Orechové laskonky

Orechové laskonky s pistáciovou plnkou

Autor receptu: redakcia

Plnka do laskoniek môže chutiť rôzne. Namiesto pistáciovej pasty môžete do nej použiť napríklad orieškovú, mandľovú alebo arašidovú.

40 ks
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 130/80 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V miske zmiešame mleté orechy s práškovým cukrom.
  2. Bielky dáme do osobitnej misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Zohrievame nad parou a šľaháme na pomalých otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí (prstami skúsime, či necítime kryštáliky cukru). Prelejeme do kuchynského robota a vyšľaháme dotuha, trvá to asi 10 minút. Do tuhého snehu opatrne vareškou vmiešame orechovú zmes, až kým sa všetko nespojí.
  3. Šablónu na laskonky položíme na plech s papierom na pečenie. Lyžicou plníme cesto do šablóny a na záver zarovnáme nožom alebo špachtľou. Šablónu opatrne zdvihneme a odstránime z plechu.
  4. Laskonky pečieme najprv v rúre vyhriatej na 130 °C 20 minút, potom znížime teplotu na 80 °C a už len pomaly sušíme ďalších 30-40 minút. Laskonky sú upečené, keď sa ich ľahko podarí odlepiť od papiera na pečenie. Odporúčame piecť naraz vždy len jeden plech. Kým sa jeden pečie, druhý s neupečenými laskonkami dáme zatiaľ do chladničky.
  5. Na plnku nad parou šľaháme žĺtky s práškovým cukrom, kým nezhustnú (asi 10 minút). Necháme úplne vychladnúť.
  6. Zmäknuté maslo vymiešame do peny. Pridáme pistáciovú pastu a nakoniec vmiešame vychladnutú žĺtkovú hmotu.
  7. Pripravený krém preložíme do cukrárenského vrecka laskonky naplníme.