Foto: Shutterstock
Sušenie je asi najobľúbenejší a najrozšírenejší spôsob, ako možno huby uchovať po zbere aj niekoľko mesiacov. Pred použitím ich potom treba namočiť do vody, aby boli opäť takmer ako čerstvé.
Voda z namáčania húb potom často končí vo výlevke. A to je škoda, v kuchyni ju totiž určite ešte môžete využiť. Voda z húb počas namáčania absorbuje časť ich chuti, takže je vhodná na dochucovanie rôznych jedál.
Predtým, než vodu z namáčania húb použijete, prelejte ju cez kávový filter alebo sitko. Tým zabezpečíte, že sa do nej nedostanú polámané kúsky húb, alebo aj drobné nečistoty či piesok, ktoré sa možno v sušených hubách vyskytli.
Vodu z namáčania húb môžete aj povariť, aby sa časť tekutiny odparila, vývar tak naberie na sile a chuti. Tento si potom môžete dať do mrazničky – naliať do foriem na prípravu ľadu a používať podľa potreby na dochutenie polievok, prívarkov, omáčok alebo rizota. V mrazničke sa odporúča skladovať ho asi tri mesiace, v chladničke týždeň.
Foto: Shutterstock
Ak sa vám vodu z húb nechce redukovať varom, ale chystáte sa práve variť polievku, prívarok, rizoto alebo dusiť mäso či zeleninu, namiesto vody alebo vývaru ich podlejte vodou z namočených húb, jedlo dostane výbornú chuť.
Rovnako sa skvele hodí aj na prípravu kuskusu, bulguru alebo quinoy. Jednoducho všade, kde pri varení použijete na podliatie vývar alebo vodu, môžete použiť aj vodu z namáčania húb. Samozrejme za predpokladu, že máte radi ich chuť.
Diskusia k článku