Archív Martina Žilinku
Martinovou doménou sú krásne torty a klasické dezerty, ktoré návštevníci našej stránky náležite oceňujú, jeho recept na moravské koláče bol v minulom roku najčítanejším receptom na Varecha.sk. Podľa receptov a fotografií, ktoré Martin zverejňuje, by ste možno čakali, že je vyučený cukrár. Nie je to však tak. Šikovný mladý muž navštevuje 4. ročník gymnázia v Piešťanoch a po maturite plánuje študovať medicínu.
Archív Martina Žilinku
Pustil sa do toho sám
Piecť začal zhruba pred tromi rokmi. „Môj prvý výtvor bola nepečená ovocná torta s piškótami a vtedy som pochopil, že pečenie ma napĺňa a každým zákuskom som sa zdokonaľoval,“ spomína Martin, ktorého k pečeniu viedla aj babka, najmä cez prázdniny, keď s ňou trávil čas.„Z veľkej časti som však samouk, pozerám videá a inšpirujem sa na internete, kde nachádzam nielen rôzne recepty, ale hlavne nápady na zdobenie tort, pretože to je naozaj kumšt. Snažím sa sledovať trendy v cukrárstve, aby moje dezerty išli s dobou,“ hovorí budúci maturant a dodáva, že hoci popri škole na časté pečenie nemá veľa času, chce sa v ňom stále zlepšovať a skúšať aj ďalšie dezerty. „Páči sa mi francúzska kuchyňa, ktorá je vo svete na prvom mieste v oblasti cukrárstva. Ale rád pripravujem aj obľúbené klasické zákusky, pretože tie chutia najlepšie a vždy sa aj podaria,“ usmieva sa Martin.
Foto: Archív Martina Žilinku
Najväčšie výzvy
Martinove hobby oceňujú najmä jeho blízki, má radosť, že dezerty rodine chutia. „Pečiem výhradne pre rodinu, väčšinou na víkendy alebo oslavy. Všetko počas prípravy ochutnávam, to je základom úspechu. A svoje dokončené výtvory aj rád konzumujem,“ prezrádza. Na vlastné narodeniny si však tortu zásadne nepečie, chce sa nechať prekvapiť a tortu na oslavu mu vždy objednávajú z blízkej cukrárne.Zo zákuskov má rád najmä veterníky, ovocné košíčky a minipavlovovky. Tie by chcel raz vyskúšať aj pripraviť. Najväčšou výzvou je však pre neho príprava domáceho lístkového cesta a ťahanej štrúdle. „Zatiaľ si na to ešte netrúfam, ale raz sa určite odhodlám. Pokiaľ máte správny recept, kvalitné suroviny a trochu praxe, všetko sa dá zvládnuť,“ prezrádza.
Sladké vyvažuje športom
Napriek tomu, že Martin miluje sladké, je štíhly ako prútik. Ako je to možné? „Pravidelne sa už desať rokov venujem ľahkej atletike, v poslednom období preferujem dlhé trailové behy, a cvičím. Horská cyklistika si ma získala tiež, naše lesy sú nádherné. Dbám na vyváženú stravu, ale so zdravým stravovaním to nepreháňam, doprajem si všetko,“ odpovedá mladý muž.Archív Martina Žilinku
Držím ti palce k maturitám, prijímacích skúškach na medicínu (ak budeš taký dobrý v medicíne, ako si cukrár, tak sa môžeme tešiť, že nám na Slovensku pribudne skvelý lekár) a v celom ďalšom živote.