Bravčové mäso

Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kto obľubuje mäsá pripravované s hubami, príde si na svoje.* Samozrejme najchutnejšie sú z lesov, lúk a strání Slovenska, ale keď ich nieto, musím aj za čínskymi z niektorého obchodu. Vlastná príprava už záleží na Vašom vkuse, chuti a stave zásob v komorách, ale aj situácii v peňaženke. Orientujem sa „bruškami a jazýčkami“ rodinných príslušníkov, či hostí, no hlavne želaním môjho krajšieho JA! Kuskus (izraelský „Ptitin“ z krupicovej múky) sa v omáčke stratil, tak som servíroval aj talianske gnocchi.

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Plátky mäsa som jemne naklepal, po okrajoch narezal, posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Opiekol ich na olivovom oleji (ale nie na panenskom, či extra panenskom), po 3-4 minúty na každej strane a potom uložil na pomocný tanier.
  3. Vo výpeku som opiekol pokrájanú bielu cibuľu a 3 strúčiky cesnaku (kto chce, môže ich aj pretlačiť), šťavnatosť som poistil kockou masla.
  4. Priložil som pokrájanú zelenú hrubostennú papriku,
  5. paradajky, vlial 2 PL pikantnej harissy, posypal mletou sladkou paprikou, grilovacím korením a pretlačil zvyšok strúčikov cesnaku. Premiešal a podusil, až sa vytvoril tekutý základ.
  6. Medzičas som využil na pokrájanie hlivy ustricovej a húb crimini, čo bol zvyšok po rannej praženici.
  7. Následne som vložil opečené plátky mäsa a
  8. zalial hovädzím vývarom, keby som nemal, stačí horúca voda.
  9. Priložil som vetvičky čerstvého tymianu, premiešal a dobrú ¼ hodinku povaril na strednom ohreve.
  10. Vložil som pokrájané huby a jalopeño, premiešal a dusil na zníženom ohreve skoro hodinu.
  11. Potom som pridal veľkozrnný izraelský kuskus a dovaril.
  12. Hneď, za horúca podával v rámci nedeľňajšieho obeda s uvarenými gnocchi naviac, lebo vrecúško kuskusu sa v omáčke „stratilo“. Keby som nemal v chladničke, tak dovarím vlastné.