Fileta zo pstruha so špenátom, s maslovou omáčkou a so zemiakovou kašou

Marcel Bugaj
šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre–Harmónii, 5. septembra 2021
Fileta zo pstruha so špenátom, s maslovou omáčkou a so zemiakovou kašou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

4 ks (po 300 g)
125 g
10 g
120 g
80 g
120 g
Zemiaková kaša:
1 kg
160 g
60 ml
Maslová omáčka:
120 g
100 ml
8 g
12 g
Na zeleninovo–rybací vývar:
kúsok
kúsok
kúsok




Postup

  1. 1

    Z kostí pstruha, kúska mrkvy, petržlenu a póru urobíme vývar, ktorý použijeme do maslovej omáčky. Tú pripravíme tak, že na troche masla orestujeme cesnak s tymianom. Stačí pár sekúnd, len aby to zavoňalo. Zalejeme vývarom a necháme zredukovať. Odstavíme z plameňa a metličkou zašľaháme studené maslo. Dochutíme soľou a precedíme cez sitko.

  2. 2

    Uvaríme zemiakovú kašu: Očistené pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme. Do zemiakov zašľaháme maslo a vmiešame smotanu.

  3. 3

    Filety zo pstruha osušíme kuchynským papierom, osolíme a okoreníme. Panvicu zohrejeme, dáme na ňu olivový olej a položíme filety kožou dole. Pečieme asi 3 minúty, otočíme na druhú stranu a opekáme ešte minútu. Pridáme kúsok masla a tymian a počas pečenia polievame rozpusteným maslom.

  4. 4

    Na olivovom oleji orestujeme nakrájaný cesnak, pridáme špenát. Ten len prehrejeme (asi 30 sekúnd). Ochutíme soľou a čiernym korením. Na inej panvici orestujeme brokolicu, cibuľku, cherry paradajky a dochutíme soľou. Do stredu taniera dáme kašu, na to špenát a rybu. Obložíme zeleninou a polejeme maslovou omáčkou. Dekorujeme bylinkami alebo jedlými kvetmi.

  5. 5

    TIP: Na filetovanie je potrebný v prvom rade ostrý nôž a vhodná je aj pinzeta na vyťahovanie rybích kosti. Rez vedieme popri chrtovej kosti tak, aby bol odpad čo najmenší. Z jedného 300 g pstruha by sme mali mať asi 150 g filiet.

Diskusia k receptu