Zapečené cestoviny
Zapečené cestoviny

Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. júna 2018
Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept)
Foto: sracz

Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa pýšila svojim variantom „šunkoflekov“. Moje deti, neskôr aj vnúčence, si ju v rannom veku vždy „vyžobronili“ aj v mojom predvedení. Rád som ich im pripravoval aj v kombinácii so strúhaným údeným oštiepkom, ktorého „NZ-ty“ sa mi už žiaľ minuli, ale zato mám dostatok fliačkov vo veľkosti „plachiet“ od nemenovaného výrobcu z nášho slávneho Východu! Čujece?! … ta ňe?

6-8
porcií
15 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

200-250 g
150-200 g
3-4 ks
1-2 ks (serrano)
250-333 g
4-6 PL
1/4 ks strúhaný
1/2 KL
1/2 KL (jalovec)
1-1 1/2 KL
120-150 ml strúhaná
120-150 ml strúhaný
250-333 ml čerstvá
200-250 g (hustá)
250-333 ml teplé
3-4 ks
250-333 g (cestovina)
3-4 PL (na posyp)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo väčšom nízkom hrnci so vyškvaril údenú slaninu, potom na nej do sklovita orestoval postrúhanú šalotku, pridal „C-čka” stonkového zeleru a na drobno pokrájané jalapeño (serrano je tiež dobré, len dva-tri razy pálivejšie).

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Základ som po premiešaní tak 3÷4 min podusil a vložil do neho na rezance pokrájanú údenú šunku (aj po tomto „kuchtení” mi po sviatkoch Veľkej noci, ostalo dobré kilo jej pokrájaných plátkov v mrazničke),

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vzápätí opäť ľahko premiešal, posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, borievkou (jalovcom) a „korunoval” 2 PL masla. Praktická poznámka, s Vašim cteným dovolením, so soľou opatrne, lebo šunka aj syry sú už slané a aj cestoviny sa vyvárajú v osolenej vode.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po krátkom prehriatí, som obohatený základ nadstavil „statočnými” dvomi hrsťami pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate, postrúhanými mozzarellou a čedarom, ako aj hustou smotanou na varenie (kvašna tiš ňe plana, ta ňe!?); premiešal a v priebehu dusenia,

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v pomocnej miske zošľahal mlieko s vajíčkami a dal vyvariť 1,5 vrecúška fliačkov.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nato som základ zalial mliekom s vajíčkami, premiešal a

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    minútku-dve zohrial na prevádzkovú teplotu. Nechal som vyhriať elektrickú rúru na 180 °C (350 °F) a priebežne som v nej nechal ohriať pekáč, aby sa mi na ňom lepšie roztieralo maslo.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyvarenú cestovinu (fliačky - plachty) som hneď, bez premývania, pomocou sitka preložil do základu, zmiešal a

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nežne rovnomerne rozložil po maslom vymastenom a jemnou strúhankou vysypanom pekáči. Strúhankou som posypal aj povrch „vyšľachtenej” cestoviny a porozkladal po ňom niekoľko „hobliniek” masla.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Už vo vyhriatej rúre sa táto pochúťka piekla, ničím neprikrytá, 69 minút (hodinka síce bohato stačí, ale uznajte, že 69-tka je predsa len krajšie číslo).

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovo, s chutnou chrumkavou kôrkou! Pokrájať na porcie, uložiť na taniere, pridať sladkokyslé uhorky à la „Znojmo”, ozdobiť halúzkou petržlenovej vňate a dobrú chuť!

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kvitnúci vyše 6 metrový kaktus má tiež svoje čaro a pôvab! Že mám pravdu!?

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kecemis
Ako dobre, ze si pripomenul tuto "preddemokraticku" dobrotu. A ja som stale rozmyslal, na co mam vlastne chut. A ty si to vyriesil za mna. Vdaka a srdecne zdraavim do juzneho kraja.
frezia
Inspiroval si ma, tiez som pouzila vsetko, co som chcela uz minut a vzniklo z toho vyborne jedlo.


2x 45678 a sracz
olinka12
Waw paráda šunka fleky sme už ako deti milovali pre istotu si váš recept uložím aby bol vždy poruke
evanaaa
Moje obľúbené jedlo! Ale robím trochu jednoduchšie, mne to tak stačí - nie šunku, ale údené mäso pomleté, fliačky a vajíčka......a ak zapiecť, ešte tá smotana a už len vychutnávať.
babuca
Krásne a s láskou napísaný recept. Výborné jedlo, možno už aj tochu pozabudnuté. Fotky výborné, no nie je čo viac dodať. Perfektná práca, Ďakujem.