Zemiaková polievka s hubami z Barčianskej fotorecept
Domáca podľa vyše polstoročného receptu. Polievky ma sprevádzali od detstva po celý život. Narodil som sa do domčeka našej úžasnej babičky lady Ann a detské prebudenia sa do studených rán boli spravidla spríjemňované chlebovou, cesnakovou, zapraženou, či vajíčkovou polievkou. Ústredné kúrenie bolo v snoch a než sa rozhorel „kachľovec“, izba už rozvoniavala babičkiným, či mamkiným zázračne chutným dielom. Svoje funkčné povinnosti v kuchyni plním aj s láskavými spomienkami na moje dve dobré víly!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL (alebo bravčová masť) |
|
240-250 ml nasekaná |
|
6-7 ks |
|
120-150 g |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
650-750 g žlté stredné |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
500-600 ml mix |
|
1 ČL |
|
1 000-1 200 ml horúca (alebo vývar) |
|
500-600 g |
|
240-250 ml pokrájaná |
|
240-250 ml pokrájaná |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Všetko potrebné pekne k ruke, aby som pri varení nemusel po kuchyni „lietať ako namydlený blex“. V hrnčeku naľavo sú namočené strúčiky cesnaku (ľahšie sa budú lúpať) a v mlynčeku hore, čersvo pomleté guličky suchej borievky - jalovca, ktoré používam vždy keď v jedle sú čerstvé či sušené huby (porcelánový kotlík na pravej strane).
-
2
V polievkovom hrnci s olejom som orestoval pokrájaný zväzok zelenej cibuľky a postrúhanú žltú cibuľu i s pokrájanou klobásou.
-
3
Potom nasledovali pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájaná hrubostenná paprika aj s usporenými „jadrovníkmi“, mrkva, petržlen, zelerové stonky i zemiaky.
-
4
Po premiešaní a krátkom podusení som pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 2 PL pikantnej pochúťky „Salsa“, sladkú mletú papriku, korenie „Nahrin“.
-
5
Po krátkom podusení som do hrnca vlial namočené huby aj s vodou.
-
6
Dobre podusený základ som doplnil horúcou vodou (ak máte po ruke svoj vývar, tak šup tam s ním).
-
7
Po krátkom spoločnom povarení som do polievky pridal zohriať pokrájané bravčové údené mäso a bohatú dávku nasekanej petržlenovej i zelerovej vňate (!!! NEŠETRIŤ !!! ... a trošku odložiť na dekoráciu pri servírovaní).
-
8
Hotová „paleta farieb a vôní“ v tanieri, pripravená na degustáciu. Ale v tento jesenný čas byť doma, určite by som z „okolice“ Košíc doniesol košík zmesi čerstvých húb a to by už bola iná „krumpľačka s hubami“!
-
9
Tentoraz sme k polievke jedli aj „cukeťák à la @Klukodvody“ alias podľa Jožky Senohrábka. „Bars šmačne“ až prudko jedlé a vysoko návykové... veď navarte, upečte a vyskúšajte aj Vy!
-
10
Po 16 rokoch som konečne počas jesennej prechádzky v arboréte Des Moines našiel aj „rodinku“ žltých podpňoviek (po košicky podpiniek) a tak moja vzácna Pani po 41 rokoch jedla tú pravú čerstvohubovú praženicu na zelenej cibuľke, bohato posypanú lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate.
Tiež zemiaková polievka:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Ukladam do KK, dakujem za recept, i ked niektore koreniny (salsa a nahrin) nemam a ani nepoznam.
Marienka milá naša! Veľmi pekne Ti ďakujem za komentár aj za upozornenie. V mojom prípade sa naozaj, pri hrubostennej zelenej paprike, jedná o ml. Použil som totiž len jej "orez aj s jadrovníkmi", lebo celé som použil na plnenú papriku! Páči sa mi však Tvoj záujem aj reakcie. Želám Ti len a iba krásne dni plné úsmevov a pohody!
Veľké pekné poďakovanie @Zojenka milá za komentár. Želám Ti zdar a dobrú chuť pri varení, ako aj šťastie, zdravie, lásku a úsmevy dobroprajných ľudí!