Hubový paprikáš

Hubový paprikáš (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov „čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez problémov „kontrovala“ s chovom domácej pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme však dostatok času aj na pestvá šrácov.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. S vlastnoručne nazbieranými suchohríbmi, hlivami, bedľami, muchotrávkami ružovými, pôvabnicami dvojfarebnými i fialovými, pečiarkami lesnými i lúčnymi som naposledy „majstroval“ v novembri 2005, keď sme so susedom a predovšetkým s dobrým kamarátom Dušim Tažikom (vedúcim výroby košického divadla, ktorý našiel tri prekrásne „smrečiaky“ alias hríby smrekové) hubárčili v okolí hornej bukoveckej hrádze. Z celej zbierky som doma navaril halušky s hubami, prevoňané údenou slaninou, zelerovou a petržlenovou vňaťou, no predovšetkým prepraženým maslom a čerstvým ligurčekom lekárskym. Spolu s jeho vzácnou pani manželkou Alenkou takéto halušky jedli po prvý raz v živote a za mojim „kopcovitým vajndlingom“ sa len tak „zaprášilo“! Nuž ale tu si za hubami našeho typu môžem „utrieť prázdne gamby“. Nahradil som ich „umelinou“, teda „kupenskými“, t. j. šampiňónmi, criminy, shiitake a portobello. Ale „šmakovalo“ nám aj tak, lebo som mal aspoň domácu borievku od TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a mletú „Bandi Urblík“ papriku z Komárna.
  2. Išlo to „krát-dva“ – na vyškvarenej nakrájanej údenej slanine som do sklovita podusil na „mesiačiky“ pokrájanú šalotku,
  3. medzičas som využil na očistenie a pokrájanie húb, petržlenovej a zelerovej vňate, čerstvý ligurček žiaľ nemám (po predaji rodinného domu v Des Moines, som ho zanechal novému majiteľovi) a sušený používam iba do polievok, zvlášť hovädzej a kuracej.
  4. Pokrájané huby som podusil na šalotkovom základe, korunoval ich 2÷3 PL masla, premiešal a
  5. hneď posypal čerstvo mletými jalovcom (borievkou) a čiernym korením, mletou sladkou paprikou, guľášovo-klobásovou „KN“ zmesou, korením na kuracie mäsá a soľou.
  6. Po premiešaní a asi 7´ podusení som všetko podlial viac ako ½ litrom kuracieho vývaru a nechal ďalších 10÷12´ dovariť.
  7. Nuž a išlo sa do finale; podusené huby som premiešal so sladkou smotanou „Cacique“, ako aj krabičkou šľahačkovej smotany, v ktorej som rozmixoval 2 kopcovité PL kukuričného škrobu „100 % Pure Corn Starch“ a zasypal pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťou.
  8. Hubový paprikáš som podával s parenou knedľou, ale chutný je s bársakou prílohou, trebárs len s „obyčajným“ domácim chlebíkom!
  9. Doslova zázrak; v tunajších obrovských horúčavách nám vykvitli aj naše „šipare“.
  10. Takto som sa tešil hríbikom „bľižňakom“ 30. Septembra 2002 pod chatou kpt. Rašu.