Králičí „wellington“ na cviklovo-pórovom ragú
šéfkuchár hotela Kaštieľ Mojmírovce****, 15. augusta 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 filety |
|
200 g |
|
500 g |
|
10 plátkov |
|
1 ks |
|
100 g |
|
100 ml |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Cviklovo–pórové ragú: | |
1 kg |
|
300 g |
|
|
|
|
|
|
|
Mrkvové pyré: | |
1 kg |
|
|
|
|
Postup
-
1
V panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme nakrájané šampiňóny. Dochutíme ich soľou, korením, zalejeme vínom a na miernom ohni zmes dusíme, až kým sa neodparí všetka voda zo šampiňónov a víno. Hotovú zmes necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme spolu s jedným žĺtkom a cesnakom na paštétu.
- 2
Mäso dochutíme soľou, korením a necháme ho zatiahnuť na panvici s olejom zo všetkých strán. Odložíme ho nabok a potrieme horčicou.
- 3
Potravinársku fóliu uložíme na kuchynskú dosku a rozložíme na ňu plátky šunky. Na šunku natrieme šampiňónovú zmes a položíme králičí chrbát. Pomocou fólie mäso zvinieme a odložíme na 15 minút do chladničky. Ak nemáme dostatok králičích chrbtov, môžeme využiť celého králika tak, že ho vykostíme, lepšie kúsky mäsa odložíme a ostatné pomelieme. Pomleté mäso dochutíme soľou a korením. Potom potrieme šunku pomletým mäsom a naň naukladáme ostatné kusy králičieho mäsa.
- 4
Lístkové cesto rozvaľkáme, položíme naň mäsovú rolku vybratú z fólie, cesto zvinieme a okraje poriadne uzavrieme. Uložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto narežeme, potrieme vajíčkom a vložíme ho na chvíľu do chladničky (tento krok nie je nutný). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 20–30 minút. Záleží to na veľkosti mäsa.
- 5
Cviklu umyjeme a dáme variť do osolenej vody, varíme do zmäknutia. Necháme vychladnúť a zbavíme šupky. Nakrájame na kocky. Pór narežeme a pod tečúcou vodou zbavíme nečistôt a nakrájame. Na rozohriatu panvicu dáme olivový olej, pór a asi po 3 minútach pridáme cviklu. Všetko spolu orestujeme a dochutíme. Mrkvu ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a dáme variť do osolenej vody alebo ju upečieme spolu s cibuľou do zmäknutia. Potom mrkvu rozmixujeme aj s polievkovou lyžicou masla dohladka. Spôsobu podávania sa medze nekladú.
Tiež wellington:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu