Jelenie mäso
Jelenie mäso

Jelenie karé na smotane so žemľovou knedľou

Patrik Majerník
zastupujúci šéfkuchár, hotel Zelená Lagúna, Domaša, 3. októbra 2021
Jelenie karé na smotane so žemľovou knedľou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

500 g
Omáčka:
2 ks
1 ks
1 ks
podľa potreby
1 PL
z 1/2 citróna
1 PL
2 PL (31 %)
1 PL
1 KL
Knedľa:
500 g
5 ks
2 ks
2 stonky
1 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Jelenie karé umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Mäso nechávame v celku, vložíme ho do fólie, ktorá je určená na vákuovanie, a zavákuujeme. Varíme v prístroji na sous–vide 12 hodín pri teplote 58 °C. Ak nemáte doma vákuovačku a hrniec s nastaviteľnou teplotou, odporúčame karé zakryť alobalom a piecť 1–1,5 hodiny pri 160 °C.

  2. 2

    Omáčka: Na masti opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen. Opečieme, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu a podlejeme vývarom, podusíme. Keď je zelenina dostatočne mäkká, rozmixujeme ju. Do rozmixovanej zmesi pridáme obidve smotany. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.

  3. 3

    Knedľa: Toastový chlieb nakrájame na kocky, ktoré pečieme 8–9 minút v rúre na 150 °C. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme – najlepšie na bravčovej masti. Vajíčka rozdelíme, žĺtky pridáme k vychladnutým chlebovým kockám. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou do toastovej masy. Dochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a dôkladne premiešame. Ak sa zmes na knedľu rozpadáva, môžeme pridať trochu mlieka alebo vajce. Zmes vytvarujeme do tvaru knedle, zabalíme do potravinárskej fólie a varíme 20–25 minút. Pred podávaním knedľu nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré môžeme z oboch strán dozlatista opiecť na masti.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia