Bravčové mäso
Bravčové plátky s čínskou hlivou a kuskusom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Kto obľubuje mäsá pripravované s hubami, príde si na svoje.* Samozrejme najchutnejšie sú z lesov, lúk a strání Slovenska, ale keď
ich nieto, musím aj za čínskymi z niektorého obchodu. Vlastná príprava už záleží na Vašom vkuse, chuti a stave zásob v
komorách, ale aj situácii v peňaženke. Orientujem sa „bruškami a jazýčkami“ rodinných príslušníkov, či hostí, no hlavne želaním
môjho krajšieho JA! Kuskus (izraelský „Ptitin“ z krupicovej múky) sa v omáčke stratil, tak som servíroval aj talianske gnocchi.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Plátky mäsa som jemne naklepal, po okrajoch narezal, posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.
- Opiekol ich na olivovom oleji (ale nie na panenskom, či extra panenskom), po 3-4 minúty na každej strane a potom uložil na pomocný tanier.
- Vo výpeku som opiekol pokrájanú bielu cibuľu a 3 strúčiky cesnaku (kto chce, môže ich aj pretlačiť), šťavnatosť som poistil kockou masla.
- Priložil som pokrájanú zelenú hrubostennú papriku,
- paradajky, vlial 2 PL pikantnej harissy, posypal mletou sladkou paprikou, grilovacím korením a pretlačil zvyšok strúčikov cesnaku. Premiešal a podusil, až sa vytvoril tekutý základ.
- Medzičas som využil na pokrájanie hlivy ustricovej a húb crimini, čo bol zvyšok po rannej praženici.
- Následne som vložil opečené plátky mäsa a
- zalial hovädzím vývarom, keby som nemal, stačí horúca voda.
- Priložil som vetvičky čerstvého tymianu, premiešal a dobrú ¼ hodinku povaril na strednom ohreve.
- Vložil som pokrájané huby a jalopeño, premiešal a dusil na zníženom ohreve skoro hodinu.
- Potom som pridal veľkozrnný izraelský kuskus a dovaril.
- Hneď, za horúca podával v rámci nedeľňajšieho obeda s uvarenými gnocchi naviac, lebo vrecúško kuskusu sa v omáčke „stratilo“. Keby som nemal v chladničke, tak dovarím vlastné.