Zuzana Magulová alias @siuuu
Foto: Archív @siuuu
Pani Zuzana Magulová, ktorú u nás na Vareche poznáme pod nickom @siuuu, má 53 rokov, je vydatá, žije v Piešťanoch, vyštudovala právo a pracuje vo verejnej správe.
Aké boli vaše začiatky v kuchyni?
Som samouk, samozrejme, čo–to som odpozerala od šikovných žien v rodine. Babka varila jednoduchú kuchyňu minulosti – kysnuté koláče, šúľance, kaše, polievky. Teta bola rodinná cukrárka a mamka varila tradičnú kuchyňu, robila výborné ťahané štrúdle, šišky, fánky, klasické jedlá.
Recepty si sama vymýšľate alebo sa receptami iných len inšpirujete a prispôsobujete si ich. Čo vás k tomu vedie?
Sú recepty, ktoré je nutné presne dodržať, aby bol výsledok, ako má byť, napríklad makrónky. Potom sú recepty, ktoré sa mi páčia, ale prekáža mi v nich nejaká surovina, alebo mi tam nejaká chýba – tak ju nahradím alebo pridám, riadim sa svojimi chuťami. A občas zvyčajne úplnou náhodou – vznikne recept, ktorý som nikde neodpozerala, je ale pokojne možné, že na svete podobný už existuje.
Prečo ste sa na Varecha.sk a na svojom blogu rozhodli deliť s ostatnými o svoje recepty?
Blog vnímam ako svoju elektronickú zbierku receptov, ľahšie sa k nim dostanem, keď potrebujem, ako keď som musela hľadať v mojej rozsiahlej papierovej zbierke receptov. K môjmu koníčku ma priviedol blog jednej mladej dievčiny, na ktorý som pred pár rokmi náhodou natrafila. A keďže sa rada inšpirujem na internete či v časopisoch, rada sa aj ja podelím so svojimi receptami s ostatnými.
Zuzana sa inšpiruje kuchárskym umením svojej mamy a babky.
Foto: Archív @siuuu
Na Vareche vás vnímame aj ako špecialistku na makrónky. Aká bola vaša cesta k dokonalým makrónkam?
Nepovažujem sa za špecialistku a moje makrónky vôbec nepovažujem za dokonalé, skôr mám šťastie, že sa mi ako–tak daria. Makrónky sú malé mrchy, ktoré aby sa podarili, potrebujú vhodné prostredie a asi aj vhodnú konšteláciu hviezd. Čo sa týka ich prípravy, som úplný samouk a obdivujem všetkých, ktorí sa pečením týchto farebných krások živia.
Aké sú vaše obľúbené jedlá a dezerty?
Mám rada jednoduché jedlá. Aby bolo jedlo dobré, nemusí byť zložité na suroviny a prípravu. Moje najobľúbenejšie jedlo je súčasne aj najjednoduchšie na prípravu, robila ho ešte moja mamka. Sú to rascové kuracie stehienka s chrumkavou kožou, pečené iba vo vlastnej šťave. Mám rada steaky, kombináciu mäsa a ovocia a taliansku aj ázijskú kuchyňu – nepohrdnem dobrými cestovinami, krémovým risottom či fajnovým curry. Z dezertov sú to domáce makrónky a najmä koláče s ovocím. Nemám rada niektoré morské príšerky, nemusím ani prívarky a omáčky a „krémoidné“ alebo, naopak, príliš suché dezerty.
Ako a s kým rada trávite voľný čas, keď práve nevaríte a nepečiete?
Rada pracujem v záhrade a okolo domu. Sadím kvety, pestujem bylinky, zeleninu a ovocie. Celoživotne milujem detektívky, takže relaxujem pri krimifilmoch a seriáloch alebo knižkách. Som introvert, čas trávim najradšej v spoločnosti rodiny a malého okruhu priateľov a kamarátov. Milujem more a snívam o tom, že raz sa presťahujem na malý grécky ostrov, kde budem mať maličký penzión. Teda keď niekedy vyhrám jackpot v nejakej tipovacej hre :)
Držím palce nielen pri varení a pečení, ale aj pri uskutočňovaní svojich snov. Daj vedieť, keď budeš mať ten penziónik ... určite rada prídem. :)
A ešte aj krásne fotíš.
Keby si si poslala žiadosť o prácu do Elle Gourmet, určite by ťa prijali :-))
A veľa nápadov do ďalšieho pečenia a varenia.🤗