Slivkové gule
Slivkové gule

Bezlepkové slivkové guľky bez vajec

novalim - fotkanovalim, 25. septembra 2025. Komerčný recept.
Bezlepkové slivkové guľky bez vajec
Foto: novalim

Slivková sezóna je v plnom prúde a tradične sme sa opäť pustili do prípravy slivkových guliek - v našej bezlepkovej verzii. Ak máte Zobraziť celý popisSlivková sezóna je v plnom prúde a tradične sme sa opäť pustili do prípravy slivkových guliek - v našej bezlepkovej verzii. Ak máte na ne chuť aj vy, ale máte alergiu na vajíčka, prichádzame vám na pomoc s naším receptom na bezlepkové slivkové guľky bez vajec. Vajíčka v ceste sme nahradili jablkovým pyré, ktoré pomáha cesto udržať pohromade. Fantázii na posýpku sa medze nekladú. My sme použili vlašské orechy, škoricu a med. Tak dobrú chuť!
Zdroj: www.novalim.sk

3
porcie
60 minút
príprava
20+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g (uvarené, ošúpané a pretlačené)
100 g (alebo Promix UNI múka begluténová)
1 PL
štipka
 vykôstkované
Na dokončenie:
 posekané alebo mleté
 tekutý
 roztopené



Postup

  1. 1

    Z uvarených, ošúpaných a pretlačených zemiakov, múky, jablkového pyré a štipky soli vypracujeme ručne alebo hnetacím nástavcom kuchynského robota vláčne mäkké cesto. Umyté a vykôstkované slivky posypeme kryštálovým cukrom.

  2. 2

    Polovicu cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a nakrájame nožíkom na približne rovnaké časti tak, aby sa na každú časť s rezervou dala uložiť slivka. Každú slivku potom zabalíme do časti cesta a vytvarujeme guľku. Postup opakujeme s druhou polovicou cesta.

  3. 3

    Guľky vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 5 minút po tom, ako vyplávaju na povrch. Uvarené guľky posypeme mletými orechami zmiešanými so škoricou. Polejeme medom a trochou roztopeného masla.

Diskusia k receptu