Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @blissofplants

Jana Stárková, redakcia Varecha.sk, 5. júna 2022     4 minúty čítania

Recepty na vegánske jedlá doplnené nádhernými fotografiami. Tak môžeme opísať príspevky, ktorými náš kulinársky portál obohacuje Zina Zólyomiová pod prezývkou @blissofplants. Zina pochádza z južného Slovenska, 20 rokov však už žije v zahraničí, z toho 15 rokov v Londýne.



Zina Zólyomiová alias @blissofplants
Foto: Archív @blissofplants


Čo vás priviedlo k životu v cudzine a čomu sa v Londýne venujete?

Hlavným dôvodom bolo zdokonaliť sa v cudzích jazykoch. Pracujem na polovičný úväzok ako opatrovateľka detí a fotografka jedla. Verím, že jedného dňa bude z fotenia práca na plný úväzok, pretože keď veríme a venujeme čas niečomu, čo nás baví, naše túžby sa naplnia.

Všetky vaše recepty na Varecha.sk sú vegánske. Odkedy a prečo sa takto stravujete?

Výhradne rastlinne sa stravujem štyri roky. Na začiatku som chcela vyskúšať existovať bez mäsa jeden mesiac. Keďže som sa začala cítiť lepšie, pokračovala som v tom. A som presvedčená, že aj pre našu planétu a zvieratá je to tá najlepšia možnosť. Absolvovala som aj kurz o výžive a rastlinnej strave. Vždy ma fascinovalo jedlo a jeho účinky na telo a psychiku človeka.

Ste v kuchyni samouk alebo vás niekto učil variť? Rada pri príprave jedál experimentujete?

Základy varenia som odpozorovala ako dieťa od tej najlepšej kuchárky – od mojej mamky. V zahraničí som bola „nútená“ sa naučiť variť, keďže anglická kuchyňa nie je ani zďaleka taká výborná ako slovenská. Zhruba 80 % jedla, ktoré konzumujem, si varím sama. Preferujem čerstvé a sezónne suroviny, ktoré kupujem na trhu. Rada skúšam nové ingrediencie a ich možno až nečakané kombinácie.



Pre Zinu je veľkou láskou fotografovanie, svoje recepty dopĺňa krásnymi snímkami.
Foto: Archív @blissofplants


Čo bolo skôr – láska k fotografovaniu alebo láska k vareniu?

Najprv bola láska k jedlu, neskôr láska k vareniu a s tým postupne prišla aj láska k fotografovaniu. Stalo sa to akosi prirodzene pri mojom prechode na rastlinnú stravu. Napadlo mi, že môžem pomôcť ľudom, ktorí premýšľajú, ako znížiť konzumáciu mäsa a chcú sa stravovať zdravšie.

Prezraďte pár tipov pre laikov, aby sa fotografia jedla vydarila...

Ako prvé si treba uvedomiť, či je jedlo „fotegenické“. Je ťažké urobiť dobrú fotku, ak samotné jedlo dobre nevyzerá. Dôležité je dobré svetlo, snažte sa fotiť pri dennom svetle, a nie večer pri lampe. Hotovú fotku dokážete zlepšiť pomocou rôznych aplikácií na úpravu fotografií. A nedajte sa odradiť, čím viac budete fotiť, tým viac sa budete zdokonaľovať.

Ako trávite voľný čas, ak práve nevaríte a nefotíte?

Veľmi rada chodím do prírody, čítam a cestujem. A vďačnosťou ma napĺňa vzácny čas, ktorý môžem stráviť s rodinou a priateľmi.







Diskusia k článku

farbuska
Pozdravujem, milá Zina, a ešte raz rada vyjadrujem veľké potešenie z receptov - a fotografií! - ktoré pridávaš na Varechu. Sama som pred časom absolvovala jeden celý rok bez mäsa a cítila som sa výborne. Aj keď som sa potom znovu vrátila aj k mäsu (ale už zväčša len bio produkcia z humánne vedených chovov; aj vzhľadom na vyššie ceny sa moja konzumácia zredukovala na menšie množstvá), urobila som tak jednak s vedomím, že to ide a určite je moje stravovanie teraz oveľa pestrejšie, ako predtým.
Držím palce pri vytváraní nových bezmäsitých receptov a pri fotografovaní a prajem veľa spokojnosti a radosti pri varení aj tvorbe.
blissofplants
@farbuska (5.6.2022 08:58)

Ďakujem velmi pekne za tvoju podporu a mile slova.😊
Človek si často neuvedomuje, že to čo jeme a pijeme má obrovský vplyv na naše psychické a fyzické zdravie.
Každý už má svoje zvyky aj pri stravovaní a človek velmi nerád čokoľvek mení vo svojom živote.:)
V mojom prípade to bolo jedno z najlepších rozhodnutí prejsť na rastlinnú stravu.:)
Už keď človek čo i len jeden deň alebo jedno jedlo vynechá mäso, je to lepšie pre planétu a zvieratá. 🤗
Prajem ti príjemný víkend:)



haji
Milé seznámení s milou a šikovnou dívkou! Jasně je vidět, že když se vaří, peče, fotí s láskou, výsledek je skvělý. Všechno co Zina dělá, dělá s láskou, aj žije s láskou. To je cítit z receptů, fotografií, komunikace. @blissoflplants přestože žije v Londýně, je sice vzdálená, ale i zároveň blízká. Milá Zino, díky za tvá sdílení! Vždy mě tvé recepty i komunikace s tebou potěší! Děkuji za inspirativní recepty a za doteky krásy - nejenom skrze tvoje fotografie! Ať se ti všechno daří, ať jsi šťastná a spokojená! Jsi sluníčko!!
blissofplants
@haji (5.6.2022 16:24)

Milá @haji 💖
Krajší koment už asi ani neexistuje! 🤗
Z tvojich láskyplných slov je cítiť, že máš veľké srdce a to si v dnešnej dobe treba vážiť viac ako nikdy predtým!
Človeka milé slová vždy potešia!
A ty máš vždy pekné slová a myšlienky pre každého. 🧡
zahra
Mila Zina, z Varechy ta poznam dokanale, si pre mna velkou inspiraciou, lebo viac ako polovicu (18) zivota som veganka ja aj moji dvaja starsi surodenci. Ak sa mi zda,ze dlho varim to iste, tak siahnem po receptoch tvojich a podobnych blogerov. Sama vymyslam nove, ale nemam dost casu ani trpezlivosti na ich presne popisy, lebo to ani pri vareni nerobim a svoje amaterske fotky jedla posielam akurat rodine.:))) Dakujem.<3.
kimlo
Aj keď nie som vegán, vždy si so záujmom pozriem každý Tvoj recept, vždy ma fascinujú krásne fotky a úžasne naaranžované jedlo. Držím palce a prajem veľa úspechov!
olinecka
Som veľmi rada, že pod tajnou prezývkou sa skrýva krásna mladá. Plná predsavzatí... Sledujem recepty , ktoré pridáva táto milá osôbka, veru by som veľa ráz ochutnala. Prajem splnenie vysnívaných snov, zdravie a samozrejme lásku.
blissofplants
@olinecka (5.7.2022 19:10)

Ďakujem krásne @olinecka za milé slová🙏😊
Aj ja vám prajem všetko len to dobré v živote!ľudia okolo vás sú určite šťastní, keď šírite toľkú láskavosť 😍 je to cítiť vo vašich slovách a receptoch. 😍







 



TOPlist