Pstruh
Fileta zo pstruha so špenátom, s maslovou omáčkou a so zemiakovou kašou
Autor receptu: redakcia
Postup- Z kostí pstruha, kúska mrkvy, petržlenu a póru urobíme
vývar, ktorý použijeme do maslovej omáčky. Tú pripravíme
tak, že na troche masla orestujeme cesnak s tymianom. Stačí
pár sekúnd, len aby to zavoňalo. Zalejeme vývarom
a necháme zredukovať. Odstavíme z plameňa a metličkou
zašľaháme studené maslo. Dochutíme soľou a precedíme
cez sitko.
- Uvaríme zemiakovú kašu: Očistené pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme. Do zemiakov zašľaháme maslo a vmiešame smotanu.
- Filety zo pstruha osušíme kuchynským papierom, osolíme a okoreníme. Panvicu zohrejeme, dáme na ňu olivový olej a položíme filety kožou dole. Pečieme asi 3 minúty, otočíme na druhú stranu a opekáme ešte minútu. Pridáme kúsok masla a tymian a počas pečenia polievame
rozpusteným maslom.
- Na olivovom oleji orestujeme nakrájaný cesnak, pridáme špenát.
Ten len prehrejeme (asi 30 sekúnd). Ochutíme soľou a čiernym korením. Na inej panvici orestujeme brokolicu, cibuľku,
cherry paradajky a dochutíme soľou. Do stredu taniera dáme
kašu, na to špenát a rybu. Obložíme zeleninou a polejeme
maslovou omáčkou. Dekorujeme bylinkami alebo jedlými kvetmi.
- TIP: Na filetovanie je potrebný v prvom
rade ostrý nôž a vhodná je aj pinzeta
na vyťahovanie rybích kosti. Rez vedieme popri
chrtovej kosti tak, aby bol odpad čo
najmenší. Z jedného 300 g pstruha
by sme mali mať asi 150 g filiet.
|