Orechové laskonky s kávovým krémom fotorecept

elinornikol - bez fotkyelinornikol, 14. apríla 2024
20
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 130/80 °C

Suroviny

Snehové cesto:
6 ks
330 g
100 g
160 g mleté
Krém:
250 g
50 ml mletá zrnková
50 ml
200 g
1  PL (20 g)




Postup

  1. 1

    Bielky s krupicovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 15 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sneh máme pripravený, nastriháme si na plechy papiere podľa veľkosti formy. Ak nemáte kvalitný mastný papier alebo fóliu na pečenie, papier radšej trochu pomastite.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Priložíme formu na laskonky a lyžicou orieškový sneh nakôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Formu opláchneme, utrieme a pokračujeme na druhých plechoch, dokiaľ neminieme všetok sneh.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si krém tak, že do hrnčeka dáme 4 polievkové lyžice mletého cukru skaramelizovať.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prilejeme pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka a privedieme k varu.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krém máme našľahaný a pripravený.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nachystáme si upečené laskonky. Rozložíme ich po jednej vrchom naspodok a plníme krémom. Spojíme druhou laskonkou a kto má rád, poprská ich čokoládou.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A máme hotových 25 krásnych laskoniek.

    Orechové laskonky s kávovým krémom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

pivonka
Nádherné sú. Ak ich máš 25ks a formu na 10 ks tak si piekla 5 plechov. To naraz do rúry nedám a pečú sa dlho. Nespadne cesto zatiaľ, čo čaká na pečenie?
farbuska
Krásne laskonky a nepochybne veľmi príjemné pre mlsný jazýček. Takéto síce nezvládnem, ale obdivujem každého, kto vie takéto laskonky vyčariť.
elinornikol
@pivonka (14.4.2024 16:43)

Ahoj, robila som hrubsie a vyslo mi 20ks takže mi vošli na dva plechy. Z tohto cesta by malo vyjsť 25ks . Určite ti nespadnu lebo cesto je husté bielky sú uvarené keďže sa šľahajú nad parou. 😉
elinornikol
@farbuska (14.4.2024 20:49)

Musím povedať, že som sa ich tiež bála a prvý krát neboli extra pekné na pohľad, ale chuť je neskutočná a nie je to také náročné ak teda zvykneš piecť.... Určite vyskúšaj 😉. Tie z cukrárne sa na tieto ani nehrabu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia