Pohánkový koláč fotorecept
Recept na tento koláč som dostala od príbuzného, ktorý má problémy. A vzhľadom k tomu, že ja pohánku a pohánkovú múku milujem, stal Zobraziť celý popisRecept na tento koláč som dostala od príbuzného, ktorý má problémy. A vzhľadom k tomu, že ja pohánku a pohánkovú múku milujem, stal sa mojím obľúbeným. A keďže pohánka je prirodzene bezlepková, hodí sa po nahradení obyčajného prášku do pečiva bezlepkovým pre tých, ktorí lepok nemôžu.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Všetky prísady na cesto vyšľaháme, len aby sa suroviny spojili, viac netreba.
-
2
Do vymastenej tortovej formy rozotrieme cesto.
-
3
Posypeme brusnicami, ktoré sme predtým asi 10 minút namáčali.
-
4
Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Upečenosť kontrolujeme, pretože pohánková múka je tmavá a neviedieť na nej tak dobre, či je cesto upečené.
-
5
Vyberieme z rúry a necháme dôkladne vychladnúť. Najlepšie nechať odstáť v chladničke 24 hodín. Až potom vyberieme z formy a nakrájame.
-
6
Pred podávaním môžeme trocha pocukrovať.
Pohánka neobsahuje lepok, takže jej pri pečení z čisto pohánkovej múky treba pomôcť. Pokiaľ sa namieša pšeničná múka, tá lepok obsahuje, takže je to ok.
Preto sa k čisto pohánkovej múke pridáva psyllium. Psyllium je prírodná vláknina, ktorá má vysokú schopnosť pohlcovať vodu. Bez psyllia sa koláč bude rozpadávať, nebude držať spolu Preto aj v tomto prípade po upečení musí stáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc do druhého dňa, až potom ho vyberať z formy. Potom je ale chutný a konzistencia je podobná ako u klasických liatych ciest.
Psyllium dostať v každej lekárni alebo v obchodoch so zdravou výživou. Nie je drahé a jedna krabička vydrží dlho, človek ho nepoužíva denne. Ja ho používam aj do čisto pohánkového chleba bez inej múky.
Zaujímavý koláč.
Šupky zo psyllium (skorocelu) používam často, dokonca sa používajú pri liečbe črevných problémoch , ako aj semiačka skorocelu(tie treba namočiť ako chia v dostatočnom množstve vody)
Šupky pri pečení majú tú výhodu že vláknina aj po tepelnej úprave plní svoju funkciu