Zeleninová miska
Zeleninová miska

Veggie miska s tekvicovým pyré a bezlepkovou tarhoňou

novalim - fotkanovalim, 24. septembra 2025. Komerčný recept.
Veggie miska s tekvicovým pyré a bezlepkovou tarhoňou
Foto: novalim

Ste vegetarián alebo len máte chuť na deň bez mäsa? A ešte aj žijete bez lepku? Tak ste na správnej adrese. Poďte si Zobraziť celý popisSte vegetarián alebo len máte chuť na deň bez mäsa? A ešte aj žijete bez lepku? Tak ste na správnej adrese. Poďte si s nami pripraviť zdravý a výživný obed - ako inak bez lepku. Pyré z pečenej tekvice ochutené s chilli a muškátovým orieškom, hromada zdravej zeleninky a naša bezlepková tarhoňa spolu vytvoria skvelú kombináciu pre váš chutný obed. Neváhajte a vyskúšajte náš nový recept.
Zdroj: www.novalim.sk

3-4
porcie
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Na tekvicové pyré:
1 ks
1 hlavička
štipka
z 1/2 citróna
podľa potreby (teplá)
Okrem toho:
1 balenie
1 ks
8 ks
4 ks
 (miešaný s tmavými listami - špenát, polníček...)
Na dresing:
z 1/2 pomaranča
z 1 citróna
1-2 ČL tekutý
1 ČL
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Tekvicu hokkaido umyjeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime jadierka. Pokrájame na menšie kocky a uložíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a osolíme morskou soľou. Hlavičku cesnaku vcelku z vrchu kúsok zrežeme, taktiež pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu lesklou stranou dovnútra. Položíme na plech ku tekvici. Vložíme do vyhriatej rúry a na 180 °C a pečieme asi 30 minút, kým nezačne šupka tekvice hnednúť.

  2. 2

    Kým sa tekvica pečie, ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, jemne osolíme a uvaríme ideálne na pare, prípadne vo vode. Bezlepkovú tarhoňu pripravíme podľa návodu na obale.

  3. 3

    Dve tretiny pečenej tekvice preložíme z plechu do väčšej misy, ostatnú odložíme na bok. Vytlačíme k nej upečený cesnak a pridáme chilli korenie, šťavu z polovice citróna, štipku mletého muškátového orieška a okoreníme. Ponorným mixérom potom rozmixujeme na hladké pyré. Ak sa nám zdá pyré príliš husté, podľa potreby prilievame postupne aj teplú vodu a mixujeme na požadovanú konzistenciu.

  4. 4

    Na spodok misky poukladáme listy miešaného šalátu, pridáme varené zemiaky, kúsky pečenej tekvice, tekvicové pyré, tarhoňu a na plátky nakrájané uhorky a reďkovky. Všetko okrem pyré polejeme dresingom, ktorý sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. Na záver celú misku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu