Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom fotorecept
Kto obľubuje mäsá pripravované s hubami, príde si na svoje. Samozrejme najchutnejšie sú z lesov, lúk a strání Slovenska, ale keď ich nieto, Zobraziť celý popisKto obľubuje mäsá pripravované s hubami, príde si na svoje. Samozrejme najchutnejšie sú z lesov, lúk a strání Slovenska, ale keď ich nieto, musím aj za čínskymi z niektorého obchodu. Vlastná príprava už záleží na Vašom vkuse, chuti a stave zásob v komorách, ale aj situácii v peňaženke. Orientujem sa „bruškami a jazýčkami“ rodinných príslušníkov, či hostí, no hlavne želaním môjho krajšieho JA! Kuskus (izraelský „Ptitin“ z krupicovej múky) sa v omáčke stratil, tak som servíroval aj talianske gnocchi.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
7 plátkov |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
5-6 PL (alebo rastlinný) |
|
350 g |
|
6 strúčikov |
|
2 PL |
|
220 g |
|
2 ks (Roma) |
|
2 PL (Mina spicy - pálivá) |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
330 g |
|
3 ks |
|
1 KL |
|
600 ml |
|
2-3 vetvičky |
|
2 ks |
|
250 g izraelský |
|
680 g |
|
(na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Plátky mäsa som jemne naklepal, po okrajoch narezal, posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.
-
2
Opiekol ich na olivovom oleji (ale nie na panenskom, či extra panenskom), po 3-4 minúty na každej strane a potom uložil na pomocný tanier.
-
3
Vo výpeku som opiekol pokrájanú bielu cibuľu a 3 strúčiky cesnaku (kto chce, môže ich aj pretlačiť), šťavnatosť som poistil kockou masla.
-
4
Priložil som pokrájanú zelenú hrubostennú papriku,
-
5
paradajky, vlial 2 PL pikantnej harissy, posypal mletou sladkou paprikou, grilovacím korením a pretlačil zvyšok strúčikov cesnaku. Premiešal a podusil, až sa vytvoril tekutý základ.
-
6
Medzičas som využil na pokrájanie hlivy ustricovej a húb crimini, čo bol zvyšok po rannej praženici.
-
7
Následne som vložil opečené plátky mäsa a
-
8
zalial hovädzím vývarom, keby som nemal, stačí horúca voda.
-
9
Priložil som vetvičky čerstvého tymianu, premiešal a dobrú ¼ hodinku povaril na strednom ohreve.
-
10
Vložil som pokrájané huby a jalopeño, premiešal a dusil na zníženom ohreve skoro hodinu.
-
11
Potom som pridal veľkozrnný izraelský kuskus a dovaril.
-
12
Hneď, za horúca podával v rámci nedeľňajšieho obeda s uvarenými gnocchi naviac, lebo vrecúško kuskusu sa v omáčke „stratilo“. Keby som nemal v chladničke, tak dovarím vlastné.
Inak, to mäsko, pekná variácia na klasiku.