Pečený bôčik
Pečený bôčik

Pečený bôčik s dusenou kyslou kapustou a so zemiakovou knedľou

katarinaferencikova - bez fotkykatarinaferencikova, včera 10:39

Tento recept je u nás veľmi obľúbený. Moji chlapci ho zbožňujú. Dokonca aj svokra toto jedlo odo mňa miluje.

8
porcií
50 minút
príprava
150-180 minút
na 180 °C

Suroviny

Dusená kyslá kapusta:
1 kg (bez éčok)
2 ks väčšia
2 PL
1 KL
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
2 PL domáca
2 PL
Pečený bôčik:
2 kg
4 ks
3  strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Zemiaková knedľa:
500 g
1 ks
štipka
cca 200-300 g




Postup

  1. 1

    Dusená kyslá kapusta: Cukor v hrnci skaramelizujeme. Potom pridáme dve nakrájané cibule a pražíme pokiaľ cibuľa nie je do hneda.

  2. 2

    Následne pridáme rascu. Potom kyslú kapustu bez nálevu, ten si ale treba odložiť bokom. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a jablko, ktoré tam nastrúhame. A necháme dusiť. Potom podlejeme vodou a nálevom, aby to bolo za rovnako. Nakoniec zahustíme zápražkou z domácej masti a hladkej múky.

  3. 3

    Bôčik nakrájame. Na plech dám cibule nakrájané na mesiačiky a cesnak. Nato dáme okorenený a osolený bôčik. Podlejeme vodou a dám piecť na 180 stupňov na cca 2,5 až 3 hodiny. Občas otočíme a polejeme výpekom.

  4. 4

    Zemiaková knedľa: Zemiakovú kašu (najlepšie urobená predošlý deň) zmiešame s vajíčkom, soľou a múkou. Spracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do tvaru knedle. Ja to balím do potravinovej fólie, aby bol pekný tvar. A dám variť do vriacej vody na 25 minút. Potom knedľu vytiahnem nechám vychladnúť, rozbalím z fólie a krájam.

  5. 5

    Dúfam že sa niekto inšpiruje.

Diskusia k receptu