Hovädzia polievka
Hovädzia polievka

Hovädzí vývar so špikovými knedličkami a zeleninou

Marek Foltín
šéfkuchár hotela Devín v Bratislave, 4. apríla 2021
Hovädzí vývar so špikovými knedličkami a zeleninou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Hovädzí vývar:
400 g
150 g
2 ks
1,25 l
150 g
100 g
50 g
1/2 ks
2 strúčiky
1 PL
4 guľôčky
4 guľôčky
2 ks
20 g
1 PL
Špikové knedličky:
2 ks
100 g
20 g
30 g
5 g
 (z vývaru)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci na oleji opražíme kosti z každej strany. Pridáme mäso, koreniny, zeleninu, soľ, stonky z petržlenovej vňate, zalejeme studenou vodou, privedieme k varu a potom stiahneme na menší plameň. Necháme pomaly variť zhruba 2 hodiny.

  2. 2

    Zeleninu a špikové kosti vyberieme a necháme ďalej vývar ťahať približne 3 hodiny. Keď je vývar hotový, precedíme ho cez jemne sitko, zeleninu nakrájame a servírujeme spolu s knedličkami.

  3. 3

    Špikové knedličky: Z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme strúhanku, špik z kostí a zmäknuté maslo. Všetko spolu jemne premiešame. Ďalej pridáme žĺtky, múku a nasekanú petržlenovú vňať, ručne všetko spolu vymiešame, pridáme podľa chuti mleté čierne korenie soľ a necháme hodinu odstáť v chladničke. Z hmoty vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v osolenej vode podľa veľkosti 5 až 7 minút.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Slovenská kuchyňa, Obed, Polievky, Večera, Varené

Diskusia k receptu