Miroslav Kimlička alias @kimlo
Foto: Archív @kimlo
Otec dvoch dospelých synov, dvojčiat, pochádza z Veľkých Levár, ale už 40 rokov žije v Starej Turej, kam ho zavialo štúdium na strednej škole. Elektronika a rádiotechnika sú od detstva jeho koníčkom, ktorému zostal verný aj v zamestnaní – pracuje v laboratóriu elektrických veličín ako metrológ. A tak ako je presnosť dôležitá v jeho práci, riadi sa ňou aj pri varení.
Aká bola vaša cesta do kuchyne?
Po skončení strednej školy som zostal pracovať v miestnej fabrike. Býval som v slobodárni a musel som sa prestravovať aj mimo závodnej jedálne. V izbe som mal jednoplatničkový elektrický varič, kúpil som si panvicu, litrový hrniec a začal som praženicami, hranolčekmi a vrecúškovými polievkami. Tých vtedy nebol veľký výber, tak som si tieto polotovary začal vylepšovať, keď som do gulášovej polievky pridal zemiak, bol to už iný level... Postupne som začal skúšať jednoduché recepty v časopisoch a po čase prišli na rad mamine kuchárske knižky.
Kedy ste zistili, že vás varenie vlastne baví?
Keď som začal intenzívnejšie vyvárať počas manželstva, to už som mal k dispozícii vybavenú kuchyňu, sporák, riad. Nevymýšľal som žiadne špeciality, mám rád jedlá našich mám a babičiek. Začal som si kupovať knihy a časopisy s receptami. Keďže sme obaja s manželkou pracovali, cez týždeň sa toho veľa nevarilo, ale zato som sa tešil na víkend a vopred plánoval, čo uvariť. Nerobilo mi problém v nedeľu skôr vstať a postaviť skoro ráno na poctivú nedeľnú hovädziu polievku.
Varíte denne? Pre koho najradšej?
Už niekoľko rokov sa nestravujem vo firemnej jedálni, obed do práce si nosím z domu. Takže varím takmer denne, ale nie sú to zložité jedlá, nie som náročný stravník. Najradšej varím pre synov, ktorí ma navštevujú, svoju priateľku, kamarátov a známych. Chodím dlhé roky varievať guláš na oslavy kolegov alebo firemné akcie. Na svoje okrúhle narodeniny som pre kolegov v práci pripravil komplet pohostenie, od mäsa, slaných chuťoviek až po tortu a koláče a veru, boli spokojní.
Foto: Archív @kimlo
Trúfnete si aj na náročnejšie pečenie?
Už asi desať rokov si každý týždeň pečiem domáci kváskový chlieb a rôzne pečivo. Čo sa týka koláčov a zákuskov, keď sa mi zapáči nejaký recept, tak ho vyskúšam, je to pre mňa výzva. Som zástanca pravidla držať sa receptu, nedávam nič od oka, všetky suroviny si odvážim, toto platí hlavne pri koláčoch a zákuskoch. Zatiaľ najzložitejší zákusok, ktorý sa mi podaril, boli parížske rožky. Inak sa do krémových zákuskov veľmi nepúšťam.
Vaše recepty sú väčšinou tradičné, z dostupných surovín, často vychádzate z niekdajších československých štátnych noriem. Asi nemáte veľmi rád experimentovanie v kuchyni...
Mám rád jednoduché a tradičné jedlá. Z cudzokrajných som si obľúbil nejaké ázijské jedlá a vyskúšal som aj zopár tradičných talianskych jedál. Najradšej mám však našu a českú kuchyňu. Kuchárske knihy s týmito receptami kupujem najmä na burzách a blšákoch, tam sa mi podarilo zohnať aj receptúry podľa ČSN. A veľa nápadov a receptov čerpám z rôznych webov o varení, hlavne zo skúseností z diskusií pod receptami. Mám rád overené a vyskúšané recepty.
Ktoré jedlo je vaše najobľúbenejšie? A čo by ste nikdy do úst nedali?
Mojím najobľúbenejším jedlom je odjakživa vyprážaný syr, varené zemiaky, tatárska omáčka a kopec zeleniny. Takisto mám rád tatársky biftek, plnú misu ho robievam pre partiu kamarátov, s ktorými sa stretávame na pive. V podniku nám k nemu už len naservírujú hrianky. Nikdy by som nezjedol hmyz a surové vnútornosti. Ale nikdy nehovor nikdy...
Z lákavých receptov od @kimlo sme v redakcii mesačníka Varecha uvarili a odfotili bravčové výpečky s červenou kapustou.
Foto: Jana Štrbková
Zakladáte si na kvalitných surovinách. Pestujete si vlastnú zeleninu, ovocie, prípadne chováte zvieratá?
Bývam v byte, ale mám záhradku s chatkou v záhradkárskej osade. Je tam veľa ovocných stromov a aj skleník, ktorý však využívam výlučne na pestovanie čili papričiek. Pestujem vždy viac druhov, z ktorých si potom vyberiem odrody, ktoré mi najviac vyhovujú. Jednu sezónu som mal zasadených až 27 druhov. Robím z nich omáčky, zaváram ich alebo suším. Čili si pridávam do každého jedla. Zeleninu nepestujem, sezónnu kupujem na trhu, ostatnú v obchode. Mäso kupujem v mäsiarstve, domáce vajcia od známych.
A ako sú na tom s varením vaši dvaja synovia?
Bývajú už samostatne, obaja si už začali piecť vlastný chlieb a už vyskúšali aj zopár receptov na jedlá. Ako vianočné darčeky dostávajú odo mňa v posledných rokoch praktické veci do kuchyne.
Varia podľa vás muži inak ako ženy?
Myslím, že muži pristupujú k vareniu ako k záľube, musia mať pocit, že ich to baví a že to nerobia nasilu. Ženy to podľa mňa berú skôr ako povinnosť nakŕmiť rodinu, potom ešte upratať, oprať, ožehliť... Ale je to len môj názor. Ženy beriem ako dobré cukrárky. Dobrý guláš uvarí len chlap :)
Ako a s kým rád trávite voľný čas?
Rád chodím do prírody, venujem sa nordic walkingu, lebo mám sedavé zamestnanie a potrebujem niekde nahnať pohyb. Občas si zahrám na gitare, mám rád posedenia s kamarátmi, a samozrejme, varenie. Chcem sa pustiť do výroby vlastných údenín, udiareň už mám k dispozícii.
Miroslav sa hudbe venuje odmalička.
Foto: Archív @kimlo
Vo svojom profile na Vareche píšete, že okrem varenia je vaším koníčkom aj hudba. Rád ju počúvate alebo aj tvoríte?
Hudbe sa venujem už odmalička. Ako 3–ročný som hrával na fúkacej harmonike, potom na akordeóne, neskôr na gitare a basgitare. Ako samouk som hrával na elektrickej gitare v zopár kapelách či už na škole, na vojne, alebo vo svadobnej kapele. Takisto som hral na akustickej gitare vo folkovej kapele. Dodnes však nepoznám noty, hrať som sa naučil akosi intuitívne. Počúvam najmä rock, rád chodím na rockové koncerty, aj keď v poslednom čase som prišiel na chuť džezzu, rád si vypočujem dobrú hudbu, nie hity z rádia.
Ked som citala, tak reku, kde je v rozhovore gitara z tvojho profilu? Ale prisla aj ta na rad nakoniec.
Ale, ze len chlap navari dobry gulas !!! No teda, @kimlooooo. Ze si to trufnes takto povedat, na Vareche, medzi tolkymi zenami ;-))).
Potěšení na mé straně, poznat všestranného @kimlo , je milé. No a jsme doma, metrológ se nezapře. Přesnost sama v základě. Recepty, na které se člověk může spolehnout. Také mám ráda klasická jídla a u @kimla vždy najdu nějakou novinku/vykopávku, kterou buď neznám, a nebo znám a ubezpečím se, že ji vařím správně a nebo potřebuji korekci. Celé povídání s @kimlo je fajn a pohladilo. No a guláš, ten je opravdu pánská doména. Zvlášť guláš vařený ve velkém množství a v kotlině zvlášť. Umím vystřihnout guláš, ale marná sláva, na takové "svíci" guláš od řezníka či echt kuchaře je vysoko nad tím mým.
@kimlo přeji, ať ti to dobře vaří a dobře peče i nadále, vždy s dobrou náladou a ve zdraví! Vaříš s láskou, to se pozná!
Klobouk smekám i před odvahou všech oslovených prispievateľov. Odtajnit se není nejspíš jednoduché. Proto velký děkuji všem! Je milé v dnešní době poznávat blíže lidi, kteří přidávají fajn recepty a dobrou náladu. Děkuji!
Priatelka musi byt nadsena!:)
Veľa receptov od teba mám uložených a veľa som aj navarila/napiekla. Ďakujem za všetky.
Tak nech sa varí, @kimlo , len tak pokračuj. :-))
Nech ti to aj dalej vari a pecie.
Gitara nejako naopak, asi lavak vsak?
Áno máš pravdu, som od narodenia ľavák
Kvasok mám stále ten pôvodný od Teba, drží sa dobre a mocnie. 👍
Neviem či by som to zvládol, nerád sa predvádzam na verejnosti. 🙂
A aj ostatnym varechacskym lavakom 👍🌻 ;-)
Ďakujem Alenka :-)