Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti

George Kostka
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 15. mája 2019 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými röstiFoto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
120 min
príprava

Suroviny

4 ks (hrubé plátky s kosťou)
Nálev:
500 ml
500 ml
1 ks
20 g
20 g
2 ks
1 strúčik
200 g
2 ks
2 PL
Zemiakové rösti:
4 ks (uvarené v šupke)
1 ks
Hráškové pyré:
200 g
100 ml
podľa chuti
Príloha:
 (hadomor španielsky)
Gremolata:
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Na prípravu nálevu, v ktorom budeme dusiť teľacie lýtko, zmiešame víno s vodou, pridáme čierne a nové korenie, bobkový list, nakrájanú mrkvu, cibuľu, cesnak, dve rajčiny a dve lyžice soli. Tento nálev necháme zovrieť.

  2. 2

    Medzitým na panvici s olejom opečieme teľacie lýtka ochutené soľou a korením. Nálev aj s lýtkami premiestnime na pekáč a zakryté dusíme v rúre domäkka približne 100 minút.

  3. 3

    Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú jarnú cibuľku. Z tejto masy vyformujeme pomocou kruhovej formy zemiakové rösti, ktoré smažíme na panvici s olejom.

  4. 4

    Hráškové pyré pripravíme rozmixovaním uvareného hrášku, masla a smotany. Dochutíme soľou.

  5. 5

    Ako prílohu použijeme čierny koreň a špargľu, ktoré nakrájané asi 3 minúty smažíme na masle a dochutíme soľou a korením.

  6. 6

    Gremolata sa tradične robí kombináciou najemno nasekanej petržlenovej vňate a nastrúhanej citrónovej kôry. Po upečení teľacích lýtok gremolatu nanesieme na každý kus lýtka. Osso bucco je tradičný recept zo severného Talianska a obľúbenými prílohami k tomuto pokrmu sú aj polenta alebo rizoto.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist