Domáci chlieb
Domáci chlieb

Biely chlieb

alica7 - fotkaalica7, včera 15:34
Biely chlieb
Foto: alica7
10 (+ kysnutie) minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
210 g vlažná
15 g
7 g
3 g



Postup

  1. 1

    Zmiešame asi tretinu vlažnej vody, droždie a ½ lyžičky múky, prikryté necháme kysnúť asi 10 minút.

  2. 2

    Zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšnú vodu, kvások a olej, nemiesime. Prikryté necháme kysnúť asi 2 hodiny. Počas kysnutia 2x po asi 40 minútach cesto prekladáme zo strán do stredu mokrými rukami.

  3. 3

    Cesto pomúčime, roztiahneme a zarolujeme, urobíme oválny bochník. Do formy asi 12x25 cm dáme mastný papier a vložíme cesto. Prikryté necháme kysnúť asi 2 hodiny. Nožom môžeme do cesta urobiť zárezy.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 40 minút + - podľa potreby. Upečený chlieb necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

Diskusia k receptu