Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom fotorecept

sracz - fotkaSracz, 19. júna 2018 22:35
Ďalšie recepty »

Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept)Foto: sracz

Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa pýšila svojim variantom „šunkoflekov“. Moje deti, neskôr aj vnúčence, si ju v rannom veku vždy „vyžobronili“ aj v mojom predvedení. Rád som ich im pripravoval aj v kombinácii so strúhaným údeným oštiepkom, ktorého „NZ-ty“ sa mi už žiaľ minuli, ale zato mám dostatok fliačkov vo veľkosti „plachiet“ od nemenovaného výrobcu z nášho slávneho Východu! Čujece?! … ta ňe?

6-8
porcií
15 min
príprava
60-70 min
na 180 °C

Suroviny

200-250 g
150-200 g
3-4 ks
1-2 ks (serrano)
250-333 g
4-6 PL
1/4 ks strúhaný
1/2 KL
1/2 KL (jalovec)
1-1 1/2 KL
120-150 ml strúhaná
120-150 ml strúhaný
250-333 ml čerstvá
200-250 g (hustá)
250-333 ml teplé
3-4 ks
250-333 g (cestovina)
3-4 PL (na posyp)

Postup prípravy

  1. 1

    Vo väčšom nízkom hrnci so vyškvaril údenú slaninu, potom na nej do sklovita orestoval postrúhanú šalotku, pridal „C-čka” stonkového zeleru a na drobno pokrájané jalapeño (serrano je tiež dobré, len dva-tri razy pálivejšie).

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Základ som po premiešaní tak 3÷4 min podusil a vložil do neho na rezance pokrájanú údenú šunku (aj po tomto „kuchtení” mi po sviatkoch Veľkej noci, ostalo dobré kilo jej pokrájaných plátkov v mrazničke),

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vzápätí opäť ľahko premiešal, posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, borievkou (jalovcom) a „korunoval” 2 PL masla. Praktická poznámka, s Vašim cteným dovolením, so soľou opatrne, lebo šunka aj syry sú už slané a aj cestoviny sa vyvárajú v osolenej vode.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po krátkom prehriatí, som obohatený základ nadstavil „statočnými” dvomi hrsťami pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate, postrúhanými mozzarellou a čedarom, ako aj hustou smotanou na varenie (kvašna tiš ňe plana, ta ňe!?); premiešal a v priebehu dusenia,

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v pomocnej miske zošľahal mlieko s vajíčkami a dal vyvariť 1,5 vrecúška fliačkov.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nato som základ zalial mliekom s vajíčkami, premiešal a

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    minútku-dve zohrial na prevádzkovú teplotu. Nechal som vyhriať elektrickú rúru na 180 °C (350 °F) a priebežne som v nej nechal ohriať pekáč, aby sa mi na ňom lepšie roztieralo maslo.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyvarenú cestovinu (fliačky - plachty) som hneď, bez premývania, pomocou sitka preložil do základu, zmiešal a

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nežne rovnomerne rozložil po maslom vymastenom a jemnou strúhankou vysypanom pekáči. Strúhankou som posypal aj povrch „vyšľachtenej” cestoviny a porozkladal po ňom niekoľko „hobliniek” masla.

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Už vo vyhriatej rúre sa táto pochúťka piekla, ničím neprikrytá, 69 minút (hodinka síce bohato stačí, ale uznajte, že 69-tka je predsa len krajšie číslo).

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovo, s chutnou chrumkavou kôrkou! Pokrájať na porcie, uložiť na taniere, pridať sladkokyslé uhorky à la „Znojmo”, ozdobiť halúzkou petržlenovej vňate a dobrú chuť!

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kvitnúci vyše 6 metrový kaktus má tiež svoje čaro a pôvab! Že mám pravdu!?

    Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist