Zapekaný karfiol s bešamelom a so syrom

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 29. októbra 2022     Dĺžka videa: 2 minúty 48 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Pripravte si ľahké a pomerne rýchle jedlo na obed či večeru. Postačí len málo surovín a vyčarujete výborný zapekaný karfiol s bešamelovou omáčkou a so syrom.

Suroviny

1 ks
 (na vymastenie)
Bešamelová omáčka:
200 ml
100 ml
2 PL
1 PL
1 štipka
Na posypanie:
150 g strúhaný (eidam, mozzarella, čedar, gouda)

Postup

  1. 1

    Karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a varíme v osolenej vode do polomäkka asi 15 minút.

  2. 2

    Zapekaciu misu vymastíme maslom, poukladáme do nej uvarený scedený karfiol. Vývar z karfiolu zachytíme do iného hrnca, môžeme ho ešte využiť napríklad na prípravu zeleninovej polievky či rizota.

  3. 3

    Bešamelová omáčka: Maslo rozpustíme v hrnci, prisypeme múku, pražíme za stáleho miešania na svetlú zápražku. Potom zápražku za stáleho miešania zalejeme mliekom a smotanou a miešame až do zhustnutia. Na záver ochutíme soľou, korením a tiež čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

  4. 4

    Bešamelovú omáčku nanesieme na predvarený karfiol v zapekacej mise, posypeme strúhaným syrom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 až 20 minút dozlatista. Pred podávaním môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

  5. 5

    Naše tipy: Ku karfiolu môžete pridať aj uvarené zemiaky, nakrájanú šunku, klobásu alebo slaninku a až potom zaliať bešamelom a posypať syrom. Okrem karfiolu sa na zapekanie výborne hodí aj brokolica alebo cuketa či ružičkový kel. Do základnej bešamelovej omáčky môžete pridať rôzne bylinky, ktoré máte radi alebo rovno v nej rozpustiť syr a zaliať karfiol.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Robievam podobne, niekedy aj v kombinácii s brokolicou, ale do bešamelu zamiešam ešte 1-2 vajíčka.....len variť karfiol na polomäkko 15 minút sa mi zdá veľa, stačí aj 5, nanajvýš 10 min.