Višňový mriežkový koláč
Višňový mriežkový koláč

Višňový mrežovník

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 12:48

Kyslosť plus sladkosť v jednom koláči rovná sa letná dokonalosť.

10
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
135 g
6 g
200 g
3 ks
2 PL
Plnka:
450 g (zliate)
300 ml
65 g
60 g
Na potretie:
1 ks
1 PL



Postup

  1. 1

    Rúru rozohrejeme na 180 ºC a nachystáme si okrúhlu formu s vyberateľným dnom (priemer 28 cm).

  2. 2

    Múku premiešame s cukrom a kypriacim práškom, pridáme na kocky pokrájané maslo a spracujeme mrveničku, ktorú spojíme pomocou žĺtkov a po lyžiciach pridávame mlieko, kým nezískame pevné a hladké cesto. 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske (zvyšok cesta zatiaľ uložíme do chladničky vo fólii) na kruh o veľkosti formy plus kraje, prenesieme do formy, orežeme prevísajúce okraje, poprepichujeme vidličkou, preložíme papierom na pečenie, zaťažíme suchou ryžou alebo strukovinou a dáme predpiecť do rúry na 10 až 15 minút. Papier so záťažou zložíme a korpus necháme vychladnúť, kým si pripravíme plnku.

  3. 3

    Višňový kompót zlejeme a višne spolu s cca 1,5 dl nálevu dáme do rajnice spolu s cukrom. Varíme, kým sa cukor nerozpustí a potom primiešame Zlatý klas, ktorý sme rozmiešali v deci kompótového nálevu. Varíme do zhustnutia. Plnku uhladíme na predpečený korpus.

    Višňový mrežovník  - obrázok 3
  4. 4

    Zo zvyšného cesta vyvaľkáme kruh, nakrájame asi centimeter široké pásiky a rozložíme ich v tvare mriežky na koláč, potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a potom ešte pečieme cca 20 až 25 minút.

    Višňový mrežovník  - obrázok 4
  5. 5

    Koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a krájame na trojuholníky. Dobrú chuť!

    Višňový mrežovník  - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Predviedla si už obdivuhodné torty, ale ja osobne dávam prednosť skôr takémuto koláču. Keďže mi lahodia aj višne (jeden z mojich obľúbených druhov ovocia), recept si ukladám na vyskúšanie. Ďakujem.