Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 20:35
Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept)
Foto: sracz

Kto obľubuje mäsá pripravované s hubami, príde si na svoje. Samozrejme najchutnejšie sú z lesov, lúk a strání Slovenska, ale keď ich nieto, Zobraziť celý popisKto obľubuje mäsá pripravované s hubami, príde si na svoje. Samozrejme najchutnejšie sú z lesov, lúk a strání Slovenska, ale keď ich nieto, musím aj za čínskymi z niektorého obchodu. Vlastná príprava už záleží na Vašom vkuse, chuti a stave zásob v komorách, ale aj situácii v peňaženke. Orientujem sa „bruškami a jazýčkami“ rodinných príslušníkov, či hostí, no hlavne želaním môjho krajšieho JA! Kuskus (izraelský „Ptitin“ z krupicovej múky) sa v omáčke stratil, tak som servíroval aj talianske gnocchi.

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 plátkov
podľa chuti
podľa chuti
5-6 PL (alebo rastlinný)
350 g
6 strúčikov
2 PL
220 g
2 ks (Roma)
2 PL (Mina spicy - pálivá)
2 KL
2 KL
330 g
3 ks
1 KL
600 ml
2-3 vetvičky
2 ks
250 g izraelský
680 g
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Plátky mäsa som jemne naklepal, po okrajoch narezal, posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opiekol ich na olivovom oleji (ale nie na panenskom, či extra panenskom), po 3-4 minúty na každej strane a potom uložil na pomocný tanier.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo výpeku som opiekol pokrájanú bielu cibuľu a 3 strúčiky cesnaku (kto chce, môže ich aj pretlačiť), šťavnatosť som poistil kockou masla.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Priložil som pokrájanú zelenú hrubostennú papriku,

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    paradajky, vlial 2 PL pikantnej harissy, posypal mletou sladkou paprikou, grilovacím korením a pretlačil zvyšok strúčikov cesnaku. Premiešal a podusil, až sa vytvoril tekutý základ.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzičas som využil na pokrájanie hlivy ustricovej a húb crimini, čo bol zvyšok po rannej praženici.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne som vložil opečené plátky mäsa a

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zalial hovädzím vývarom, keby som nemal, stačí horúca voda.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Priložil som vetvičky čerstvého tymianu, premiešal a dobrú ¼ hodinku povaril na strednom ohreve.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložil som pokrájané huby a jalopeño, premiešal a dusil na zníženom ohreve skoro hodinu.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som pridal veľkozrnný izraelský kuskus a dovaril.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hneď, za horúca podával v rámci nedeľňajšieho obeda s uvarenými gnocchi naviac, lebo vrecúško kuskusu sa v omáčke „stratilo“. Keby som nemal v chladničke, tak dovarím vlastné.

    Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

farbuska
Nedávno som kúpila vrecko izraelského kuskusu, že ho vyskúšam. Páčili sa mi práve tie väčšie guľôčky. Tak ho asi do omáčky nebudem sypať, urobím ho zvlásť.
Inak, to mäsko, pekná variácia na klasiku.