Exotická ingrediencia, ktorá oživí každú kuchyňu

P.R. Servis, 23. septembra 2025     5 minút čítania

INZERCIA - Kokosové mlieko vzniká zmiešaním bielej dužiny zrelých kokosových orechov s vodou a vďaka obsahu draslíka, horčíka a fosforu priaznivo pôsobí na srdce, svaly, nervy aj imunitu. Je vhodnou náhradou kravského mlieka, najmä pre ľudí s laktózovou intoleranciou.



Foto: Shan’shi

Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Ázie a východnej Afriky, no čoraz viac si nachádza miesto aj v našej kuchyni – od thajských karí jedál až po smoothies či palacinky. Aby však kokosové mlieko splnilo vaše očakávania, je dôležité sledovať jeho zloženie. Kvalitné mlieko by malo obsahovať aspoň 70 % kokosovej drene – ideálne aj viac. Značka Shan’shi ponúka mlieko so 78 % drene, čo sa odrazí na jeho bohatej chuti, vôni a prirodzene vyššom obsahu tuku.

Ako využiť kokosové mlieko v kuchyni?

Lahodné polievky
Kokosové mlieko sa v ázijských polievkach používa na zjemnenie a krémovú textúru. Je neoddeliteľnou súčasťou mnohých exotických a chutných receptov. Nezáleží na tom, či máte chuť na pikantnú, krémovú morskú alebo aromatickú kuraciu polievku – kokosové mlieko pridá jedlu tú správnu exotickú chuť.

Luxusný losos s kokosovou ryžou
Prekvapte návštevu lososom servírovaným s ryžou varenou v kokosovom mlieku a citrónovej tráve. Doplňte ho blanšírovanou zeleninou a máte hotové chutné a zároveň rýchle jedlo.

Wok špeciality
Kokosové mlieko vo woku dodá pokrmom jemnosť, krémovosť a exotickú chuť. Je ideálnym doplnkom k mäsu, rybám, tofu, ale aj k rôznym zeleninám. Či už pripravujete karí, stir-fry alebo guláš, kokosové mlieko obohatí vaše jedlo o výnimočnú chuť a textúru.

TIP: Ak dbáte na líniu, siahnite po „light“ verzii s nižším obsahom tuku. Je ideálna do ľahkých jedál, dezertov alebo letných ovocných nápojov.

Kokosové mlieko teda nie je len exotickou surovinou – je všestranným pomocníkom, ktorý dokáže každé jedlo či nápad povýšiť na nový chuťový zážitok. Či už varíte, pečiete, alebo mixujete smoothie, kokosové mlieko dodá vašim výtvorom krémovosť, vôňu a štipku luxusu.

Vedeli ste, že:


Cez oceány do našich kuchýň!
Kokosové mlieko je dnes k dispozícii po celom svete, ale v minulosti bolo veľmi vzácne a drahé. Pre ľudí žijúcich na tropických ostrovoch bolo kokosové mlieko základnou potravinou, ktorú používali na prípravu väčšiny jedál.

Kokosové mlieko a zdravé srdce
Aj keď má kokosové mlieko vysoký obsah tuku, ide o zdravé tuky – triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MCT), ktoré sa rýchlo metabolizujú a môžu byť prospešné pre srdce a cievny systém.

Kokosové mlieko ako tajná zbraň v dezertoch
Kokosové mlieko je základom mnohých slávnych ázijských dezertov, ako je thajská kokosová zmrzlina alebo „kulfi“ – tradičný indický mliečny dezert. Ak ste nepoznáte, určite ho musíte vyskúšať!

Kokosové mlieko v histórii
V niektorých ázijských kultúrach sa kokosové mlieko používalo už pred viac ako 4 000 rokmi! Bolo obľúbené nielen pre svoje výživové vlastnosti a rôzne využitie v tradičnej medicíne.

Hovädzí wok s kokosom



Foto: Shan’shi

Shan’shi prísady:
  • 100 ml Kokosového mlieka
  • 1 ČL Červenej karí pasty
  • 2 PL Sójovej omáčky

  • Ostatné prísady:
  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 1/2 ČL koriandru (čerstvý alebo sušený)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1/2 ČL zázvoru
  • 1/2 ČL citrónovej trávy
  • 75 g strúhaného kokosu
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1/2 limetky

  • Postup:
    Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky. Cesnak, cibuľu a zázvor ošúpeme a jemne nasekáme. Papriku nakrájame na malé kocky.
    Mäso dáme do panvice na rozpálený olej a necháme ho zatiahnuť z každej strany. Dochutíme sušenou citrónovou trávou, mletou červenou paprikou a dobre premiešame. K mäsu pridáme nasekanú cibuľu, cesnak a zázvor. Pridáme červenú karí pastu a dôkladne zamiešame, aby sa chute spojili.
    Zmes zalejeme kokosovým mliekom, dochutíme sójovou omáčkou a pridáme strúhaný kokos. Omáčku necháme krátko povariť, kým sa mierne nezredukuje a nezhustne.
    Podávame s ryžou alebo rezancami, posypané čerstvým koriandrom a strúhaným kokosom. Na ozdobu môžeme použiť nadrobno nakrájanú červenú papriku ochutenú limetkovou šťavou.











    TOPlist