Sviečkovica Wellington
zástupca šéfkuchára v hoteli Elizabeth v Trenčíne, 25. decembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Suroviny
500 g |
|
1 PL |
|
2 PL (alebo francúzska) |
|
1 bal. |
|
1 ks na potretie |
|
|
|
|
|
Šampiňónová zmes: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 vetvička |
|
400 g hnedé |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
|
|
Príloha: | |
1 ks |
|
400 g |
|
300 g |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Sviečkovicu dobre osolíme a okoreníme s čerstvo zomletým čiernym korením. Na veľkej panvici rozpálime maslo a mäso v ňom sprudka opekáme a obraciame, kým sa nezatiahne po celom povrchu. Nezabudneme pomocou kuchynských klieští opiecť aj vrch a spodok rolky. Sviečkovicu vyberieme na tanier či dosku a pomocou kuchynského štetca ju potrieme horčicou.
- 2
Šampiňónová zmes: Vo výpeku na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a speníme nasekanú cibuľu, cesnak a nasekaný rozmarín a worcester. Posolíme. Šampiňóny pokrájame na väčšie kúsky a pridáme ich do panvice. Dusíme ich, kým nestratia vodu a nezmäknú – 10 až 12 minút. Zmes potom posekáme na doske na maličké kúsky a premiešame so strúhankou.
- 3
Rúru rozohrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, alebo použijeme už vyvaľkané, a v strede potrieme šampiňónovou zmesou, tak aby zostal z každej strany asi 2 cm široký lem čistého cesta.
- 4
Sviečkovicu uložíme na jeden z okrajov rozotretej šampiňónovej zmesi a lemy cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zrolujeme a z bokov uzavrieme pritlačením hornej a dolnej časti cesta. Uzáverové časti cesta pritlačíme vidličkou a roládu opatrne premiestnime na plech či pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ju dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v spodnej časti rúry zhruba 30–40 minút (200 °C).
- 5
Zemiaky predvaríme 10–15 minút, dopečieme spolu s mäsom posledných 20 minút. Špenát umyjeme, orestujeme na masle dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a pečieme na 160 °C 40 minút. Časť rozmixujeme na pyré a časť použijeme na dekoráciu.
Tiež hovädzia sviečkovica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu