
-
1
Bielky s krupicovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 15 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť.
-
2
Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu.
-
3
Sneh máme pripravený, nastriháme si na plechy papiere podľa veľkosti formy. Ak nemáte kvalitný mastný papier alebo fóliu na pečenie, papier radšej trochu pomastite.
-
4
Priložíme formu na laskonky a lyžicou orieškový sneh nakôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier.
-
5
Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky.
-
6
Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Formu opláchneme, utrieme a pokračujeme na druhých plechoch, dokiaľ neminieme všetok sneh.
-
7
Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.
-
8
Pripravíme si krém tak, že do hrnčeka dáme 4 polievkové lyžice mletého cukru skaramelizovať.
-
9
Prilejeme pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka a privedieme k varu.
-
10
Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.
-
11
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding.
-
12
Krém máme našľahaný a pripravený.
-
13
Nachystáme si upečené laskonky. Rozložíme ich po jednej vrchom naspodok a plníme krémom. Spojíme druhou laskonkou a kto má rád, poprská ich čokoládou.
-
14
A máme hotových 25 krásnych laskoniek.
Ahoj, robila som hrubsie a vyslo mi 20ks takže mi vošli na dva plechy. Z tohto cesta by malo vyjsť 25ks . Určite ti nespadnu lebo cesto je husté bielky sú uvarené keďže sa šľahajú nad parou. 😉
Na pekáč mi vošlo 20ks to je 10ks laskoniek keď ich zlepis.
Musím povedať, že som sa ich tiež bála a prvý krát neboli extra pekné na pohľad, ale chuť je neskutočná a nie je to také náročné ak teda zvykneš piecť.... Určite vyskúšaj 😉. Tie z cukrárne sa na tieto ani nehrabu