Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @ancicka?

Jana Stárková, 12. novembra 2023     9 minút čítania

Anna Vágnerová, ktorá na Vareche svoje recepty zverejňuje pod prezývkou @ancicka, prežila celý svoj doterajší život na Spiši. Tu vyrastala, vydala sa a vychovala tri deti. Láska k rodnej hrude sa u nej prejavuje aj v kuchyni. Najradšej má starodávne jedlá a koláče z jej regiónu a o recepty na ne sa delí aj na našom kulinárskom portáli, kde má na konte neuveriteľných vyše 700 zverejnených receptov.



Archív @ancicka

"Na Spiši žijem celý život, mám rada tento kraj. Pochádzam z dedinky Baldovce, ktorá je známa vďaka prírodnej minerálnej vode. Teraz žijem o kúsok ďalej, v mestečku Spišské Podhradie, ktoré sa nachádza pod najväčším hradom v strednej Európe. Máme blízko Tatry, kde sme za mladi s deťmi chodievali, takisto je blízko Slovenský raj. A celý Spiš je bohatý na pamiatky, takže sme spokojní tam, kde sme,“ začína svoje rozprávanie 66–ročná pani Anka.

Na dôchodku nie je nuda

Kým nebola na dôchodku, pracovala ako doručovateľka. Teraz si užíva zaslúžený odpočinok, o ničnerobení sa však v jej prípade vôbec nedá hovoriť. „Ako sa vraví, že dôchodcovia nestíhajú mnohé veci, tak aj ja mám stále čo robiť. Keďže žijeme na okraji mesta, tak kým ešte spolu s manželom vládzeme, máme možnosť chovať hydinu a tiež kozy pre ich zdravé mlieko, z ktorého si robievame aj syr,“ opisuje.

Doma teda rozhodne nezaháľa, okrem domácich zvierat ju zamestnáva aj záhradka. „V lete pestujeme zeleninu a mojou záľubou sú aj kvety, mám ich nielen na oknách, ale veľa rôznych druhov aj v záhrade. Pestujem a zbieram aj bylinky. Suším ich na čaj, robievam z nich rôzne sirupy, likéry a vyrábam vonné vrecúška,“ vymenúva.

Nech je však okolo domu, zvierat a záhradky koľkokoľvek práce, s láskou sa venuje svojim piatim vnúčatám, ktoré síce so starými rodičmi nebývajú, ale každú chvíľu k nim daktoré pribehne. Vo voľnom čase a aj cez zimné dni, keď je vonku menej roboty, venuje sa rôznym ručným prácam, jej koníčkom je aj šitie. „Tieto moje výrobky potom rozdávam pri rôznych príležitostiach mojim dobrým známym,“ prezrádza.


Ako som našla Varechu

Na prvý kontakt s naším kulinárskym webom si veľmi dobre pamätá. „Hľadala som na internete jeden konkrétny recept a prvé, čo mi vyhľadávač ponúkol, bola Varecha. Prešla som si niekoľko strán a vravím si, však aj ja sa zapojím,“ spomína.

Našťastie pre nás a našich priaznivcov nezostalo iba pri slovách. V priebehu 12 rokov, čo je ako @ancicka registrovaná na Varecha.sk, obohatila portál o vyše 700 vynikajúcich receptov.

Väčšina z nich sú tradičné slovenské a regionálne jedlá a múčniky, pretože ich má aj sama veľmi rada. „Obľubujem jedlá, aké varievali ešte naše staré mamy. Boli jednoduché, nenáročne na suroviny a financie a dokázali nimi nasýtiť všetky hladné krky,“ vysvetľuje svoju náklonnosť ku kuchyni našich predkov.



Foto: Archív @ancicka, Pravda - Ľuboš Pilc

Aby sa na ne nezabudlo

Obdiv k starodávnym receptom ju inšpiroval, aby na sociálnej sieti založila skupinu Recepty z kuchyne starých mám a babičiek. „Chcela som vytvoriť miesto, kde by sa zhromažďovali všetky tie úžasné tradičné recepty, ktoré sa už pomaly z nášho jedálneho lístka vytrácajú, a nielen mladí ich už nepoznajú,“ zamyslí sa a potešene dodáva, že jej nevesty staré recepty neobchádzajú. „Varia mojim synom a vnúčatám, určite aj experimentujú, ale verím, že tie naše pradávne a tradičné jedlá budú v ich receptári stále prevládať.“

Napriek týmto slovám nám to nedá, a tak sa pýtame, či predsa len niekedy doma neskúsi pripraviť niečo podľa novodobých trendov alebo použiť exotickejšie suroviny či chute... „Neexperimentujem a ani neobľubujem cudzokrajné jedlá. Niekedy vyskúšam nejaký recept na koláč z netu, no tradičný slovenský oškvarkový koláč v akejkoľvek podobe je pre mňa top,“ uzatvára pani Anka.

Prečítajte si aj:








Diskusia k článku

farbuska
Pozdravujem a ďakujem za všetky tie pekné tradičné krásne recepty. Mnohé boli pre mňa novinkou, lebo pochádzam z úplne inej časti Slovenska. O to viac potešili, lebo vždy s obdivom rozoznávam síce v podstate rovnaké základné suroviny - zemiaky, kapusta, mak, tvaroh, jabĺčka ..., , ale v úplne inej úprave a s iným výsledným efektom.
Prajem naďalej všetko dobré a nielen v kuchyni.
kucharka
Rada ťa spoznávam, aj keď mám pocit, že sa už dlhšie poznáme - pečiem podľa teba už nejaký ten čas …. Máš veľa dobrých receptov. Ďakujem.
Pozdravujem na Spiš. :-)






 



TOPlist