Pečený bôčik s dusenou kyslou kapustou a so zemiakovou knedľou
Tento recept je u nás veľmi obľúbený. Moji chlapci ho zbožňujú. Dokonca aj svokra toto jedlo odo mňa miluje.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Dusená kyslá kapusta: | |
1 kg (bez éčok) |
|
2 ks väčšia |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
2 PL domáca |
|
2 PL |
|
Pečený bôčik: | |
2 kg |
|
4 ks |
|
3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Zemiaková knedľa: | |
500 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
cca 200-300 g |
|
Postup
-
1
Dusená kyslá kapusta: Cukor v hrnci skaramelizujeme. Potom pridáme dve nakrájané cibule a pražíme pokiaľ cibuľa nie je do hneda.
- 2
Následne pridáme rascu. Potom kyslú kapustu bez nálevu, ten si ale treba odložiť bokom. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a jablko, ktoré tam nastrúhame. A necháme dusiť. Potom podlejeme vodou a nálevom, aby to bolo za rovnako. Nakoniec zahustíme zápražkou z domácej masti a hladkej múky.
- 3
Bôčik nakrájame. Na plech dám cibule nakrájané na mesiačiky a cesnak. Nato dáme okorenený a osolený bôčik. Podlejeme vodou a dám piecť na 180 stupňov na cca 2,5 až 3 hodiny. Občas otočíme a polejeme výpekom.
- 4
Zemiaková knedľa: Zemiakovú kašu (najlepšie urobená predošlý deň) zmiešame s vajíčkom, soľou a múkou. Spracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do tvaru knedle. Ja to balím do potravinovej fólie, aby bol pekný tvar. A dám variť do vriacej vody na 25 minút. Potom knedľu vytiahnem nechám vychladnúť, rozbalím z fólie a krájam.
- 5
Dúfam že sa niekto inšpiruje.
Tiež pečený bôčik:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu