Archív @blogbusker
Rodený Banskobystričan sčasti vyrastal aj na južnej Floride a stále sa rád pohybuje medzi týmito dvoma milovanými miestami, ktoré považuje za svoj domov. „Na písanie som lenivý, preto nakrúcam videá,“ prezrádza.
Aktívny muzikant
Vyštudoval hudbu a aktívne muzikantstvo je jeho vášňou a zároveň aj povolaním. „Hrám na klavíri a basgitare, účinkujem vo viacerých kapelách, tvorím pesničky, hudbu do reklám či muzikály na oboch stranách mláky Atlantik,“ prezrádza hudobník, ktorý spolupracoval nielen so známymi slovenskými interpretmi, ako sú Adam Ďurica, Kali, Hex, Peter Bič, Marián Čekovský, ale aj so zahraničnými osobnosťami ako Steve Clarke (USA), Catapults And Parachutes (USA) či Jiří Stivín (CZ).Okrem muzikantstva sa venuje aj učeniu, výžive, nakrúcaniu videí a správe obsahu profilov klientov na sociálnych sieťach. „Teda ako vidíte, s varením to veľa spoločného nemá, ale moje zapálenie pre kulinárstvo je plnohodnotne rovnaké!“ smeje sa Buko.
„Nakoplo“ ma okolie
Všetky jeho recepty obsahujú videá z prípravy, ktoré zverejňuje aj na sociálnych sieťach. Ako sa to všetko začalo? „Videá som začal natáčať v roku 2013. Nakopli ma ľudia v mojom okolí, ktorí si pýtali recepty, hneď ako dojedli, čo som im navaril. Keďže som bol vždy lenivejší písať, ako nakrúcať, vypálilo to takto. Je jednoduchšie niekomu poslať hotový link, ako dookola ťukať do klávesnice,“ tvrdí Buko.Pri všetkých aktivitách súvisiacich s varením vystupuje pod značkou Blogbusker. „Buskeri po celom svete zabávajú okoloidúcich svojou performanciou a nakoniec dostanú od divákov odmenu do klobúčika. Blogbusking je taká moja on-line forma vystúpenia – v mojom prípade je to varenie a foodblog. Teším sa záujmu followerov, niektorí z nich ma dokonca podporujú aj finančne, čo si nesmierne vážim,“ dodáva.
Vytvorenie jedného videa od prípravy surovín až po jeho zverejnenie trvá niekoľko hodín až dní. „Najväčší adrenalín mávam z počasia, nakoľko hlavne v zime je na Slovensku veľa tmy a zamračených dní. Najradšej mám prirodzené denné svetlo, inak bývam s výsledkom nespokojný. Zopár videí už takto skončilo aj v koši,“ prezrádza.
Foto: Archív @blogbusker
Miluje koriander
Podľa druhu jedál, ktoré Buko vo videách pripravuje, je zrejmé, že preferuje exotické chute a rôzne národné kuchyne. „Nie som veľký fanúšik klasiky. Najradšej mám kuchyne, v ktorých sa vyskytuje koriander, čiže mexickú, arabskú, indickú a východoázijskú, ale aj peruánsku, taliansku, americkú a španielsku. Polievky by som vedel aj raňajkovať, uprednostňujem vegetariánske recepty, ľahšie jedlá, no ryby a morské plody nikdy neodmietnem,“ vymenúva.Vegetariánstvo sa snaží ukázať v tom zaujímavejšom svetle. „Rád by som zbúral mylné predstavy, že to je len o brokolici s ryžou. Chcem ukázať, že aj táto cesta ponúka mnoho chutných možností, ktoré sú veľmi sexi.“
Nekonečnou kulinárskou inšpiráciou je preňho cestovanie po svete, najmä rozhovory s miestnymi ľuďmi. „Keď prídem domov, snažím sa to reprodukovať, aj keď bojujem v stredoslovenských podmienkach a nie všetky potrebné suroviny sa dajú vždy zohnať,“ posťažuje sa.
Foto: Archív @blogbusker
Diskusia k článku