K mäsu, cestovinám aj fazuli:
Marry Me, omáčka, ktorú si zamilujete. Hodí sa takmer ku všetkému!

Veronika Lucáková, dnes 06:00     4 minúty čítania

Lahodne krémová a navyše veľmi univerzálna, nečudo, že je populárna na celom svete. A určite nesklame ani vás.



Foto: Shutterstock

Omáčka s romantickým názvom Marry Me (Vezmi si ma) sa v posledných rokoch stala virálnym hitom na sociálnych sieťach. S názvom, ktorý naznačuje lásku na prvé ochutnanie alebo aj návrh na sobáš, ktorý môže padnúť, po tom, čo ju ochutná vaša potenciálna polovička, sa stala obľúbeným doplnkom mnohých jedál. Čo je na nej také výnimočné, že si získala srdcia gurmánov po celom svete?

Láska prechádza žalúdkom

Marry Me je úžasne krémová, aromatická omáčka s dokonale vyváženou kombináciou chutí. Spája v sebe sladkosť sušených paradajok, hrejivosť čerstvého cesnaku, intenzitu parmezánu a lahodnosť smotany. Ďalej je doplnená o bylinky ako bazalka, oregano či tymian, ktoré jej dodávajú stredomorský nádych.

Presný pôvod tejto vynikajúcej omáčky nie je úplne jasný, no predpokladá sa, že vznikla v USA, kde sa stala veľmi populárnou. Názov Marry Me Sauce, (doslova Ožeň sa so mnou, Vydaj sa za mňa alebo Vezmi si ma) vraj pochádza z reakcie ochutnávajúceho, ktorý sa po prvom súste zamiloval do jej bohatej chuti. A možno aj do kuchára či kuchárky, ktorý mu ju naservíroval(a)...

Ako ju pripraviť

Potešujúce je, že uvariť túto omáčku vôbec nie je nič zložité, takže trúfnuť na ňu si môžu aj úplní kuchárski začiatočníci.

Potrebujete:
2 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL čili vločiek, 150 g sušených paradajok, 250 ml vývaru (kuracieho alebo zeleninového), 200 ml smotany na varenie, 50 g strúhaného parmezánu, 1 ČL sušeného oregana, 1 ČL sušeného tymianu, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL masla a čerstvú bazalku



Foto: Shutterstock

Postup:
1. Na panvici rozohrejte olivový olej a na miernom ohni opražte nasekaný cesnak.
2. Pridajte čili vločky, nakrájané sušené paradajky a krátko restujte. Zalejte vývarom a nechajte niekoľko minút redukovať (varom odpariť tekutinu).
3. Prilejte smotanu, primiešajte nastrúhaný parmezán a sušené oregano a tymian. Varte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
4. Omáčku odstavte a vmiešajte maslo pre extra krémovosť. Podávajte s čerstvou bazalkou.

Na aké jedlá sa hodí?

Táto chuťovo bohatá omáčka je nesmierne univerzálna, keď si ju pripravíte, na toto všetko ju môžete použiť:

Kuracie mäso – je skvelá ku grilovanému alebo opekanému kuraciemu mäsu a aj suchšie kuracie prsia s ňou budú chutiť výnimočne.
Cestoviny – premiešajte ju s uvarenými cestovinami ako sú fettuccine alebo penne, funguje super aj s cestovinovou ryžou orzo.
Ryby – výborne dopĺňa grilovaného alebo pečeného lososa či filety z tresky.
Zeleninové pokrmy – môžete ju použiť ako dip alebo omáčku na grilovanú zeleninu.
So strukovinami – aj z obyčajnej varenej bielej či červenej fazule alebo cícera spraví táto omáčka delikatesu.

Tipy na vylepšenie

Pridajte do omáčky lyžičku dijonskej horčice alebo trochu bieleho vína pre ešte bohatšiu chuť.
Pre vegánsku verziu použite zeleninový vývar, klasickú smotanu nahraďte kokosovým mliekom a parmezán výživným lahôdkovým droždím.
Lyžica mascarpone, ktorú primiešate do hotovej omáčky ešte podporí jej extra krémovosť.



ANKETA: Skúsite si pripraviť túto omáčku?

88,9%



11,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist