Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. októbra 2021
Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept)
Foto: sracz

Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život. Narodil som sa do domčeka našej úžasnej babičky lady Ann a detské prebudenia sa do studených rán boli spravidla spríjemňované chlebovou, cesnakovou, zapraženou, či vajíčkovou polievkou. Ústredné kúrenie bolo v snoch a než sa rozhorel „kachľovec“, izba už rozvoniavala babičkiným, či mamkiným zázračne chutným dielom. Svoje funkčné povinnosti v kuchyni plním aj s láskavými spomienkami na moje dve dobré víly!

4-6
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (alebo bravčová masť)
240-250 ml nasekaná
6-7 ks
120-150 g
120-150 ml
120-150 ml
120-150 ml
120-150 ml
650-750 g žlté stredné
podľa chuti
podľa chuti
3-4 strúčiky
2-3 KL
2-3 KL
2-3 KL
500-600 ml mix
1 ČL
1 000-1 200 ml horúca (alebo vývar)
500-600 g
240-250 ml pokrájaná
240-250 ml pokrájaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko potrebné pekne k ruke, aby som pri varení nemusel po kuchyni „lietať ako namydlený blex“. V hrnčeku naľavo sú namočené strúčiky cesnaku (ľahšie sa budú lúpať) a v mlynčeku hore, čersvo pomleté guličky suchej borievky - jalovca, ktoré používam vždy keď v jedle sú čerstvé či sušené huby (porcelánový kotlík na pravej strane).

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V polievkovom hrnci s olejom som orestoval pokrájaný zväzok zelenej cibuľky a postrúhanú žltú cibuľu i s pokrájanou klobásou.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom nasledovali pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájaná hrubostenná paprika aj s usporenými „jadrovníkmi“, mrkva, petržlen, zelerové stonky i zemiaky.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní a krátkom podusení som pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 2 PL pikantnej pochúťky „Salsa“, sladkú mletú papriku, korenie „Nahrin“.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po krátkom podusení som do hrnca vlial namočené huby aj s vodou.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre podusený základ som doplnil horúcou vodou (ak máte po ruke svoj vývar, tak šup tam s ním).

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po krátkom spoločnom povarení som do polievky pridal zohriať pokrájané bravčové údené mäso a bohatú dávku nasekanej petržlenovej i zelerovej vňate (!!! NEŠETRIŤ !!! ... a trošku odložiť na dekoráciu pri servírovaní).

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotová „paleta farieb a vôní“ v tanieri, pripravená na degustáciu. Ale v tento jesenný čas byť doma, určite by som z „okolice“ Košíc doniesol košík zmesi čerstvých húb a to by už bola iná „krumpľačka s hubami“!

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tentoraz sme k polievke jedli aj „cukeťák à la @Klukodvody“ alias podľa Jožky Senohrábka. „Bars šmačne“ až prudko jedlé a vysoko návykové... veď navarte, upečte a vyskúšajte aj Vy!

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 16 rokoch som konečne počas jesennej prechádzky v arboréte Des Moines našiel aj „rodinku“ žltých podpňoviek (po košicky podpiniek) a tak moja vzácna Pani po 41 rokoch jedla tú pravú čerstvohubovú praženicu na zelenej cibuľke, bohato posypanú lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate.

    Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

zojenka
Polievočka je farebne lákavá, o chuti ani nepochybujem. Aj s pridanou hodnotou krásnych spomienok z detstva. Už je v KK, čoskoro príde na rad.
1x sracz
marienka44
Dokladne prepracovany recept. Ale paprika zelena hrubostenna sa nemeria na ml, ale na kusy.
Ukladam do KK, dakujem za recept, i ked niektore koreniny (salsa a nahrin) nemam a ani nepoznam.
1x sracz
sracz
@marienka44 (28.10.2021 12:14)

Marienka milá naša! Veľmi pekne Ti ďakujem za komentár aj za upozornenie. V mojom prípade sa naozaj, pri hrubostennej zelenej paprike, jedná o ml. Použil som totiž len jej "orez aj s jadrovníkmi", lebo celé som použil na plnenú papriku! Páči sa mi však Tvoj záujem aj reakcie. Želám Ti len a iba krásne dni plné úsmevov a pohody!
sracz
@zojenka (27.10.2021 19:53)

Veľké pekné poďakovanie @Zojenka milá za komentár. Želám Ti zdar a dobrú chuť pri varení, ako aj šťastie, zdravie, lásku a úsmevy dobroprajných ľudí!
evanaaa
Polievka ozaj bohatá, ako hovorí (píše) aj @marienka44 , ale ani ja neviem, ako sa tá zelenina meria, či váži v mililitroch :) Prijala by som kusy, alebo teda aspoň gramy. Inak, pochutila by som si.......
1x sracz