Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @laylastastykitchen

Jana Stárková, 16. októbra 2022     8 minút čítania

Mnohí Slováci, ktorých život zavial do zahraničia, u nás na Vareche hľadajú recepty či radu. No a sú medzi nimi aj takí, ktorí s nami zdieľajú aj svoje recepty. Napríklad až z Kanady prispieva videoreceptami 31–ročná Klaudia Meshi ako @laylastastykitchen. Zoznámte sa, prosím!



Klaudia Meshi alias @laylastastykitchen
Foto: Archív @laylastastykitchen


Prezraďte hneď na začiatok, ako ste sa ocitli v Kanade...

V Kanade bývam spolu s manželom a dvomi malými deťmi vyše jeden a pol roka. Ešte to nie je veľmi dlho, no zo Slovenska som odišla, keď som mala 19 rokov. Vtedy som odcestovala do Anglicka za prácou, tam som spoznala svojho manžela a tam som sa aj vydala. Po desiatich rokoch sa nám naskytla dobrá pracovná príležitosť v Kanade, tak sme sa rozhodli presťahovať. No ja som momentálne matka na plný úväzok, venujem sa výchove detí a domácnosti.

Váš manžel je albánskeho pôvodu. Naučili ste sa niečo pripravovať špeciálne kvôli nemu? A čo vraví na typické slovenské jedlá ako bryndzové halušky a podobne?

Doma robievam albánsky byrek, typický slaný koláč, ktorý som predtým nepoznala, čiže ani som netušila, ako sa pečie. Naučila som sa ho od svokry, takisto aj baklavu. Je veľa jedál, ktoré v Albánsku pripravujú veľmi podobným spôsobom ako u nás, čiže manžel so slovenskými jedlami nemá problém. No nájdu sa aj také, ktoré veľmi nemusí, napríklad knedľu alebo parené buchty. Tiež hovorí, že aj bez bryndzových halušiek sa dá prežiť.

Učili ste sa piecť, prípadne variť, ešte na Slovensku? Aké boli vaše začiatky v kuchyni?

Už od detstva som pri varení a pečení bola každý deň, čiže som v tom vyrastala. Moja mama je vyučená kuchárka a robí to dodnes. Okrem toho už dlhé roky pečie torty a zákusky na objednávky. Veľa som sa od nej naučila, no v tom čase som nemala pocit, že to je to, čomu sa chcem v budúcnosti venovať.

Kedy sa to zmenilo?

Variť som viac začala, až keď som sa vydala. Najprv to bolo také varenie narýchlo, niekedy iba mrazená pizza. Vtedy som pracovala v kaviarni ako manažérka, bežne aj sedem dní v týždni, a prácu som si nosila aj domov, takže veľa času na varenie nebolo. Všetko sa zmenilo, keď som odišla na materskú a mala som ešte mesiac, kým sa mi dcéra narodila. Začala som viac variť.

A čo pečenie sladkých dobrôt?

V televízii ma zaujala relácia, v ktorej piekli cupcaky, a rozhodla som sa, že ich upečiem aj ja. Postupne som začala piecť aj všeličo iné. Skúšala som aj torty, no veľakrát sa nepodarili podľa mojich predstáv. Ale nevzdala som to, časom som sa naučila viac a doteraz sa učím každý deň niečo nové.



Foto: Archív @laylastastykitchen

Vaše recepty na Varecha.sk obsahujú videá z prípravy, máte aj svoj Youtube kanál Layla‘s Tasty Kitchen. Kto je Layla?

Layla je meno mojej 5–ročnej dcéry, ktorá so mnou rada trávi čas v kuchyni. Vždy chce všetko vyskúšať, ochutnať, tak som sa rozhodla po nej pomenovať svoj kulinársky kanál, ktorý som si založila po tom, čo sme sa presťahovali do Kanady.

Nakrútiť videorecept, zostrihať, upraviť, to je náročný proces. Prečo ste sa na to dali?

Asi som mala pocit, že pri dvoch malých deťoch nemám dosť roboty :) Videorecept vám dá viac informácií než len popis, umožní vidieť postup krok za krokom podrobnejšie. Samozrejme, je s tým veľa práce, viac ako si niekto vie predstaviť. Ale varenie a pečenie ma baví, takisto aj nakrúcanie a upravovanie videí, takže to pekne ladí dokopy. Som si vedomá toho, že moje videá nie sú na profesionálnej úrovni, no každý deň sa naučím niečo nové a snažím sa zdokonaliť. Okrem toho pracujem aj na svojej vlastnej stránke s receptami, ktorú som si vytvorila v angličtine. Ale nesťažujem sa.

Prevažná väčšina vašich receptov sú dezerty. Komu sa vaše dobroty najčastejšie ujdú?

Najviac sa z nich radujú manžel a deti, ale aj susedom a známym sa niekedy ujde. Takisto mávame návštevy z USA, keďže manželova rodina tam žije, a zákusok alebo torta, to vždy musí byť. Radi si zoberú aj domov, takže moje dezerty cestujú aj cez hranice.

V rodine s dvomi deťmi iste treba aj často variť. Aké jedlá uprednostňujete?

Varím každý deň. Snažíme sa zdravo stravovať, vždy mám plnú chladničku zeleniny a ovocia. Preferujem jedlá bez oleja, všetko, čo sa dá, pečiem v rúre bez oleja alebo v teplovzdušnej fritéze, teda aj rezne, fašírky či hranolčeky. Raz za týždeň máme rybu, bravčové mäso sa u nás vôbec neje a alkohol u nás neexistuje. Takže recept na rumový zákusok u mňa nenájdete.

Aké iné záľuby okrem nakrúcania videoreceptov máte? Ako a s kým rada trávite voľný čas?

Rada cestujem a navštevujem nové miesta. Najradšej však trávim čas so svojou rodinou, či už vonku v parku, na prechádzke, alebo doma. A úplne najradšej som, keď môžeme byť všetci spolu vrátane tých, ktorých mám na Slovensku.


Prečítajte si aj:
















Diskusia k článku

farbuska
Pozdravujem do Kanady a prajem veľa zdravia a pohody celej tvojej rodine. Ja sama nie som veľmi zdatná cukrárka, tak sa aspoň vždy rada pokochám pohľadom na vydarené torty a zákusky, ktoré na stránky Varechy prinášaš. Samozrejme, rada by som ochutnala... :)
cesminaz
Tiež ťa rada spoznávam a prajem aj do budúcna všetko dobré. S videoreceptom je naozaj vela práce a stíhať všetko ako dobrá gazdiná, manželka a mama, je niekedy velmi náročné a vyčerpávajúce🙂 Pozdravujem a prajem ešte veľa pekných receptov!
haji
Jsem překvapená, protože jsem si tě představovala jako tmavovlásku. Jsi spíš víla Amálka, s bohatou tvořivostí, velkým srdcem a sílou obra. Máš můj obdiv! Pěkné recepty, videa skutečně detailní, bez zbytečných prodlev - dobře udělané. Smekám, při dvou dětech a manželovi je to kus dobré práce. Jsi moc a moc šikovná mladá žena! Manžel je šťastný muž! Dětičkám takú maminku může kdekdo závidět!
Děkuji za skvělé recepty a sdílení. Vždy se ráda u tebe potěším, pokochám. Ať se ti daří ve všem!
laylastastykitchen
@haji (17.10.2022 13:03)

Ďakujem @haji za pekný koment :-) vlasy si farbím lebo originál sú už šedivé :-D ale aj original farbu mam blond len trošku tmavšiu blond...
Ďakujem za pochvalu. To vždy poteší :-)
1x haji






 



TOPlist