Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @slovakbaker

Jana Stárková, 5. marca 2023     8 minút čítania

Muž v kuchyni v dnešnej dobe nie je žiadnou raritou. Troška výnimočnejšie je, keď sa v nej realizuje výsostne pri pečení sladkých dobrôt. No a keď ide o 19-ročného mladíka, to už naozaj stojí za pozornosť. A preto sme sa vám rozhodli predstaviť Martina Žilinku, ktorého na portáli Varecha.sk poznáme pod prezývkou @slovakbaker.



Archív Martina Žilinku

Martinovou doménou sú krásne torty a klasické dezerty, ktoré návštevníci našej stránky náležite oceňujú, jeho recept na moravské koláče bol v minulom roku najčítanejším receptom na Varecha.sk. Podľa receptov a fotografií, ktoré Martin zverejňuje, by ste možno čakali, že je vyučený cukrár. Nie je to však tak. Šikovný mladý muž navštevuje 4. ročník gymnázia v Piešťanoch a po maturite plánuje študovať medicínu.



Archív Martina Žilinku

Pustil sa do toho sám

Piecť začal zhruba pred tromi rokmi. „Môj prvý výtvor bola nepečená ovocná torta s piškótami a vtedy som pochopil, že pečenie ma napĺňa a každým zákuskom som sa zdokonaľoval,“ spomína Martin, ktorého k pečeniu viedla aj babka, najmä cez prázdniny, keď s ňou trávil čas.

„Z veľkej časti som však samouk, pozerám videá a inšpirujem sa na internete, kde nachádzam nielen rôzne recepty, ale hlavne nápady na zdobenie tort, pretože to je naozaj kumšt. Snažím sa sledovať trendy v cukrárstve, aby moje dezerty išli s dobou,“ hovorí budúci maturant a dodáva, že hoci popri škole na časté pečenie nemá veľa času, chce sa v ňom stále zlepšovať a skúšať aj ďalšie dezerty. „Páči sa mi francúzska kuchyňa, ktorá je vo svete na prvom mieste v oblasti cukrárstva. Ale rád pripravujem aj obľúbené klasické zákusky, pretože tie chutia najlepšie a vždy sa aj podaria,“ usmieva sa Martin.



Foto: Archív Martina Žilinku

Najväčšie výzvy

Martinove hobby oceňujú najmä jeho blízki, má radosť, že dezerty rodine chutia. „Pečiem výhradne pre rodinu, väčšinou na víkendy alebo oslavy. Všetko počas prípravy ochutnávam, to je základom úspechu. A svoje dokončené výtvory aj rád konzumujem,“ prezrádza. Na vlastné narodeniny si však tortu zásadne nepečie, chce sa nechať prekvapiť a tortu na oslavu mu vždy objednávajú z blízkej cukrárne.

Zo zákuskov má rád najmä veterníky, ovocné košíčky a minipavlovovky. Tie by chcel raz vyskúšať aj pripraviť. Najväčšou výzvou je však pre neho príprava domáceho lístkového cesta a ťahanej štrúdle. „Zatiaľ si na to ešte netrúfam, ale raz sa určite odhodlám. Pokiaľ máte správny recept, kvalitné suroviny a trochu praxe, všetko sa dá zvládnuť,“ prezrádza.

Sladké vyvažuje športom

Napriek tomu, že Martin miluje sladké, je štíhly ako prútik. Ako je to možné? „Pravidelne sa už desať rokov venujem ľahkej atletike, v poslednom období preferujem dlhé trailové behy, a cvičím. Horská cyklistika si ma získala tiež, naše lesy sú nádherné. Dbám na vyváženú stravu, ale so zdravým stravovaním to nepreháňam, doprajem si všetko,“ odpovedá mladý muž.



Archív Martina Žilinku

Pečenie áno, varenie nie

Vareniu sa Martin nevenuje, to prenecháva mame, ktorá je vynikajúca kuchárka. Je však vďačný stravník. „Mám rád všetky jej jedlá a všeobecne zjem všetko, čo dostanem na tanier. Preferujem tradičné jedlá, ale mám slabosť pre grécku kuchyňu. Gréci sú majstri v tom, že ich jedlá ako musaka, spanakopita, tzatziki či šalát choriatiki sú jednoduché, zdravé a zasýtia.“

Maturita je priorita

Voľný čas okrem pečenia a športu rád trávi s rodinou v prírode alebo počúvaním obľúbenej hudby. Venuje sa aj modelárstvu, teda stavbe rôznych plastikových modelov lietadiel, lodí, áut či autobusov. „Momentálne však na túto časovo pomerne náročnú záľubu nemám čas, pretože sa pripravujem na maturitu a prijímačky na medicínu,“ hovorí Martin. A dodáva: „Pred Vianocami sme mali nezabudnuteľnú stužkovú. Zelenú stužku budem poctivo nosiť až do mája, aby mi priniesla šťastie pri maturite.“ Držíme palce, milý @slovakbaker.

Prečítajte si aj:








Diskusia k článku

farbuska
Hľa, aké príjemné prekvapenie (aspoň pre mňa)! Martin, už veľakrát som obdivovala tvoje zákusky a koláče. Trpezlivisť a precíznosť nielen pri samotnej príprave cesta, krémov a náplní, ale aj vkus a nápaditosť pri zdobení a prezentácii. O to viac, že ja sama nie som veľmi zdatná cukrárka a pekárka.
Držím ti palce k maturitám, prijímacích skúškach na medicínu (ak budeš taký dobrý v medicíne, ako si cukrár, tak sa môžeme tešiť, že nám na Slovensku pribudne skvelý lekár) a v celom ďalšom živote.
kuko95
Veľký sympaťák ..nemám moc rád sladké ale vždy si rád pozriem tvoje pekne recepty ..va scastia pri maturite od mojej ubehlo už 9 rokov ale ten čas letí :)
zahra
Tvoje recepty su skvele, mam ich v KK, vsetky opatovne vyuzivane. Prajem ti uspesne ukoncenie studii, verim ze budes dobry lekar, lebo mas trpezlivost aj v oblasti, kam muzi velmi ojedinele zabrdnu. Si mlady, pln si sny.
evusik
sledujem Tvoje recepty a keď som videla veterníky tak som nechápala, sú dokonalé. Držím palce pri maturite aj skúškach, nech sa Ti v živote darí tak ako v kuchyni :-)
slovakbaker
Všetkým krásne ďakujem za veľmi milé a úprimné komentáre. Potešili ste ma a som rád, že recepty, ktoré sem pridávam, sa vám páčia a niektorí ich aj skúšate :) kolektív na Vareche je naozaj super, snáď to takto vydrží čo najdlhšie :) Ešte raz veľká vďaka a takisto želám veľa úspechov aj vám ostatným - spolutvorcom portálu Varecha.sk






 



TOPlist