Čokoládová roláda
Čokoládová roláda

Kakaová roláda s čokoládovým krémom

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, včera 12:00
Kakaová roláda s čokoládovým krémom
Foto: Jana Štrbková
10
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
5 PL
1 bal.
5 PL
5 PL
1 PL
Plnka:
250 g (40 %)
250 g
1 bal.
100 g
Zdobenie:
300 g




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej, nadýchanej peny, trvá to aj 10 minút. Bielky vyšľaháme s 5 lyžicami studenej vody na tuhý sneh.

  2. 2

    Do misky preosejeme múku spolu s kakaom. Do žĺtkovej hmoty striedavo po lyžiciach pridávame múčnu zmes a sneh z bielkov. Nakoniec premiešame stierkou, aby sme zapracovali aj hmotu z bokov aj dna misky.

  3. 3

    Cesto vylejeme na plech s rozmermi 20x35 cm vystlaný papierom na pečenie a dôkladne zarovnáme špachtľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Upečenú roládu preklopíme na čistú utierku, stiahneme z nej papier na pečenie a zrolujeme spolu s utierkou. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Na plnku čokoládu nahrubo nasekáme a roztopíme v miske nad vodným kúpeľom, preložíme do studenej misky a necháme vychladnúť. Studenú smotanu, mascarpone, vanilkový cukor vymiešame na nižších otáčkach do polotuha. Po častiach primiešavame vychladenú čokoládu. Vytvoríme hustú plnku.

  5. 5

    Vychladnutú roládu rozbalíme, do­ vnútra natrieme dve tretiny čokoládovej plnky, rovnomerne rozotrieme a roládu opäť zvinieme.

  6. 6

    Zvyšnú plnku naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Hotovú roládu dozdobíme čokoládovou plnkou, bobuľovým ovocím a posypeme kakaom.

Diskusia k receptu