Zeleninová omáčka

Zeleninová omáčka s tofu a so žemľovými knedľami

Autor receptu: redakcia

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Žemľové knedle: Žemle alebo rožky nakrájame. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky prešľaháme s mliekom a zmesou zalejeme pečivo. Pridáme soľ a strúhaný muškátový orech, môžeme pridať aj nakrájaný špenát (alebo medvedí cesnak, pažítku, mladú žihľavu). Dobre premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov, zamiešame a zo zmesi vytvarujeme valčeky. Každý dáme do mikroténového vrecka a zaviažeme. Varíme vo vode na miernom ohni cca 30 minút. Knedľu však môžeme kúpiť aj hotovú.
  2. Omáčka z koreňovej zeleniny: Očistenú nakrájanú zeleninu s koreninami upečieme v rúre. Upečenú zeleninu rozmixujeme a dochutíme smotanou na šľahanie. Zeleninu však môžeme s koreninami aj podusiť na oleji a na cibuľke. Potom pridáme smotanu, necháme prevrieť a rozmixujeme.
  3. Podávame s opečeným údeným tofu, lyžičkou vhodného lekváru a plátkom citróna.