Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 8. mája 2020

Národné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander či limetka. Preto aj tento recept, aj keď z Karibiku, patrí medzi moje obľúbené.

10
porcií
300 minút
príprava
240 minút
na 145 °C

Suroviny

1 kg (hruď, bok alebo krk)
2 plPL
200 g
1 plechovka
2 ks čerstvá
2 ks
5 strúčikov
100 ml
1 PL
2 ČL
2 ČL
3 ČL
1 ČL
3 ks
podľa chuti
1 ČL
400 ml
1 hrsť čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso opláchneme a osušíme. Rúru predhrejeme na 145 °C. Vo väčšom hrnci, vhodnom aj na pečenie v rúre, ho na olivovom oleji osmažíme zo všetkých strán a vyložíme na bok.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme na drobno nasekanú cibuľu a na prúžky nakrájanú papriku. Smažíme, kým cibuľa mierne chytí zlatistú farbu.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme pretlačený cesnak a korenie - sladkú a štipľavú mletú papriku, mletú rímsku rascu, oregano, soľ a mleté čierne korenie. Zalejeme vínom a po pár minútach pridáme plechovku paradajok a hovädzí vývar. Za občasného miešania privedieme do varu.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vložíme späť do hrnca, pridáme bobkový list, prikryjeme a dáme piecť na 2,5 - 4 hodiny (kým je mäso mäkké a dá sa vidličkou trhať). Doba pečenia závisí od veľkosti mäsa. Priebežne ho kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou. Ja som podliať nemusela ale po dvoch hodinách som ho rozdelila na štyri menšie časti a nechala piecť ešte asi 75 minút.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vidličkami natrháme na prúžky.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vylovíme všetky bobkové listy a mäso vrátime naspať do hrnca. Pridáme olivy a vínny ocot a na miernom ohni dusíme ešte 15 minút. Dochutíme soľou, octom či troškou cukru a primiešame nasekaný čerstvý koriander.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Pečené, Pomalý hrniec

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ropa vieja (staré šaty/odev) spolu s čiernou dusenou fazuľou, opraženými plantain banánmi a ryžou je naozaj chutné jedlo. Dobre, že si pridala recept. Asi máš aj recept na kubánsku čiernu fazuľu, aj ten môžeš pridať pre záujemcov o autentické kubánske jedlo.
Kubanska cierna fazula: ciernu fazulu den dopredu namocime,potom ju varime v stvornasobku objemu vody s bobkovym listom, batatom pokrajanym na kocky, polievkovou lyzicou nadrobno pokrajaneho zazvoru do mäkka, vodu môzeme prilievat, aby sme potom uvarenu fazulu mohli rozmixovat. Pridame maslo a osolime. Ak sa nam da kasa sladka, môzeme pridat trochu jogurtu alebo citronovej stavy.