Zemiaky na kyslo s bandurkami

frezia68 - fotkafrezia68, 24. januára 2013
Zemiaky na kyslo s bandurkami
Foto: frezia68

Zemiaky a príloha zemiaky? Celkom chutné,ak už máme mäsa dosť.....

20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks /bandurky/varené
 čerstvé
 alebo olej
 malá
3 ks
3 ks
Na placky:
5 cm
3-4 ks
2 ks strúčiky
1 ks
2-3 lyžice




Postup

  1. 1

    Menšie zemiaky uvarím v šupke,očistím a nakrájam na krúžky,alebo pól krúžky.Množstvo podľa počtu stravníkov.

  2. 2

    Na masti spením malú cibuľu,pridám bobkový list a nové korenie. Keď už rozvoniava,nové korenie vyberiem,pridám múku a urobím svetlú zápražku.Zalejem mliekom a nechám prevariť.Potom pridám smotanu na varenie s múkou a ešte zahustím podľa potreby.Posolím,pridám trocha octu a do hotovej omáčky nakoniec pridám nakrájané zemiaky a kôpor( kto má rád).

  3. 3

    Na placky očistím zemiaky,postrúham,pridám vajíčko,MČK,soľ,majorám,cesnak a trocha múky.Aby som ich vylepšila,kúsok klobásy nakrájam na štvrť kolieska a pridám do cesta. Urobím malé,chrumkavé placky a pridám ku kyslím zemiakom a verte-neverte,zemiaky s bandurkami nám chutili :-))).A ku káve som urobila tvarohové šatôčky,aby neboli sťažnosti na ten "chudobný" obed.

    Zemiaky na kyslo s bandurkami - obrázok 3

Diskusia k receptu

radulienka
Zlatučké, bez tej klobásky aj pre vegetariánov. Niekedy vyskúšam, vďaka za recept...
sracz
Veľmi múdra kombinácia "gruľki s komperami - a čom ňe!?" A vieš milá @frezia68 - že si to s chuťou "vychutnám" aj ja?
modrykamen
Taká mladica a zvyky má ako jej stará mama - stáť za šporákom celé doobedie. Nuž ale čo už robiť v takomto nečase. Odhádzať sneh a napapať sa. Ale tie zemiaky so zemiakmi musia byť dobré. Skúsim to najbližšie. Dnes boli len placky. Ale tie buchty boli na rádaš. V našom veku sa už prejedať netreba.
babidka
:-)))ja by som si tie placky dala....a tie satocky , samozrejme :-)
ancicka
Zemiaky na kyslo robievam dosť často .je to dobré jedlo.Ja niekedy urobím volské oko.
sovka62
Tu, okolo Trnavy, takejto kombinácii hovoria "otec s materou". A prečo nie, ja mám rada zemiaky s chlebom, tak prečo nie zemiaky so zemiakmi?
mesiar50
Mesa mám už aj ja po krk.
Tvoje jedlo vyzerá velmi lahodne
Gratulujem
radost
@frezia68 moja mama varievala takúto kyslú zemiakovú polievočku a vpustila do nej vajíčka - počet podľa počtu stravníkov...ja som ju mala veľmi rada...môj muž nechce vpustené vajíčka-radšej volské oko...a zemiakové placky sa k tomu výborne hodia..
naši predkovia varili jednoduchšie jedlá-ako to robíme my..
/asi si potrebujeme dokazovať-že sa máme lepšie../ :-))))
vierutt
Aj mne sa táto kombinácia páči. Zemiaky sú pre mňa potravinou č.1. Takže zahustila by som to postrúhaným zemiakom namiesto múky a smotanou. A placky mám najradšej len z nahrubo postrúhamých zemiakov a cesnaku. Ďakujem za receptík @frezia68
ochino
zdravím varecháčov-dobré jedlo, prajem Frezii dobré zdravie
ten názov jedla mi pripomenul znovu niečo z môjho detstva-z Liptova,
tzv.švábku na kyslo, čo som ináč už niekedy napísal na varechu: varecha.pravda.sk/recepty/svabka-na-kyslo-ku-baranine/177...

ale jedná o sladkokyslú chuť- normálne uvarené a zliate zemiaky, do ktorých sa pridá zápražka- s vodou-nie mliekom,aby sa to s octom neseklo!/trochu tmavšia-zafarbí to zemiaky do hneda/ a tá zápražka sa dochutí s cukrom a octom
a takáto sladkokyslá hnedá masa sa vleje na tie zliate zemiaky a zamieša -vidličkou apod-s miernymi hrudkami-nie celkom na kašu.
Je to výborné k dusenému mäsu, baranine, divine,a pod.
sladkokyslosť trochu nahrádza prílohu uhorky- dá sa to jesť aj samé...
možno ked budem mať čas tak to aj nafotím- zdravím a dobrú chuť
frezia68
@vierut a @ochino :ďakujem za názory,nápady a milé komentáre :-),niekedy vyskúšam podľa Vašich receptov,lebo všetko treba vyskúšať :-))) a vybrať,čo najviac chutí,nie?
milina
Dnes na obed som urobila zemiakove placky a do cesta som zamiesala kyslu kapustu a oskvarky. Poliievka hrstkova s tymito plackami stravnikom chutila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia