Valéria Hotáryová alias @valina
Foto: Archív Valérie Hotáryovej
Aké boli vaše začiatky v kuchyni? Pomáhali ste už ako dieťa?
Priznám sa, v detstve a počas dospievania som nemala záujem o varenie ani o pečenie. Moja mama bola kuchárka na základnej škole a bola profesionálka aj doma. Mojimi koníčkami boli vtedy skôr ručné práce ako vyšívanie, štrikovanie, šitie.
Podľa množstva receptov, ktoré ste pridali na Varechu, sa to však asi časom zmenilo...
V kuchyni som sa začala viac angažovať, až keď som sa osamostatnila. Život ma zavial do Bratislavy, musela som začať riešiť varenie a pečenie. Začiatky boli ťažké. Cez telefón som každé jedlo konzultovala s mamou. Moje varenie sa zo začiatku nieslo v duchu pokus – omyl. No a čo sa týka pečenia, veľmi som sa bála kysnutého cesta. Dlho som sa na upečenie kysnutých koláčov odhodlávala, ale teraz ich pripravujem s radosťou.
No a dnes úplnú väčšinu vašich receptov tvoria práve koláče a zákusky. Aký typ dezertov máte vy osobne najradšej? A aké, naopak, veľmi nemusíte?
Mám rada krémové zákusky najmä so šľahačkou a s mascarpone. Rada pečiem liate a krehké cestá, a ako som už spomínala, dnes aj tie kysnuté. Čo veľmi nemám rada, to sú poťahovacie hmoty, ako je fondán a marcipán. Dobroty vyzerajú skvele, ale mne to nechutí, preto s týmito ingredienciami nerobím. Snažím sa upečené koláčiky potierať krémom, ganážou a podobne. Nebránim sa ani novým trendom, ale preferujem skôr kvalitné suroviny, žiadne náhrady.
Stane sa, že aj napriek skúsenostiam sa vám občas niečo nevydarí?
Naposledy som skúšala rezy Red velvet. Nechcela som do nich pridať farbivo, tak som cesto zafarbila rozmixovanou cviklou. No ani takej skúsenej pekárke, za ktorú sa rokmi považujem, to nevyšlo. Cesto bolo krásne farebné, vláčne, ale po upečení výsledok nestál za veľa. Korpus nebol červený, ale oranžový. Ale nevzdala som to, skúšala som ďalej. Do cesta som pridala jahodový puding a rozmixované lyofilizované jahody. A výsledok už stál za to. Aj také sú moje pokusy.
Kto si na vašich koláčoch a zákuskoch rád pochutnáva?
Upečené dobroty s radosťou rozdávam blízkym susedom, ale aj susedom z celej ulice. Najlepším poďakovaním je pre mňa pochvala, ktorá ma posúva ďalej. Najväčšími ochutnávačmi, ale tiež kritikmi sú deti, ktoré vždy povedia pravdu. Veľmi sa teším na ich odpoveď: „Valika, bolo to super, môžeš také ešte upiecť?“
Foto: Archív @valina
Ale nielen koláčikmi je človek živý. Aké jedlá rada varíte?
Varím skoro denne, podľa sezóny, z toho, čo si v záhradke dopestujem a zavarím. Pri varení uprednostňujem mäsité jedlá. Robím však aj jedlá klasické, starodávne, hlavne z nášho zamagurského regiónu, ako sú zemiakovo-bryndzové pirohy, halušky s bryndzou, strapačky s kyslou kapustou, džadky, kyšky, krémové polievky. Rada si však pochutnám aj na exotike, ako sú čínske jedlá, a nepohrdnem ani talianskymi cestovinami. Zjem všetko, čo je chutné, pripravené s láskou a čo dobre vyzerá, lebo jedia aj oči.
Kde hľadáte inšpiráciu na svoje chutné výtvory?
Rada sledujem rôzne televízne relácie o varení a pečení, takisto si vyberám aj z receptov, ktoré uverejňujete v novinovej Vareche (piatková príloha denníka Pravda, pozn. red.). Niektoré recepty si upravujem podľa seba, niektoré spájam. Doma mám okolo 70 kuchárskych kníh, z ktorých sa tiež inšpirujem. Dnes je veľmi veľký výber aj na Facebooku, kde si viem tiež nájsť niečo pre seba.
Ako rada trávite svoj voľný čas, ak práve nepečiete?
Veľa času trávim v záhradke. Pestujem biozeleninu, zo záhradky mám drobné ovocie, jablká, višne, slivky. Pestujem aj rôzne kvety, z ktorých ma najviac tešia levandule. V dome na okennom parapete mi radosť robia orchidey a gloxinky, hoci kvitnú len sezónne. A počas dlhých večerov rada vymýšľam, čo by mne a mojej mame chutilo....
Diskusia k článku