Švábka na kyslo ku baranine

ochino - bez fotkyochino, 17. júna 2011

tento recept pochádza z Liptova, /od mamy a starej mamy/ a nikde inde som sa s tým nestretol- je jednoduchý, /treba však zachovať Zobraziť celý popistento recept pochádza z Liptova, /od mamy a starej mamy/ a nikde inde som sa s tým nestretol- je jednoduchý, /treba však zachovať postup/- sú to vlastne uvarené zemiaky so sladkokyslou príchuťou- vhodné napr.k pečenému mäsu-mne to chutilo hlavne s domácou baraninou- apod.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 PL
1 PL
3 PL
 podľa potreby
1-3 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    zemiaky /švábku/ očistíme, nakrájame približne na štvrťky a dáme uvariť do osolenej vody uvádzam približne na 1 kg zemiakov 1 pl soli- do varenia / na dovolenke som to urobil aj zo zemiakov v prášku- ale to už nie je celkom ono.../

  2. 2

    po uvarení- keď sú už zemiaky mäkké /ale nie na kašu/ tak ich zlejeme- nie celkom - s trochou vody na spodku a potlačíme ich - stačí vidličkou - tak aby tam boli aj malé hrudky-teda nie na kašu./nie mixérom/- /môže sa dať pritom aj trochu masla/

  3. 3

    urobíme si tzv. zápražku, či jíšku , či bešamelovú omáčku nasledovne: dáme do kastrólika 1 pl bravčovej masti, roztopíme a do toho dáme cca 3pl hladkej múky-zapečieme na tmavšie a potom to zalejeme vodou, zamiešame, a pridáme tiež cukor a ocot-podľa chuti - ale aby to nebolo mdlé- /nie moc riedke ani husté - asi ako trochu redší puding/ potom to vmiešame do tých uvarených zemiakov- a je to hotové /podľa chuti prípadne dosolíme/ Mus´to byť normálne husté a nie ako zemiaková omáčka! Dávame ochutenú zápražku do skoro suchých zemiakov.Nesmie to byť riedke! Je to výborné k pečenej baranine /prípadne divine apod./ Prajem všetkým dobrú chuť.

Diskusia k receptu

dajanca
tak toto musím vyskúšať...otec pochádzal z Liptova, ale s týmto jedlom som sa nestretla... určite to chutí skvelo....:-)
evanaaa
Trochu mi to pripomína Záhorácku omáčku, ktorú som sem pridala, len do nej nejde ocot a cukor, ale cesnak a bobkový list. Aj ten postupm je podobný.
ochino
pre evanaa- presne takto mi to robila raz moja svokra z BA, ale to je
niečo úplne iné-zemiaky sa už potom nesmú variť a do toho omáčku- je to moc riedke a úplne iné chuťovo - dlho to trvalo aj manželke kým
to urobila správne po liptovsky- treba skúšať... ja som myslel že to už všetci poznajú ale zatiaľ som sa s tým nestretol na receptoch-tak som to napísal- asi je to špecialne liptovské- ale pre všetkých...
evanaaa
Ochino, ale ani ten spomínaný recept odo mňa nemá byť riedky, zemiaky sa len roztlačia aby neboli ako na pyré, a pridá sa zásmažka, len v prípade, že je to až moc husté sa trochu zliatej vody prileje, má to mať konzistenciu zemiakovej kaše - fučky a nie omáčky zo smotanou - klasickej.
abul
Švábka na kyslo - výborné jedlo. Pochádzam z Liptova a zemiaky takto pripravujem hlavne v zime no nie k baranine /tú som v obchode nevidela už dávno/ ale k údenému alebo len tak s uvareným vajíčkom alebo k opečenej párkovej klobáse. Namiesto vody do zápražky prilievam šťavu z kyslej kapusty a zemiaky pri varení ochutím bobkovým listom.
janger
Uz som si to zaradila do KK medzi recepty 'Zo Slovenska'...Hoci som nieco podobne jedla aj vo Francuzsku a velmi mi to chutilo :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia