Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @olinecka

Jana Stárková, redakcia Varecha.sk, 4. mája 2022     3 minúty čítania

Na našom portáli Varecha.sk nájdete viac ako 60 000 receptov, za ktorými stoja reálni ľudia. Niektorých z nich sme sa vám rozhodli postupne predstaviť. Začíname pani Oľgou, ktorú na Vareche poznáme ako @olinecku a ktorá patrí k dlhoročným stáliciam nášho portálu.

Pani Olinka má najradšej staré tradičné jedlá a koláče.
Foto: Archív Oľgy Birošovej


Pani Oľga Birošová, ktorú na Varecha.sk poznáme pod prezývkou @olinecka, k nám svoje recepty pridáva už celých osem rokov a dnes ich je už viac ako 500. Jej recepty patria medzi najobľúbenejšie, pretože sú spoľahlivé, zrozumiteľne napísané a „fungujú“. Pani Oľga má 63 rokov, je na dôchodku a spolu so svojím manželom žije v rodinnom dome v Richnave. Má štyri dospelé deti a päť vnúčat.

Pani Oľga, ste skúsená kuchárka, kto vás naučil variť a piecť?

Za moje začiatky v pečení a vo varení môžem ďakovať mojej mamke, ktorá má od detstva zapájala do práce v kuchyni. Robila prevažne tradičné jedlá a koláče našich starých mám.

Ako často varíte?

Varím aspoň 5-krát do týždňa, pretože manžel má rád vždy čerstvé jedlo.

Na akých jedlách si najviac pochutnáte vy?

Mám rada staré tradičné jedlá, ako sú šúľance, gruľovníky, buchty, kysnuté koláče, aké sa robili kedysi.

A čo by ste, naopak, nikdy do úst nedali?

Morské plody, na tie asi nikdy nenájdem odvahu.

Máte v rodine pokračovateľa, ktorému odovzdávate svoje kuchárske skúsenosti?

Svoje skúsenosti, najmä tie okolo pečenia, sa snažím odovzdať dcére Oľge, ktorá ma však už predbieha, pečie nádherné torty. Dvaja synovia zase vedia navariť, pretože pracujú v gastre. A do pečenia sa snažím zapájať aj vnúčatá, sú to moji malí pomocníci.

Máte aj iné záľuby okrem varenia a pečenia?

V lete milujem svoju záhradku, radosť mi robia kvety. Rada lúštim krížovky, sudoku a snažím sa byť čo najviac s vnúčatami a rodinou, chvíle strávené s nimi ma napĺňajú.








Diskusia k článku

farbuska
Pozdravujem, pani Oľga, a ďakujem. Niektoré Tvoje recepty som už vyskúšala a všetky sú fajn. Ako som už viackrát spomenula, nie som ja veľmi zdatná cukrárka, ale podľa tvojich receptov viem koláčik upiecť. Nech sa darí tebe aj tvojim blízkym a nech ti krásne rozkvitá záhradka. Teším sa na ďalšie príspevky. :)
garanco
Páči sa mi nová rubrika na Vareche, tak som sa dozvedela niečo viac o Tebe. Tvoje recepty poznám, mnohé som vyskúšala, pochválila, aj zaradila do môjho pravidelného repertoáru. Ako mojej krajanke zo Spiša Ti fandím a prajem veľa zdravia, veľa nápadov pri varení a pečení a veľa spokojných ľudí pri vašom stole!!!
helena10
Srdečne pozdravujem, pani Oľga. Tvoje spoľahlivé recepty sú inšpiráciou nielen pre staršie (ako ja), ale aj pre mladé gazdinky i z ostatných regiónov Slovenska. Nech Ti aj naďalej v dobrom zdraví a rodinnej pohode, pečie i varí. 🌞
barny
je to veľmi sympatické, že predstavíte týchto úžasných ľudí, ktorých som doposiaľ vnímala iba ako virtuálnych. Ja podľa "varechy" varím, resp. pečiem už roky (aj keď to na mojich príspevkoch veľmi nevidno:-) ) Želám Vám aj všetkým prispievateľom -zvlášť pani Olinke- pevné zdravie, nech sa nám darí pri sporáku a nech sme vďační za to, že "varecha" žije.
farbuska
@barny (4.5.2022 17:06)

Pripájam sa. Veľa som neprispela (vždy sa spamätám neskoro, že možno by pripravované jedlo stálo za uverejnenie), ale recepty z Varechy už roky rada používam.
leaela
@olinecka veeelka vdaka za tvoje recepty, su zaruka kvality a skusenosti,mam ich rad a casto sa podla nich kontrolujem ci som nieco nezabudol,alebo nepoplietol:-)))
Nech Ti to vari aj dalej v zdravi a pohode! ;)
Vsetko dobre! :-)
haji
S radostí se připojím k @all
Blahopřeji @redakcia k moudrému počinu. Přiblížit se k amatérům/amatérkám tu na Vareche, je dobrá volba. Častokrát amatér/ka strčí do kapsy profíky a na jejich receptech se dá stavět.
Jsem ráda, že paní @olinecka vystoupila z virtuálního světa a můžeme ji poznat blíže. Má skvělé recepty, reálné, proveditelné a bezpečné. To je k nezaplacení a na poklonu, smeknutí!
Milá @olinecka , přeji z celého srdce pevné zdraví a plno dalších receptů! Skvělá tvořivost, optimismus a životní síla ať tě provází i nadále. Krásné pozdravení a velké Děkuji!
kimlo
500 receptov je už slušný výkon, určite mám z nich niektoré uložené alebo som aj vyskúšal. Prajem pevné zdravie, veľa ďalších receptov, a spokojných stravníkov. 👍
olinecka
@haji (5.5.2022 14:03)

Ďakujem za pozdrav a prianie zdravia som rada, že Varechačom som sa mohla predstaviť hoci píšem vždy niečo o sebe a mojej rodinke. Mam veľkú radosť @haji keď čítam tvoje komentáre na moje recepty, vždy potešia. Pozdravujem.
1x haji
olinecka
@barny (4.5.2022 17:06)

Veru, ako píšeš že máme našu Varechu a vieme si dávať rady pri varení, pečení sem tam nápady, ktoré sú obľúbené.
olinecka
@eruska25 (4.5.2022 14:25)

Ďakujem za príjemný komentár som rada že pečieš podľa mojich receptov. Taktiež veľká vďaka za prianie zdravia, ktoré potrebujem.
cesminaz
Milá @olinecka si výborná kuchárka a skvelá gazdinka. Prajem ešte mnoho skvelých receptov a nech ťa chuť variť a piecť ešte dlho-dlho sprevádza🥰👍






 



TOPlist