Hubový paprikáš fotorecept

sraczSracz, 69 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 10. septembra 2017 8:23
Ďalšie jeho recepty »

Hubový paprikáš (fotorecept)Foto: sracz

Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov „čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez problémov „kontrovala“ s chovom domácej pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme však dostatok času aj na pestvá šrácov.

4-6
porcie
12-15 min
príprava
25-30 min
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g prerastená
3-4 ks väčšia
200-250 g (agaricus bisporus)
200-250 g (baby bella)
200-250 g
200-250 g (húževnatec jedlý)
3-4 PL
1 ČL (jalovec)
1 ČL
1 PL
1 ČL
1 PL
podľa chuti
450-500 ml mexická „Cacique“
125-150 ml
2-3 PL
150-200 ml pokrájaná
150-200 ml pokrájaná
podľa chuti PL
600-800 ml

Postup prípravy

  1. 1

    S vlastnoručne nazbieranými suchohríbmi, hlivami, bedľami, muchotrávkami ružovými, pôvabnicami dvojfarebnými i fialovými, pečiarkami lesnými i lúčnymi som naposledy „majstroval“ v novembri 2005, keď sme so susedom a predovšetkým s dobrým kamarátom Dušim Tažikom (vedúcim výroby košického divadla, ktorý našiel tri prekrásne „smrečiaky“ alias hríby smrekové) hubárčili v okolí hornej bukoveckej hrádze. Z celej zbierky som doma navaril halušky s hubami, prevoňané údenou slaninou, zelerovou a petržlenovou vňaťou, no predovšetkým prepraženým maslom a čerstvým ligurčekom lekárskym. Spolu s jeho vzácnou pani manželkou Alenkou takéto halušky jedli po prvý raz v živote a za mojim „kopcovitým vajndlingom“ sa len tak „zaprášilo“! Nuž ale tu si za hubami našeho typu môžem „utrieť prázdne gamby“. Nahradil som ich „umelinou“, teda „kupenskými“, t. j. šampiňónmi, criminy, shiitake a portobello. Ale „šmakovalo“ nám aj tak, lebo som mal aspoň domácu borievku od TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a mletú „Bandi Urblík“ papriku z Komárna.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Išlo to „krát-dva“ – na vyškvarenej nakrájanej údenej slanine som do sklovita podusil na „mesiačiky“ pokrájanú šalotku,

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzičas som využil na očistenie a pokrájanie húb, petržlenovej a zelerovej vňate, čerstvý ligurček žiaľ nemám (po predaji rodinného domu v Des Moines, som ho zanechal novému majiteľovi) a sušený používam iba do polievok, zvlášť hovädzej a kuracej.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájané huby som podusil na šalotkovom základe, korunoval ich 2÷3 PL masla, premiešal a

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hneď posypal čerstvo mletými jalovcom (borievkou) a čiernym korením, mletou sladkou paprikou, guľášovo-klobásovou „KN“ zmesou, korením na kuracie mäsá a soľou.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a asi 7´ podusení som všetko podlial viac ako ½ litrom kuracieho vývaru a nechal ďalších 10÷12´ dovariť.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nuž a išlo sa do finale; podusené huby som premiešal so sladkou smotanou „Cacique“, ako aj krabičkou šľahačkovej smotany, v ktorej som rozmixoval 2 kopcovité PL kukuričného škrobu „100 % Pure Corn Starch“ a zasypal pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťou.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hubový paprikáš som podával s parenou knedľou, ale chutný je s bársakou prílohou, trebárs len s „obyčajným“ domácim chlebíkom!

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Doslova zázrak; v tunajších obrovských horúčavách nám vykvitli aj naše „šipare“.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto som sa tešil hríbikom „bľižňakom“ 30. Septembra 2002 pod chatou kpt. Rašu.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist