Hubový paprikáš fotorecept
Foto: sracz
Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov Zobraziť celý popisVarím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov „čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez problémov „kontrovala“ s chovom domácej pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme však dostatok času aj na pestvá šrácov.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150-200 g prerastená |
|
3-4 ks väčšia |
|
200-250 g (agaricus bisporus) |
|
200-250 g (baby bella) |
|
200-250 g |
|
200-250 g (húževnatec jedlý) |
|
3-4 PL |
|
1 ČL (jalovec) |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
450-500 ml mexická „Cacique“ |
|
125-150 ml |
|
2-3 PL |
|
150-200 ml pokrájaná |
|
150-200 ml pokrájaná |
|
podľa chuti PL |
|
600-800 ml |
|
Postup
-
1
S vlastnoručne nazbieranými suchohríbmi, hlivami, bedľami, muchotrávkami ružovými, pôvabnicami dvojfarebnými i fialovými, pečiarkami lesnými i lúčnymi som naposledy „majstroval“ v novembri 2005, keď sme so susedom a predovšetkým s dobrým kamarátom Dušim Tažikom (vedúcim výroby košického divadla, ktorý našiel tri prekrásne „smrečiaky“ alias hríby smrekové) hubárčili v okolí hornej bukoveckej hrádze. Z celej zbierky som doma navaril halušky s hubami, prevoňané údenou slaninou, zelerovou a petržlenovou vňaťou, no predovšetkým prepraženým maslom a čerstvým ligurčekom lekárskym. Spolu s jeho vzácnou pani manželkou Alenkou takéto halušky jedli po prvý raz v živote a za mojim „kopcovitým vajndlingom“ sa len tak „zaprášilo“! Nuž ale tu si za hubami našeho typu môžem „utrieť prázdne gamby“. Nahradil som ich „umelinou“, teda „kupenskými“, t. j. šampiňónmi, criminy, shiitake a portobello. Ale „šmakovalo“ nám aj tak, lebo som mal aspoň domácu borievku od TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a mletú „Bandi Urblík“ papriku z Komárna.
-
2
Išlo to „krát-dva“ – na vyškvarenej nakrájanej údenej slanine som do sklovita podusil na „mesiačiky“ pokrájanú šalotku,
-
3
medzičas som využil na očistenie a pokrájanie húb, petržlenovej a zelerovej vňate, čerstvý ligurček žiaľ nemám (po predaji rodinného domu v Des Moines, som ho zanechal novému majiteľovi) a sušený používam iba do polievok, zvlášť hovädzej a kuracej.
-
4
Pokrájané huby som podusil na šalotkovom základe, korunoval ich 2÷3 PL masla, premiešal a
-
5
hneď posypal čerstvo mletými jalovcom (borievkou) a čiernym korením, mletou sladkou paprikou, guľášovo-klobásovou „KN“ zmesou, korením na kuracie mäsá a soľou.
-
6
Po premiešaní a asi 7´ podusení som všetko podlial viac ako ½ litrom kuracieho vývaru a nechal ďalších 10÷12´ dovariť.
-
7
Nuž a išlo sa do finale; podusené huby som premiešal so sladkou smotanou „Cacique“, ako aj krabičkou šľahačkovej smotany, v ktorej som rozmixoval 2 kopcovité PL kukuričného škrobu „100 % Pure Corn Starch“ a zasypal pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťou.
-
8
Hubový paprikáš som podával s parenou knedľou, ale chutný je s bársakou prílohou, trebárs len s „obyčajným“ domácim chlebíkom!
-
9
Doslova zázrak; v tunajších obrovských horúčavách nám vykvitli aj naše „šipare“.
-
10
Takto som sa tešil hríbikom „bľižňakom“ 30. Septembra 2002 pod chatou kpt. Rašu.
Jedle bedle sme si povysmážali a vyskúšala som z nich aj hamburgery.No boli výborné!
Na dôkaz a aby si mi aj trochu závidel pridávam foto,tých pravých prírodných krásavcov.
Pridávam dnešné obedové menu podľa teba.Len ja som volila k nemu cestovinu.