Zeleninová omáčka
Zeleninová omáčka

Zeleninová omáčka s tofu a so žemľovými knedľami

Katarína Medveďová–Ovečková
foodstyling a tvorba receptov, autorka projektu Cookučka, 20. apríla 2022
Zeleninová omáčka s tofu a so žemľovými knedľami
Foto: Katarína Medveďová–Ovečková
60 minút
príprava

Suroviny

Žemľové knedle:
4 ks (alebo rožky)
2-3 ks
100 ml
štipka
štipka
malá hrsť (alebo medvedí cesnak, pažítka, mladá žihľava)
Omáčka z koreňovej zeleniny:
4 ks
2 ks
1 ks (nemusí byť)
1/2 ks
2 ks
štipka
podľa chuti
250 ml
Okrem toho:
 údené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žemľové knedle: Žemle alebo rožky nakrájame. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky prešľaháme s mliekom a zmesou zalejeme pečivo. Pridáme soľ a strúhaný muškátový orech, môžeme pridať aj nakrájaný špenát (alebo medvedí cesnak, pažítku, mladú žihľavu). Dobre premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov, zamiešame a zo zmesi vytvarujeme valčeky. Každý dáme do mikroténového vrecka a zaviažeme. Varíme vo vode na miernom ohni cca 30 minút. Knedľu však môžeme kúpiť aj hotovú.

  2. 2

    Omáčka z koreňovej zeleniny: Očistenú nakrájanú zeleninu s koreninami upečieme v rúre. Upečenú zeleninu rozmixujeme a dochutíme smotanou na šľahanie. Zeleninu však môžeme s koreninami aj podusiť na oleji a na cibuľke. Potom pridáme smotanu, necháme prevrieť a rozmixujeme.

  3. 3

    Podávame s opečeným údeným tofu, lyžičkou vhodného lekváru a plátkom citróna.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha