Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca fotorecept
Už dávno som ho mala v pláne. Prešla som si niekoľko receptov, kým som sa rozhodla pre ten svoj.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/8 ks |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
250 ml (alebo voda) |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Pôvodne sa toto jedlo pripravuje dusením hovädzej roštenky. Pliecko je dostupnejšie a na dusenie tiež ako stvorené, tlakový hrniec zas skráti dobu prípravy o polovicu, chute nikam neuniknú. Preto ho rada využívam. Mäso som nakrájala na plátky naprieč vláknam, osolila, okorenila a vyklepala. V hrnci som rozpálila masť, plátky z oboch strán prudko opiekla a uložila bokom. Na výpeku som poopekala očistenú a naplátkovanú cibuľu s lyžičkou cukru. Pridala som medzičasom očistenú a na julienne nakrájanú mrkvu, petržlen aj zeler.
-
2
Keď sa zelenina osmahla, priliala som víno, pridala horčicu a kapary bez nálevu spolu s kúskami citrónovej kôry. Tieto prísady dodajú jedlu jedinečnú chuť. Víno som nechala odpariť.
-
3
Prisypala som múku a stále miešala, kým sa trocha pripiekla. Vtedy som ponakladala naspäť plátky mäsa, zaliala ich vodou a ešte posolila. Ak máte hovädzí vývar, bude to ešte lepšie. Hrniec som zavrela a natlakovala, dusilo sa to tam 40 minút. Pri hovädzom väčšinou tento čas je potrebný, niekedy aj viac, záleží od veku zvieraťa a druhu mäsa.
-
4
Keď boli plátky mäkké, povyberala som ich a šťavu ochutnala. Bola výraznej, výbornej chuti. Priliala som smotanu a dobre premiešala. Zjemní chuť a upraví aj hustotu šťavy. K tomuto jedlu sa zvyknú podávať široké rezance. Nič sa nepokazí ani knedľou, keďže chuťovo pripomína sviečkovú. Ja som zvolila dusenú ryžu. Manžel len neveriacky pozeral, či toto je maďarský recept - bez červenej papriky, s kaparami a citrónovou kôrou. Toto nie je sú jeho chute. Mne chutilo náramne.
Tiež hovädzie mäso:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Je to podľa mňa dobrá kombinácia chutí, aj keď bravčové alebo hydinu si viem takto predstaviť skôr. Ďakujem za komentár, pekný deň ti prajem.