Domáca pečená sekaná s luxusnou omáčkou fotorecept
Názov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len som troška upravil postup. Ale chuť sekanej a omáčky je naozaj luxusná.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
Sekaná: | |
1400 g mleté |
|
150 g neprerastená - špek |
|
1 ks |
|
3 KL |
|
2 KL |
|
0,5 KL |
|
1 KL |
|
2 ks |
|
3-4 PL |
|
1,5 KL |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
Omáčka: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
10 ks |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
1 štipka |
|
1 KL |
|
z ½ citróna |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
250 ml (33 %) |
|
podľa potreby |
|
200 ml |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Najprv si pomelieme mäso. Kto chce, môže si kúpiť už hotové pomleté, bravčové, prípadne mix s hovädzím. Ja som použil 800 g pliecka a 600 g prerasteného bôčika.
-
2
Slaninu nakrájame na kocky asi 1cm a v malom hrnčeku alebo na panvici opražíme na masti.
-
3
Slaninu odložíme bokom a výpek s masťou prelejeme do pekáča, v ktorom budeme piecť sekanú.
-
4
K mletému mäsu pridáme posekanú cibuľu, kocky opečenej slaniny, vajcia, horčicu, majoránku, drvenú rascu, mleté korenie a asi 100 ml vody. Potom pridáme strúhanku a soľ.
-
5
Všetko dôkladne rukami premiešame, podľa potreby pridáme strúhanku, a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
-
6
Medzitým si pripravíme zeleninu, ktorú očistíme a pokrájame na malé kocky.
-
7
Koreňovú zeleninu (bez cibule) dáme do pekáča, v ktorom už máme výpek zo slaniny, a restujeme asi 5 minút. Potom pridáme jalovec, celé korenie, nové korenie, bobkový list, tymian a opečieme. Následne pridáme nasekanú cibuľu a soľ, restujeme ďalších 5 minút.
-
8
Nakoniec pridáme nahrubo nastrúhanú citrónovú kôru.
-
9
Z vymiešaného mletého mäsa vyformujeme mokrými rukami bochník. Na vrchu spravíme prstom jarček, ktorý bude slúžiť aby vypečená šťava alebo podliatie nestekalo naspäť do pekáča.
-
10
Bochník vložíme do pekáča so zeleninou, podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na 50-60 minút. Pečieme odokryté.
-
11
Potom zvýšime teplotu na 200 °C, zapneme ventilátor na teplovzdušný režim, prelejeme výpekom, prípadne ešte podlejeme a dopečieme asi 20 minút.
-
12
Upečenú sekanú vyberieme a necháme trocha vychladnúť, bude sa nám lepšie krájať a šťava zostane vo vnútri.
-
13
Zeleninu v pekáči zaprášime hladkou múkou a na sporáku orestujeme.
-
14
Zalejeme vývarom a prevaríme.
-
15
Vezmeme si hustejšie sitko a zeleninu aj so šťavou prepasírujeme. Predtým vyberieme bobkové listy, prípadne časť korenín.
-
16
Vidíme, že nám zostalo len minimum odpadu... :-)
-
17
Vznikne zeleninová omáčka, ktorú úž len stačí primerane dochutiť. Samozrejme že by sa namiesto pasírovania dal použiť tyčový mixér, ale omáčka by už nemala takú farbu.
-
18
Pridáme smotanu na šľahanie, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, prípadne soľou a krátko povaríme...
-
19
... a pozrieme na výsledné dielo čo sa týka sekanej. Má krásnu mozaiku z údenej slaniny... Podávame nakrájané na plátky, s omáčkou a knedľou, prípadne cestovinou.
-
20
Chutí aj za studena, len tak s uhorkou a čerstvým kváskovým chlebom...
Ďakujem, že si sa oň podelil. :)
Ďakujem za pochvalu a nahliadnutie, určite omáčku vyskúšaj, hodí sa k hocičomu, úrčite nebudeš sklamaná...
Ďakujem za koment
Ďakujem za koment a keď vyskúšaš, daj feedback, som zvedavý ako sa podarilo. :-)
Ďakujem za nahliadnutie a koment
Dobre si si vybrala, určite nebudeš sklamaná, a sekaná sa dá skombinovať s rôznymi prílohami. Vďaka za koment.
Teší ma že máte rada moje recepty, veľmi si to cením. :-)
Pozdravujem Ťa kamarát môj, som rád že môj recept v Tvojom žalúdku vzbudil vášeň, naozaj je to chutné jedlo :-)
Ďakujem za priazeň, oplatí sa vyskúšať.
Vďaka za nahliadnutie, určite vyskúšaj, jarček tam dobre splnil svoju funkciu, šťava sa pekne držala hore.
Ďakujem za pochvalu :-)
Ďakujem za nahliadnutie, budem rád ak vyskúšaš... :-)
Som rád že chutilo :-)
Hahaha Pobavil si ma! Když nenápadně, tak nenápadně....! Mno, ženy sú chytrejšie, nedá sa. A ty nemáš rezervný klúč? Chyba! Povedená sekaná s vtipným príbehom.
P.S. Ještě se nenačetl tvůj koment s fotem, někde kufruje. Závadný není a ani autor receptu se nebrání, tak si počkáme.
Krásnú bezklúčovú nedelu!
Koment nekufruje, ale sa lustruje. Na Slovensku je to tak. Kľúč idem si zajtra dať spraviť rezervný a ešte kúpim aj haspru na dvere. Keď tam budú zákusky zamknem zas ja. Há - há.
Som rad že si vyskúšal a zachutilo. Tiež ma napadlo použiť cesnak, ale zamerne som ho nedal aby neprehlušil chuť tej omáčky. Takto na studeno s chlebom a uhorkou by nevadil.
Úsmevná príhoda, dobre som sa pobavil :-D
Ja som ten cesnak pomlel s mäsom a len štyri strúčiky a v tej omáčke sa to stratilo, nevynikal v nej.