Zemiakový guláš spod Bankova fotorecept

sracz - fotkaSracz, 7. septembra 2018 8:33
Ďalšie recepty »

Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept)Foto: sracz

Variant slovenského guľáša, ale aj zemiakového paprikáša. Pretože „polszka kielbasa“ z tunajšieho trhu je na dve veci, nadstavil som ju „púchovskou pikantnou“ z našeho domova, šťavu som tentoraz zahustil strúhaným sladkým zemiakom. Inovované prvky predstavujú aj výpek z mojeho rcp: https://varecha.pravda.sk/recepty/lilinkina-pecena- kuracinka-a-styridsat-garlico/22696-recept.html , šalotka, mladá zelená cibuľka a jalapeño i serrano papričky z vlastnej úrody. Guláš sme jedli „velkó žečkó“ = Haná!

6-8
porcií
25-30 min
príprava
25-30 min
tepelná úprava

Suroviny

250-333 g poľská
250-333 g
1 200-1 500 g
150-200 g „orange”
3-4 ks väčšia
1-2 ks
1 ks
6-8 ks
3-4 PL (alebo olej)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1-1,5 KL „Nahrin”
2-3 PL
1 000-1 200 ml vlažná (alebo vývar)
podľa potreby (bagetka, focaccia)
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Na dne väčšieho hrnca som, s občasným premiešaním, poopekal na krúžky pokrájané klobásy a za ten čas som stihol

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    olúpať a umyť zemiaky a

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripraviť ostatné ingrediencie do záberu pre Vás.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Samostatne som zdokumentoval koreniny a potom to už bola „hračka”.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na opečenú klobásu som navrstvil pokrájanú šakotku a obe pikantné papričky, pridal dobré 3 PL výpeku z „kuraciny a 50 strúčikov cesnaku”, zamiešal, tak minútku-dve pudusil,

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nadstavil pokrájanou mladou cibuľkou, ktorej väčšinu zelenej časti („pierok”) som odložil.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po opätovnom premiešaní došiel čas už aj na asi 6÷7 mm hrubé „disky” zemiakov a všetky koreniny t. j. asi po 2 KL soli a korenia na hydinu, KL čerstvo pletého čierneho korenia, asi ML mletej rasce a 2 kopcovité PL mledej sladkej červenej papriky. Možno niekoho prekvapuje, že som do guláša nepridal aj cesnak; nemusel som, lebo v olejovom výpeku po pečených kuracích stehnách ho bolo „haďabej”.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po jemnom až nežnom premiešaní som tento základ nechal tak zo 7´ podusiť a následne som ho zalial pripravenou teplou vodou; tak, aby zemiaky boli ponorené; použité množstvo tekutiny zodpovedá Vašej požiadavke, či výsledný product má byť podávaný vo forme polievky, alebo tzv. prívarku.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mal som dostatok času pripraviť si niečo na zahustenie; nerád používam múku, tak som zvolil tentoraz sladký zemiak, postrúhaný ako na „nalešníky”, ktorým som na záver varenia obohatil gulášik a spolu s odloženými pokrájanými „pierkami” zelenej cibuľky pridal

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do variacej sa vriacej dobroty.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak čo poviete, ako sa Vám pozdáva práca amatérskeho starého „gazdiniaka” z Varecha.sk?

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    … ako vznikol nápad ozdobiť porciu v porcelánovom „kotlíku” pokrájanou baketkou? Nuž, to je tak! Neviem ako Vy, ale my, teda ja s mojou, máme nádherné spomienky na naše detstvo. Pamätníci mi potvrdia, že v rokoch po 2. svetovej vojne sa žilo skromnejšie, ale na pôžitky a slasti jestvovania nás „kotňakov” spopod Šibenej hory v našich rodných Košiciach, óóóveľa bohatšie. Bodaj by a ja im to z duše dožičím, mali takéto spomienky naše deti, vnuci i ďalší potomkovia. Jedna z našich spoločných spomienok, je aj spomienka na naše mamky a babičky, postávajúce pri šporákoch, vyhrievaných drevom a uhlím, keď varili slávne chutné košické paprikáše, pekelty a guľáše. S výskotom a ujúkaním sme sa hnali, samozrejme z ich dovolením, k hrncom s rozvoniavajúcou mastnou paprikovanou dobrotou, aby sme vykonali jej predbežnú ponornú chuťovú „skúšku”, namočiac krajček, i keď spravidla to bola „pätka, v košickom slangu kromka”, chleba. Táto „povinnosť, pretransformovaná až na rituál” nám dvom ostala podnes.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ešte detail na moje planty pikantných papričiek a

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    predstavujem Vám jednu z našich spolubývajúcich jašteričiek „Gecko”, ktoré sa rady vyhrievajú na múre oplotenia záhradky, ktorého jednotlivé kvádre majú rozmer 200x400 mm; to len aby ste si dokázali predstaviť aj veľkosť tejto veľmi plachej jašteričky.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist