Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. októbra 2021
Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept)
Foto: sracz

Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život. Narodil som sa do domčeka našej úžasnej babičky lady Ann Zobraziť celý popisDomáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život. Narodil som sa do domčeka našej úžasnej babičky lady Ann a detské prebudenia sa do studených rán boli spravidla spríjemňované chlebovou, cesnakovou, zapraženou, či vajíčkovou polievkou. Ústredné kúrenie bolo v snoch a než sa rozhorel „kachľovec“, izba už rozvoniavala babičkiným, či mamkiným zázračne chutným dielom. Svoje funkčné povinnosti v kuchyni plním aj s láskavými spomienkami na moje dve dobré víly!

4-6
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (alebo bravčová masť)
240-250 ml nasekaná
6-7 ks
120-150 g
120-150 ml
120-150 ml
120-150 ml
120-150 ml
650-750 g žlté stredné
podľa chuti
podľa chuti
3-4 strúčiky
2-3 KL
2-3 KL
2-3 KL
500-600 ml mix
1 ČL
1 000-1 200 ml horúca (alebo vývar)
500-600 g
240-250 ml pokrájaná
240-250 ml pokrájaná




Postup

  1. 1

    Všetko potrebné pekne k ruke, aby som pri varení nemusel po kuchyni „lietať ako namydlený blex“. V hrnčeku naľavo sú namočené strúčiky cesnaku (ľahšie sa budú lúpať) a v mlynčeku hore, čersvo pomleté guličky suchej borievky - jalovca, ktoré používam vždy keď v jedle sú čerstvé či sušené huby (porcelánový kotlík na pravej strane).

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V polievkovom hrnci s olejom som orestoval pokrájaný zväzok zelenej cibuľky a postrúhanú žltú cibuľu i s pokrájanou klobásou.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom nasledovali pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájaná hrubostenná paprika aj s usporenými „jadrovníkmi“, mrkva, petržlen, zelerové stonky i zemiaky.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní a krátkom podusení som pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 2 PL pikantnej pochúťky „Salsa“, sladkú mletú papriku, korenie „Nahrin“.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po krátkom podusení som do hrnca vlial namočené huby aj s vodou.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre podusený základ som doplnil horúcou vodou (ak máte po ruke svoj vývar, tak šup tam s ním).

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po krátkom spoločnom povarení som do polievky pridal zohriať pokrájané bravčové údené mäso a bohatú dávku nasekanej petržlenovej i zelerovej vňate (!!! NEŠETRIŤ !!! ... a trošku odložiť na dekoráciu pri servírovaní).

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotová „paleta farieb a vôní“ v tanieri, pripravená na degustáciu. Ale v tento jesenný čas byť doma, určite by som z „okolice“ Košíc doniesol košík zmesi čerstvých húb a to by už bola iná „krumpľačka s hubami“!

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tentoraz sme k polievke jedli aj „cukeťák à la @Klukodvody“ alias podľa Jožky Senohrábka. „Bars šmačne“ až prudko jedlé a vysoko návykové... veď navarte, upečte a vyskúšajte aj Vy!

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 16 rokoch som konečne počas jesennej prechádzky v arboréte Des Moines našiel aj „rodinku“ žltých podpňoviek (po košicky podpiniek) a tak moja vzácna Pani po 41 rokoch jedla tú pravú čerstvohubovú praženicu na zelenej cibuľke, bohato posypanú lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

zojenka
Polievočka je farebne lákavá, o chuti ani nepochybujem. Aj s pridanou hodnotou krásnych spomienok z detstva. Už je v KK, čoskoro príde na rad.
1x sracz
marienka44
Dokladne prepracovany recept. Ale paprika zelena hrubostenna sa nemeria na ml, ale na kusy.
Ukladam do KK, dakujem za recept, i ked niektore koreniny (salsa a nahrin) nemam a ani nepoznam.
1x sracz
sracz
@marienka44 (28.10.2021 12:14)

Marienka milá naša! Veľmi pekne Ti ďakujem za komentár aj za upozornenie. V mojom prípade sa naozaj, pri hrubostennej zelenej paprike, jedná o ml. Použil som totiž len jej "orez aj s jadrovníkmi", lebo celé som použil na plnenú papriku! Páči sa mi však Tvoj záujem aj reakcie. Želám Ti len a iba krásne dni plné úsmevov a pohody!
sracz
@zojenka (27.10.2021 19:53)

Veľké pekné poďakovanie @Zojenka milá za komentár. Želám Ti zdar a dobrú chuť pri varení, ako aj šťastie, zdravie, lásku a úsmevy dobroprajných ľudí!
evanaaa
Polievka ozaj bohatá, ako hovorí (píše) aj @marienka44 , ale ani ja neviem, ako sa tá zelenina meria, či váži v mililitroch :) Prijala by som kusy, alebo teda aspoň gramy. Inak, pochutila by som si.......
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia