Tiramisu

lunter - fotkalunter, 29. augusta 2025. Komerčný recept.
Tiramisu
Foto: lunter

Tofu tiramisu s orientálnym nádychom – ľahučký dezert, kde sa jemný krém z tofu a kokosovej šľahačky spája s voňavou kávou, škoricou, kardamómom Zobraziť celý popisTofu tiramisu s orientálnym nádychom – ľahučký dezert, kde sa jemný krém z tofu a kokosovej šľahačky spája s voňavou kávou, škoricou, kardamómom a zázvorom. Každé sústo je svieže, krémové a pritom ľahšie než klasika – ideálne pre tých, čo chcú potešiť chuťové poháriky bez kompromisov.

8-12
porcií
20 (+ tuhnutie) minút
príprava

Suroviny

450 g
80 ml (alebo agávový)
1 ks
10 g
100 ml
200 ml silná
1 čl
1/2 čl
1/2 čl
150 g (alebo piškóty)
2 PL
30 g



Postup

  1. 1

    Rozmixujeme Lunter Creme de Tofu, javorový sirup, semienka z vanilkového struku a kukuričný škrob dohladka.

  2. 2

    Opatrne primiešame šľahačku z kokosového mlieka a dáme do chladničky.

  3. 3

    Pripravíme si kávu a zmiešame ju s mletou škoricou, kardamómom a zázvorom. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  4. 4

    Potom každý kúsok sušienky rýchlo namočíme do kávovej zmesi a namočené sušienky ukladáme na dno nádoby.

  5. 5

    Na sušienky rovnomerne natrieme polovicu tofu krému.

  6. 6

    Opakujeme s ďalšou vrstvou namočených sušienok a krému.

  7. 7

    Vrchnú vrstvu posypeme kakaom v prášku a nastrúhanou horkou čokoládou.

  8. 8

    Zakryjeme a necháme odpočívať v chladničke minimálne 4 hodiny, aby krém stuhol.

Diskusia k receptu

velimir
Na základe všeobecne uznávanej kulinárskej praxe a ochrany tradičných receptúr možno konštatovať, že názov tiramisu je spojený s presne definovaným súborom surovín a technologickým postupom: piškóty savoiardi, káva, mascarpone, vajcia, cukor a kakao. Ak dezert obsahuje z pôvodných ingrediencií iba jednu - dve, dochádza k podstatnej zmene jeho podstaty, čím sa stráca jeho identita a kulinárska integrita. Použitie názvu tiramisu v takomto prípade môže byť považované za klamlivé označenie, ktoré uvádza spotrebiteľa do omylu, a zároveň za neúctu k pôvodu a tradícii chráneného gastronomického dedičstva.