Koláč Tres Leches
Koláč Tres Leches

Koláč Tres Leches

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 13:00
Koláč Tres Leches
Foto: Shutterstock

Tento koláč síce pochádza z Južnej Ameriky, ale je mimoriadne obľúbený aj kanárskom ostrove Tenerife. Koniec koncov v minulosti sa tu lode na Zobraziť celý popisTento koláč síce pochádza z Južnej Ameriky, ale je mimoriadne obľúbený aj kanárskom ostrove Tenerife. Koniec koncov v minulosti sa tu lode na ceste do Nového sveta a naspäť zastavovali.

18
porcií
25 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
180 g
40 g
2 ČL
 štipka
6 ks
180 g
1 bal.
80 g
40 ml
Na zvlhčenie:
300 ml
200 ml
100 ml
2 PL
Navrch:
400 g
2 PL
1 bal.
1 ČL
250 g




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C a vysoký plech s rozmermi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie. Na cesto zmiešame múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.

  2. 2

    Vajcia, kryštálový a vanilkový cukor šľaháme v kovovej miske nad parou ručným mixérom, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes šľaháme na najvyššom stupni približne 10 minút, aby sa vytvorila stabilná vaječná pena.

  3. 3

    Do vaječnej zmesi opatrne vmiešame múčnu zmes. Maslo rozpustíme spolu s mliekom a vmiešame ho do cesta. Cesto rozotrieme do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.

  4. 4

    Na zaliatie cesta sladené kondenzované mlieko, kondenzované mlieko, mlieko a rum nalejeme do hrnca a krátko povaríme.

  5. 5

    Upečené cesto necháme niekoľko minút vychladnúť (malo by však byť ešte teplé) a potom ho popicháme paličkou. Cesto hojne polejeme mliečnou zmesou a necháme ho úplne vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy. Ešte lepšie je upiecť a namočiť koláč deň predtým, než ho budeme konzumovať.

  6. 6

    Smotanu s cukrom a so stužovačom vyšľaháme, rozotrieme na koláč a uhladíme. Pred podávaním posypeme trochou škorice a môžeme ozdobiť jahodami.

Diskusia k receptu