Pohánkový koláč
Pohánkový koláč

Pohánkový koláč fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 27. augusta 2025
Pohánkový koláč (fotorecept)
Foto: tejaja

Recept na tento koláč som dostala od príbuzného, ktorý má problémy. A vzhľadom k tomu, že ja pohánku a pohánkovú múku milujem, stal Zobraziť celý popisRecept na tento koláč som dostala od príbuzného, ktorý má problémy. A vzhľadom k tomu, že ja pohánku a pohánkovú múku milujem, stal sa mojím obľúbeným. A keďže pohánka je prirodzene bezlepková, hodí sa po nahradení obyčajného prášku do pečiva bezlepkovým pre tých, ktorí lepok nemôžu.

10 (+ státie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1 hrnček
1 bal.
1 KL
Okrem toho:
 (na posypanie)



Postup

  1. 1

    Všetky prísady na cesto vyšľaháme, len aby sa suroviny spojili, viac netreba.

    Pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vymastenej tortovej formy rozotrieme cesto.

    Pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme brusnicami, ktoré sme predtým asi 10 minút namáčali.

    Pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Upečenosť kontrolujeme, pretože pohánková múka je tmavá a neviedieť na nej tak dobre, či je cesto upečené.

    Pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme z rúry a necháme dôkladne vychladnúť. Najlepšie nechať odstáť v chladničke 24 hodín. Až potom vyberieme z formy a nakrájame.

    Pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred podávaním môžeme trocha pocukrovať.

Diskusia k receptu

sashan
Psylium je potrebné, alebo sa dá niečim nahradiť?
haji
Zajímavý koláč, z pohankové mouky často nepeču. Někdy jsem pohankovou mouku přidávala - mix s pšeničnou. Jaká je konzistence koláče, pokud se mohu zeptat?
tejaja
@sashan (27.8.2025 12:48) haji včera 18:21
Pohánka neobsahuje lepok, takže jej pri pečení z čisto pohánkovej múky treba pomôcť. Pokiaľ sa namieša pšeničná múka, tá lepok obsahuje, takže je to ok.
Preto sa k čisto pohánkovej múke pridáva psyllium. Psyllium je prírodná vláknina, ktorá má vysokú schopnosť pohlcovať vodu. Bez psyllia sa koláč bude rozpadávať, nebude držať spolu Preto aj v tomto prípade po upečení musí stáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc do druhého dňa, až potom ho vyberať z formy. Potom je ale chutný a konzistencia je podobná ako u klasických liatych ciest.
Psyllium dostať v každej lekárni alebo v obchodoch so zdravou výživou. Nie je drahé a jedna krabička vydrží dlho, človek ho nepoužíva denne. Ja ho používam aj do čisto pohánkového chleba bez inej múky.
tiamostef
@tejaja (28.8.2025 09:12)

Zaujímavý koláč.
Šupky zo psyllium (skorocelu) používam často, dokonca sa používajú pri liečbe črevných problémoch , ako aj semiačka skorocelu(tie treba namočiť ako chia v dostatočnom množstve vody)
Šupky pri pečení majú tú výhodu že vláknina aj po tepelnej úprave plní svoju funkciu