Orechové laskonky
Orechové laskonky s pistáciovou plnkou
Autor receptu: redakcia
Plnka do laskoniek môže chutiť rôzne. Namiesto pistáciovej pasty môžete do nej použiť napríklad orieškovú, mandľovú alebo arašidovú.
40 ks porcií |
30 minút príprava |
50-60 minút na 130/80 °C |
Postup
- Cesto: V miske zmiešame mleté orechy s práškovým cukrom.
- Bielky dáme do osobitnej misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor. Zohrievame nad parou a šľaháme na
pomalých otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí (prstami skúsime, či necítime kryštáliky cukru). Prelejeme do kuchynského robota a vyšľaháme dotuha, trvá to asi 10 minút. Do tuhého snehu opatrne vareškou vmiešame orechovú zmes, až kým sa všetko nespojí.
- Šablónu na laskonky položíme na plech s papierom na pečenie. Lyžicou plníme cesto do šablóny a na záver zarovnáme nožom alebo špachtľou. Šablónu opatrne zdvihneme a odstránime z plechu.
- Laskonky pečieme najprv v rúre vyhriatej na 130 °C 20 minút, potom znížime teplotu na 80 °C a už len pomaly sušíme ďalších 30-40 minút. Laskonky sú upečené, keď sa ich ľahko podarí odlepiť od papiera na pečenie. Odporúčame piecť naraz vždy len jeden
plech. Kým sa jeden pečie, druhý s neupečenými laskonkami dáme
zatiaľ do chladničky.
- Na plnku nad parou šľaháme žĺtky
s práškovým cukrom, kým nezhustnú (asi 10 minút). Necháme úplne
vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vymiešame do peny. Pridáme pistáciovú pastu a nakoniec vmiešame vychladnutú žĺtkovú hmotu.
- Pripravený krém preložíme do cukrárenského vrecka laskonky naplníme.