Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @katarinalucanova

Jana Stárková, 16. apríla 2023     7 minút čítania

Každý recept, ktorý k nám na Varechu pridala má veľký ohlas, ten na parížske rožky si pozrelo takmer pol milióna ľudí. Takže ak hľadáte spoľahlivé recepty na cukrársku klasiku, ako je opitý Izidor, medové, žĺtkové či punčové rezy, griláž, laskonky, šamrole, tie od @katarinylucanovej vám môžeme len odporučiť.



Archív Kataríny Lučanovej

Identifikovať reálne meno z jej prezýv­ky na Vareche, na to nemusí byť člo­ vek žiadny Sherlock, ale pani Katka nám o sebe ochotne prezradila viac. Má 52 rokov, pochádza zo Žiliny, žije v prí­mestskej časti Trnové, má tri dospelé deti, tri vnúčatá a životnou oporou je jej priateľ Vladimír.

„Rodina je pre mňa to najdôležitejšie a keďže všetci doma máme radi sladké, tak pečiem často. Aspoň raz za týždeň, väčši­nou na víkend urobím nejaký dezert. Vždy som šťastná, keď môžem spraviť ra­dosť tortou alebo zákuskom mojim vnúča­tám. Keď majú mať sviatok, tak mesiac dopredu rozmýšľajú, akú tortu budú mať,“ prezrádza.

Čo má spoločné šitie a pečenie?

Svoju prvú tortu upiekla ako 10-ročná. „Nevyzerala úhľadne, ale všetkým doma chutila,“ spomína. Postupne sa pečenie tort a zákuskov stalo jej koníčkom, našla v ňom výborný relax a neobmedzený priestor pre sebarealizáciu.

„Rada vymýšľam nové re­cepty, ale nedám dopustiť ani na starú dob­rú klasiku. Pečiem pre radosť, od srdca, tak ako to cítim ja. Veľmi rada upečiem, keď ma o to niekto požiada. A tak pečiem pre celú našu veľkú rodinu, moje dobré kama­rátky a bývalé spolužiačky,“ hovorí pani Katka, ktorá je v tejto oblasti samouk. „Nie som vyučená cukrárka, ani nemám žiaden cukrársky kurz. Mojím zamestnaním je ši­tie dámskej konfekcie, som vyučená v od­bore dámsky krajčír,“ prekvapuje.

Na prvý pohľad rozdielne oblasti, ako je šitie a pečenie, majú podľa nej niečo spoločné. „Mojou veľkou vášňou je a bude tvorba. Či už niečo pekné ušiť, namaľovať alebo upiecť, jednoducho neustále niečo tvoriť a vyrábať,“ hovorí.



Foto: Archív Kataríny Lučanovej

Vnučky pomáhajú

Pani Katka rada aj varí. „Keď boli deti ma­lé, varila som každý deň. Obľubujeme kla­sickú slovenskú kuchyňu. Veľa polievok a halušky na všetky možné spôsoby. Vnú­čatká majú rady múčne jedlá ako palacinky, buchty na pare a šišky. Moje do­ spelé deti skôr mäso a zeleninu. Tú robie­vam na rôzne spôsoby, nielen vo forme ša­látov, ale aj ako prílohu k mäsu alebo ako hlavný chod,“ vymenúva sympatická ma­ma a, hoci na to vôbec nevyzerá, aj babka.

Všetko, čo upečie a uvarí, vraj aj rada ochutná. „Príjem sladkého kompenzujem bicyklovaním a pohybom v prírode, rada chodím s priateľom na túry po našom krás­nom Slovensku. Mojou záľubou je aj záhra­da. Voľné chvíle trávim aj s vnúčatami. Štvorročné vnučky veľmi zaujíma vyrábať ozdoby na torty. Pomáhajú mi vykrajovať kvetinky z marcipánu a modelovať rôzne postavičky.“

Zdá sa, že pani Katka bude mať šikovné pokračovateľky, ktoré, tak ako ona, budú rozdávať lásku a radosť pros­tredníctvom sladkých dobrôt...

Prečítajte si aj:








Diskusia k článku

farbuska
Milá pani Katka, vaše zákusky (aj iné recepty) som už na stránkach Varechy veľakrát obdivovala: jednak zloženie a spracovanie surovín, ale aj precíznu a veľmi estetickú až profesionálnu úpravu. Niektoré som aj s úspechom vyskúšala. Cením si najmä recepty na obľúbené klasické dezerty. Keďže nie som veľmi zdatná cukrárka, môžem pokojne povedať, že vaše recepty sú spoľahlivé a postup jasný aj pre začiatočníkov a nie príliš skúsených cukrárov/cukrárky. Veľmi pekne ďakujem a prajem radosť nielen pri pečení a varení, ale vo všetkom, čo robíte.
kucharka
Rada spoznávam varecháčku ktorá pridáva super recepty, ďakujeme. Ako od profesionála.






 



TOPlist