Domáca pečená sekaná s luxusnou omáčkou fotorecept
Foto: kimlo
Názov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len som troška upravil postup. Ale chuť sekanej a omáčky je Zobraziť celý popisNázov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len som troška upravil postup. Ale chuť sekanej a omáčky je naozaj luxusná.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
Sekaná: | |
1400 g mleté |
|
150 g neprerastená - špek |
|
1 ks |
|
3 KL |
|
2 KL |
|
0,5 KL |
|
1 KL |
|
2 ks |
|
3-4 PL |
|
1,5 KL |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
Omáčka: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
10 ks |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
1 štipka |
|
1 KL |
|
z ½ citróna |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
250 ml (33 %) |
|
podľa potreby |
|
200 ml |
|
Postup
-
1
Najprv si pomelieme mäso. Kto chce, môže si kúpiť už hotové pomleté, bravčové, prípadne mix s hovädzím. Ja som použil 800 g pliecka a 600 g prerasteného bôčika.
-
2
Slaninu nakrájame na kocky asi 1cm a v malom hrnčeku alebo na panvici opražíme na masti.
-
3
Slaninu odložíme bokom a výpek s masťou prelejeme do pekáča, v ktorom budeme piecť sekanú.
-
4
K mletému mäsu pridáme posekanú cibuľu, kocky opečenej slaniny, vajcia, horčicu, majoránku, drvenú rascu, mleté korenie a asi 100 ml vody. Potom pridáme strúhanku a soľ.
-
5
Všetko dôkladne rukami premiešame, podľa potreby pridáme strúhanku, a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
-
6
Medzitým si pripravíme zeleninu, ktorú očistíme a pokrájame na malé kocky.
-
7
Koreňovú zeleninu (bez cibule) dáme do pekáča, v ktorom už máme výpek zo slaniny, a restujeme asi 5 minút. Potom pridáme jalovec, celé korenie, nové korenie, bobkový list, tymian a opečieme. Následne pridáme nasekanú cibuľu a soľ, restujeme ďalších 5 minút.
-
8
Nakoniec pridáme nahrubo nastrúhanú citrónovú kôru.
-
9
Z vymiešaného mletého mäsa vyformujeme mokrými rukami bochník. Na vrchu spravíme prstom jarček, ktorý bude slúžiť aby vypečená šťava alebo podliatie nestekalo naspäť do pekáča.
-
10
Bochník vložíme do pekáča so zeleninou, podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na 50-60 minút. Pečieme odokryté.
-
11
Potom zvýšime teplotu na 200 °C, zapneme ventilátor na teplovzdušný režim, prelejeme výpekom, prípadne ešte podlejeme a dopečieme asi 20 minút.
-
12
Upečenú sekanú vyberieme a necháme trocha vychladnúť, bude sa nám lepšie krájať a šťava zostane vo vnútri.
-
13
Zeleninu v pekáči zaprášime hladkou múkou a na sporáku orestujeme.
-
14
Zalejeme vývarom a prevaríme.
-
15
Vezmeme si hustejšie sitko a zeleninu aj so šťavou prepasírujeme. Predtým vyberieme bobkové listy, prípadne časť korenín.
-
16
Vidíme, že nám zostalo len minimum odpadu... :-)
-
17
Vznikne zeleninová omáčka, ktorú úž len stačí primerane dochutiť. Samozrejme že by sa namiesto pasírovania dal použiť tyčový mixér, ale omáčka by už nemala takú farbu.
-
18
Pridáme smotanu na šľahanie, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, prípadne soľou a krátko povaríme...
-
19
... a pozrieme na výsledné dielo čo sa týka sekanej. Má krásnu mozaiku z údenej slaniny... Podávame nakrájané na plátky, s omáčkou a knedľou, prípadne cestovinou.
-
20
Chutí aj za studena, len tak s uhorkou a čerstvým kváskovým chlebom...
Ďakujem, že si sa oň podelil. :)
Ďakujem za pochvalu a nahliadnutie, určite omáčku vyskúšaj, hodí sa k hocičomu, úrčite nebudeš sklamaná...
Ďakujem za koment
Ďakujem za koment a keď vyskúšaš, daj feedback, som zvedavý ako sa podarilo. :-)
Ďakujem za nahliadnutie a koment
Dobre si si vybrala, určite nebudeš sklamaná, a sekaná sa dá skombinovať s rôznymi prílohami. Vďaka za koment.
Teší ma že máte rada moje recepty, veľmi si to cením. :-)
Pozdravujem Ťa kamarát môj, som rád že môj recept v Tvojom žalúdku vzbudil vášeň, naozaj je to chutné jedlo :-)
Ďakujem za priazeň, oplatí sa vyskúšať.
Vďaka za nahliadnutie, určite vyskúšaj, jarček tam dobre splnil svoju funkciu, šťava sa pekne držala hore.
Ďakujem za pochvalu :-)
Ďakujem za nahliadnutie, budem rád ak vyskúšaš... :-)
Som rád že chutilo :-)
Hahaha Pobavil si ma! Když nenápadně, tak nenápadně....! Mno, ženy sú chytrejšie, nedá sa. A ty nemáš rezervný klúč? Chyba! Povedená sekaná s vtipným príbehom.
P.S. Ještě se nenačetl tvůj koment s fotem, někde kufruje. Závadný není a ani autor receptu se nebrání, tak si počkáme.
Krásnú bezklúčovú nedelu!
Koment nekufruje, ale sa lustruje. Na Slovensku je to tak. Kľúč idem si zajtra dať spraviť rezervný a ešte kúpim aj haspru na dvere. Keď tam budú zákusky zamknem zas ja. Há - há.
Som rad že si vyskúšal a zachutilo. Tiež ma napadlo použiť cesnak, ale zamerne som ho nedal aby neprehlušil chuť tej omáčky. Takto na studeno s chlebom a uhorkou by nevadil.
Úsmevná príhoda, dobre som sa pobavil :-D
Ja som ten cesnak pomlel s mäsom a len štyri strúčiky a v tej omáčke sa to stratilo, nevynikal v nej.
Áno, KL je kávová lyžička.
dakujem, som si tak myslel... tak som to tak robil, tu je to ze TS (tea spoon), tiez hovadina, lebo mju aj TBS ...
Áno je to kávová lyžička, naschvál som odvážil 1KL soli, má presne 6g. :-)