Višňový mrežovník
Kyslosť plus sladkosť v jednom koláči rovná sa letná dokonalosť.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
135 g |
|
6 g |
|
200 g |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
450 g (zliate) |
|
300 ml |
|
65 g |
|
60 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Rúru rozohrejeme na 180 ºC a nachystáme si okrúhlu formu s vyberateľným dnom (priemer 28 cm).
- 2
Múku premiešame s cukrom a kypriacim práškom, pridáme na kocky pokrájané maslo a spracujeme mrveničku, ktorú spojíme pomocou žĺtkov a po lyžiciach pridávame mlieko, kým nezískame pevné a hladké cesto. 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske (zvyšok cesta zatiaľ uložíme do chladničky vo fólii) na kruh o veľkosti formy plus kraje, prenesieme do formy, orežeme prevísajúce okraje, poprepichujeme vidličkou, preložíme papierom na pečenie, zaťažíme suchou ryžou alebo strukovinou a dáme predpiecť do rúry na 10 až 15 minút. Papier so záťažou zložíme a korpus necháme vychladnúť, kým si pripravíme plnku.
- 3
Višňový kompót zlejeme a višne spolu s cca 1,5 dl nálevu dáme do rajnice spolu s cukrom. Varíme, kým sa cukor nerozpustí a potom primiešame Zlatý klas, ktorý sme rozmiešali v deci kompótového nálevu. Varíme do zhustnutia. Plnku uhladíme na predpečený korpus.
- 4
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh, nakrájame asi centimeter široké pásiky a rozložíme ich v tvare mriežky na koláč, potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a potom ešte pečieme cca 20 až 25 minút.
- 5
Koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a krájame na trojuholníky. Dobrú chuť!
Tiež mriežkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Farbuska ❤️ Dúfam, že sa ti podarí a bude chutiť 😊 U nás v robote už zmizol 🤣