
Foto: Shutterstock
Máte chuť na Áziu alebo niečo z Orientu? Hoci väčšina exotických prísad sa dá kúpiť v ázijských obchodoch, ktorých je už celkom dosť, alebo v e-shopoch, zrejme nemáte vždy poruke to, čo je v recepte. Existujú však možnosti, ako niektoré suroviny nahradiť tak, aby to výrazne neovplyvnilo chuť jedla.

Foto: Shutterstock
Citrónová tráva
Citrónová tráva dostala svoj názov podľa vône, ktorá silne pripomína citróny. Obľúbená je najmä v indickej a juhovýchodnej ázijskej kuchyni. Nahradiť ju môžete medovkou, citrónovou kôrou alebo limetkovou kôrou. Pri poslednej však treba dávať pozor, aby aróma nebola príliš silná.
Foto: Shutterstock
Galangal
Galangal sa trocha podobá na zázvor a používa sa najmä v juhovýchodnej ázijskej kuchyni. Má sladkastú arómu s jemne kyslastou príchuťou a korenistou ostrosťou. Dá sa z receptu aj vynechať alebo nahradiť zmesou zázvoru, škorice, muškátového orieška a čierneho korenia.
Foto: Shutterstock
Kardamóm
Toto korenie je neoddeliteľnou súčasťou mnohých druhov vianočného pečiva, ale často sa používa aj v ázijskej kuchyni. Kardamóm chutí sviežo, no zároveň sladko a pálivo. Najlepšie ho možno nahradiť zmesami so škoricou: buď škoricou a muškátovým orieškom, škoricou a zázvorom, alebo škoricou a klinčekmi.
Foto: Shutterstock
Koriander
Koriandrová vňať patrí neodmysliteľne k orientálnej kuchyni - môžete ju nahradiť petržlenovou vňaťou, estragónom, kôprom alebo zmesou všetkých troch. Mletý koriander, teda mleté koriandrové semienka však chutia úplne inak a nemali by nahrádzať čerstvú vňať. V tomto prípade sa ako náhrada hodí rasca, rímska rasca, fenikel alebo ich kombinácia.
Foto: Shutterstock
Rímska rasca
Rímska rasca sa používa najmä v orientálnej kuchyni. Najlepšie ju nahradíte obyčajnou rascou s trochou anízu, alebo mletým koriandrom so štipkou čili prášku.Kurkuma
Kurkuma má výrazne žltú farbu a tú dodáva napríklad aj karí koreniu, ktorého je hlavnou zložkou. Preto ju možno nahradiť karí korením.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku