Hovädzia sviečkovica
Hovädzia sviečkovica

Sviečkovica Wellington

Martin Malaska
zástupca šéfkuchára v hoteli Elizabeth v Trenčíne, 25. decembra 2020
Sviečkovica Wellington
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

500 g
1 PL
2 PL (alebo francúzska)
1 bal.
1 ks na potretie
Šampiňónová zmes:
1 PL
1 PL
1 ks
2 strúčiky
1 vetvička
400 g hnedé
1 PL
3 PL
Príloha:
1 ks
400 g
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sviečkovicu dobre osolíme a okoreníme s čerstvo zomletým čiernym korením. Na veľkej panvici rozpálime maslo a mäso v ňom sprudka opekáme a obraciame, kým sa nezatiahne po celom povrchu. Nezabudneme pomocou kuchynských klieští opiecť aj vrch a spodok rolky. Sviečkovicu vyberieme na tanier či dosku a pomocou kuchynského štetca ju potrieme horčicou.

  2. 2

    Šampiňónová zmes: Vo výpeku na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a speníme nasekanú cibuľu, cesnak a nasekaný rozmarín a worcester. Posolíme. Šampiňóny pokrájame na väčšie kúsky a pridáme ich do panvice. Dusíme ich, kým nestratia vodu a nezmäknú – 10 až 12 minút. Zmes potom posekáme na doske na maličké kúsky a premiešame so strúhankou.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, alebo použijeme už vyvaľkané, a v strede potrieme šampiňónovou zmesou, tak aby zostal z každej strany asi 2 cm široký lem čistého cesta.

  4. 4

    Sviečkovicu uložíme na jeden z okrajov rozotretej šampiňónovej zmesi a lemy cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zrolujeme a z bokov uzavrieme pritlačením hornej a dolnej časti cesta. Uzáverové časti cesta pritlačíme vidličkou a roládu opatrne premiestnime na plech či pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ju dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v spodnej časti rúry zhruba 30–40 minút (200 °C).

  5. 5

    Zemiaky predvaríme 10–15 minút, dopečieme spolu s mäsom posledných 20 minút. Špenát umyjeme, orestujeme na masle dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a pečieme na 160 °C 40 minút. Časť rozmixujeme na pyré a časť použijeme na dekoráciu.

Diskusia k receptu