Foto: frezia68
Zemiaky a príloha zemiaky? Celkom chutné,ak už máme mäsa dosť.....
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks /bandurky/varené |
|
čerstvé |
|
alebo olej |
|
malá |
|
|
|
3 ks |
|
3 ks |
|
Na placky: | |
5 cm |
|
3-4 ks |
|
2 ks strúčiky |
|
1 ks |
|
|
|
2-3 lyžice |
|
|
|
|
Postup
-
1
Menšie zemiaky uvarím v šupke,očistím a nakrájam na krúžky,alebo pól krúžky.Množstvo podľa počtu stravníkov.
- 2
Na masti spením malú cibuľu,pridám bobkový list a nové korenie. Keď už rozvoniava,nové korenie vyberiem,pridám múku a urobím svetlú zápražku.Zalejem mliekom a nechám prevariť.Potom pridám smotanu na varenie s múkou a ešte zahustím podľa potreby.Posolím,pridám trocha octu a do hotovej omáčky nakoniec pridám nakrájané zemiaky a kôpor( kto má rád).
- 3
Na placky očistím zemiaky,postrúham,pridám vajíčko,MČK,soľ,majorám,cesnak a trocha múky.Aby som ich vylepšila,kúsok klobásy nakrájam na štvrť kolieska a pridám do cesta. Urobím malé,chrumkavé placky a pridám ku kyslím zemiakom a verte-neverte,zemiaky s bandurkami nám chutili :-))).A ku káve som urobila tvarohové šatôčky,aby neboli sťažnosti na ten "chudobný" obed.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tvoje jedlo vyzerá velmi lahodne
Gratulujem
naši predkovia varili jednoduchšie jedlá-ako to robíme my..
/asi si potrebujeme dokazovať-že sa máme lepšie../ :-))))
ten názov jedla mi pripomenul znovu niečo z môjho detstva-z Liptova,
tzv.švábku na kyslo, čo som ináč už niekedy napísal na varechu: varecha.pravda.sk/recepty/svabka-na-kyslo-ku-baranine/177...
ale jedná o sladkokyslú chuť- normálne uvarené a zliate zemiaky, do ktorých sa pridá zápražka- s vodou-nie mliekom,aby sa to s octom neseklo!/trochu tmavšia-zafarbí to zemiaky do hneda/ a tá zápražka sa dochutí s cukrom a octom
a takáto sladkokyslá hnedá masa sa vleje na tie zliate zemiaky a zamieša -vidličkou apod-s miernymi hrudkami-nie celkom na kašu.
Je to výborné k dusenému mäsu, baranine, divine,a pod.
sladkokyslosť trochu nahrádza prílohu uhorky- dá sa to jesť aj samé...
možno ked budem mať čas tak to aj nafotím- zdravím a dobrú chuť