Hubový paprikáš
Hubový paprikáš (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša
sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov
„čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez
problémov „kontrovala“ s chovom domácej
pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k
prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no
predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme
však dostatok času aj na pestvá šrácov.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- S vlastnoručne nazbieranými suchohríbmi, hlivami, bedľami, muchotrávkami ružovými, pôvabnicami dvojfarebnými i fialovými, pečiarkami lesnými i lúčnymi som naposledy „majstroval“ v novembri 2005, keď sme so susedom a predovšetkým s dobrým kamarátom Dušim Tažikom (vedúcim výroby košického divadla, ktorý našiel tri prekrásne „smrečiaky“ alias hríby smrekové) hubárčili v okolí hornej bukoveckej hrádze. Z celej zbierky som doma navaril halušky s hubami, prevoňané údenou slaninou, zelerovou a petržlenovou vňaťou, no predovšetkým prepraženým maslom a čerstvým ligurčekom lekárskym. Spolu s jeho vzácnou pani manželkou Alenkou takéto halušky jedli po prvý raz v živote a za mojim „kopcovitým vajndlingom“ sa len tak „zaprášilo“! Nuž ale tu si za hubami našeho typu môžem „utrieť prázdne gamby“. Nahradil som ich „umelinou“, teda „kupenskými“, t. j. šampiňónmi, criminy, shiitake a portobello. Ale „šmakovalo“ nám aj tak, lebo som mal aspoň domácu borievku od TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a mletú „Bandi Urblík“ papriku z Komárna.
- Išlo to „krát-dva“ – na vyškvarenej nakrájanej údenej slanine som do sklovita podusil na „mesiačiky“ pokrájanú šalotku,
- medzičas som využil na očistenie a pokrájanie húb, petržlenovej a zelerovej vňate, čerstvý ligurček žiaľ nemám (po predaji rodinného domu v Des Moines, som ho zanechal novému majiteľovi) a sušený používam iba do polievok, zvlášť hovädzej a kuracej.
- Pokrájané huby som podusil na šalotkovom základe, korunoval ich 2÷3 PL masla, premiešal a
- hneď posypal čerstvo mletými jalovcom (borievkou) a čiernym korením, mletou sladkou paprikou, guľášovo-klobásovou „KN“ zmesou, korením na kuracie mäsá a soľou.
- Po premiešaní a asi 7´ podusení som všetko podlial viac ako ½ litrom kuracieho vývaru a nechal ďalších 10÷12´ dovariť.
- Nuž a išlo sa do finale; podusené huby som premiešal so sladkou smotanou „Cacique“, ako aj krabičkou šľahačkovej smotany, v ktorej som rozmixoval 2 kopcovité PL kukuričného škrobu „100 % Pure Corn Starch“ a zasypal pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťou.
- Hubový paprikáš som podával s parenou knedľou, ale chutný je s bársakou prílohou, trebárs len s „obyčajným“ domácim chlebíkom!
- Doslova zázrak; v tunajších obrovských horúčavách nám vykvitli aj naše „šipare“.
- Takto som sa tešil hríbikom „bľižňakom“ 30. Septembra 2002 pod chatou kpt. Rašu.