Jelenie karé na šípkovej omáčke
Juraj Bende
šéfkuchár hotela Boboty*** v Terchovej – Vrátnej doline, 18. októbra 2017
šéfkuchár hotela Boboty*** v Terchovej – Vrátnej doline, 18. októbra 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
Suroviny
800 g (karé) |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Šípková omáčka: | |
200 g (sušené alebo čerstvé) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
300 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Jelenie karé prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, vákuovo zabalíme a dáme variť technológiou sous vide na 25 hodín pri 72 °C. Uvarené mäso vyberieme, natrieme ho zmesou oleja, cesnaku, rozmarínu a dáme krátko zapiecť.
- 2
Šípková omáčka: Na maslo dáme speniť šalotku, pridáme koreňovú zeleninu, opražíme, pridáme cukor a skaramelizujeme, podlejeme vývarom a pridáme šípky, ktoré varíme asi hodinu, potom všetko premixujeme a prepasírujeme.
- 3
Z masla a múky spravíme svetlú zápražku, vmiešame šípkový pretlak, pridáme červené víno, pár klinčekov, štipku škorice a trocha pomarančovej šťavy. Za stáleho miešania pomaly varíme do požadovanej hustoty. Dochutíme soľou a korením, môžeme aj dosladiť.
Tiež karé:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu